BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (15)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Costa Rica

Naar Costa Rica tijdens code oranje

Anouk van Wendel de Joode [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Costa Rica op 29 september 2021

Na bijna 2 jaar corona is het in september 2021 eindelijk zo ver: ik ga weer op reis buiten Europa! Ondanks kleurcode oranje kiezen we voor een roadtrip door Costa Rica. We vliegen via Parijs naar de hoofdstad San José. Bij aankomst op de luchthaven is de lokale agent heel blij om ons te zien. De grenzen van Costa Rica zijn ongeveer een jaar dicht geweest dus dat ze nu weer steeds meer toeristen mogen verwelkomen, vinden ze fantastisch. We worden met open armen ontvangen.

Tortuguero Nationaal Park: overal dieren!

We bezoeken als eerste het Tortuguero Nationaal Park. Je kan hier alleen per boot of vliegtuig komen, dus de huurauto hebben we nog niet nodig. We worden ’s ochtends vroeg opgehaald bij het hotel in San José. Voordat we in het minibusje stappen, wordt onze bagage gedesinfecteerd, onze temperatuur gemeten en moeten we ook onze handen desinfecteren. Dan rijden we naar een lokale aanleghaven waar we overstappen in een boot. Tijdens de 1,5 uur durende boottocht varen we over kronkelende rivieren dwars door het ongerepte regenwoud. Tijdens de transfer, zowel in de minibus als op de boot, moeten we een mondkapje dragen. Maar dit weerhoudt ons er natuurlijk niet van om te genieten van de mooie omgeving waar we doorheen rijden en varen. We verblijven in de sfeervolle Laguna Lodge. Het leuke van deze lodge is dat je aan de ene kant de rivier hebt en aan de andere kant het strand en de Caribische Zee. Terwijl we bij het zwembad liggen, komt er een grote leguaan langs gelopen, zien we papegaaien overvliegen en spotten we toekans in de boom. Vanuit de lodge maken we een boottocht door het nationale park waarbij we op zoek gaan naar vogels en wilde dieren. Het is hier één grote dierentuin, maar dan in real life!

Een zeeschildpad legt eieren

’s Avonds komt het echte hoogtepunt. Tortuguero Nationaal Park is namelijk één van de belangrijkste broedgebieden van de bedreigde groene zeeschildpad. Van juli t/m september komen ze in de avond het strand op om hun eieren te leggen. En wij waren hier gewoon bij! Terwijl het pikdonker is, lopen we richting het strand. Een zaklamp is verboden want de schildpadden mogen niet gestoord worden. Alleen de gids heeft een klein infraroodzaklampje bij zich. Dan komt een andere gids onze kant op gerend en zegt: schiet op! Er is een schildpad gespot en ze is al begonnen met het graven van een gat om haar eieren in te leggen. Zodra ze op het gat ligt, is de schildpad in een soort trance en mogen wij erbij. We hebben nog nooit zo’n grote zeeschildpad gezien en als we dichtbij komen, zien we zo tientallen eieren (die lijken op pingpongballetjes) in het gat vallen. Zodra ze klaar is, maakt ze het nest dicht en dan zien we haar door het zand terug naar de zee lopen. Een onvergetelijke en bijzondere ervaring!

Wandelen & fietsen Puerto Viejo

Dan is het tijd om onze huurauto op te halen. Een roadtrip is voor ons de ultieme vorm van vrijheid, maar zeker nu in coronatijd is het fijn om lekker in je eigen bubbel te kunnen reizen. Onze volgende stop in de levendige badplaats Puerto Viejo aan de Caribische kust. Hier bezoeken we het nabijgelegen Cahuita Nationaal Park. Bij de ingang zetten we even ons mondkapje op om een kaartje te kopen maar zodra we het park inlopen, kan dit weer af. We wandelen door de jungle en over de witte zandstranden en komen onderweg brulapen, wasberen, toekans en neusberen tegen. Het is hier heerlijk rustig want er zijn weinig andere toeristen dus je hebt het park en de prachtige stranden bijna voor jezelf. De Caribische sfeer in Puerto Viejo is heerlijk. Dit is misschien wel het meest relaxte plekje van Costa Rica. Rondom Puerto Viejo vind je veel mooie stranden en die willen wij natuurlijk wel zien. We huren voor USD 7 per dag een fiets en rijden met onze knalroze beach cruisers over een kronkelige weg langs palmbomen met kokosnoten en de weelderige jungle. Onderweg komen we verschillende mooie strandjes tegen waaronder Playa Chiquita, Playa Punta Uva en Playa Grande. Bij het ene strandje doen we een drankje om bij het volgende onze handdoek uit te leggen en van de zon te genieten.

Sarapiquí: ziplinen & raften in het tropisch regenwoud

De omgeving van Sarapiquí is dé plek voor avonturiers en dat is precies de reden dat we hier naartoe zijn gekomen. Vandaag gaan we ziplinen en raften! Via stalen kabels vliegen we door het tropisch regenwoud van platform naar platform. Terwijl we nog aan het bijkomen zijn van deze geweldige ervaring, krijgen we de instructies voor de volgende activiteit. We stappen samen met onze gids in de raft en trotseren 10 stroomversnellingen. Halverwege maken we een zwemstop en terwijl wij van de rotsen afspringen, snijdt de gids een heerlijke verse ananas voor ons in stukjes. Genieten dit! Bij de allerlaatste stroomversnelling vliegen we nog bijna uit de raft maar gelukkig kunnen we toch nét blijven zitten. Wat een fantastisch avontuur!

Tenorio Nationaal Park

Om bij ons hotel nabij het Tenorio Nationaal Park te komen, moeten we van de hoofdweg af. We komen in een gebied dat wat meer afgelegen ligt en de kwaliteit van de weg neemt hier wel af. Het wordt kuilen ontwijken en lekker hobbelen over zandweggetjes. Onze 4-wheeldrive komt nu goed van pas. De reden dat we het Tenorio Nationaal Park bezoeken, is de Rio Celeste. Vanwege een bijzonder natuurverschijnsel heeft deze betoverende rivier een azuurblauwe kleur. Tijdens een wandeling van 6 kilometer komen we langs alle bezienswaardigheden van dit park met als absoluut hoogtepunt de Rio Celeste waterval (zie foto). Kleine tip: deze waterval ligt aan het begin van de wandelroute. Loop eerst helemaal naar het einde langs de andere bezienswaardigheden en eindig de wandeling bij de mooie waterval.

Arenal: wandelen over hangbruggen…

We hebben op internet veel foto’s gezien van de Arenal vulkaan, maar het moment dat je richting La Fortuna rijdt en deze indrukwekkende vulkaan met zijn perfecte kegelvorm voor het eerst opdoemt, is waanzinnig. Hij is niet te missen! Het leuke van deze omgeving is dat er zoveel gave dingen te doen zijn. Wij bezoeken de Mistico hangbruggen. Tijdens een wandeling over deze 16 wiebelende bruggen ervaren we de jungle op een nieuwe manier, namelijk vanaf de hoogte van de boomtoppen. Ook nu is het lekker rustig waardoor we niet hoeven te wachten om de brug op te lopen (er mogen maar 15 personen tegelijk op de brug) en kunnen we de tijd nemen om een leuke foto te maken waar geen andere toeristen op staan. Aan het eind van de wandeling kom je uit bij een punt waar je een fantastisch uitzicht hebt op de Arenal vulkaan. Wij hebben geluk want de vulkaan is maar 80 dagen per jaar echt goed zichtbaar. De overige dagen wordt hij omringd door laaghangende wolken. Vandaag is het helder weer en schijnt de zon, dus we kunnen de Arenal in z’n volle glorie bewonderen.

… en zwemmen bij een waterval

Dan stappen we weer in de auto en rijden we naar de La Fortuna waterval. We parkeren de auto gratis, kopen een entreekaartje, trekken onze bikini aan en lopen richting het uitzichtpunt. In de verte zien we, midden in het regenwoud, het water van 70 meter hoogte naar beneden vallen. Maar wij willen dit natuurlijk ook van dichtbij zien en besluiten de 530 traptreden naar beneden te lopen. Hier is de waterval nog indrukwekkender. We trotseren de glibberige rotsblokken en nemen een verfrissende duik in het water. Heerlijk! De volgende ochtend maken we met een gids een wandeling door het Arenal Nationaal Park. Terwijl wij over de hellingen van de vulkaan en oude lavastromen lopen, vertelt hij ons meer over de dramatische uitbarsting in 1968 die een groot deel van de omliggende jungle bedolf onder lava. Hoewel er sinds 2010 geen grote activiteit is geweest, wordt de vulkaan nog steeds als actief beschouwd.

Heerlijk land!

Wat is Costa Rica toch een heerlijk land. Geweldige natuur met veel wilde dieren, hele vriendelijke bevolking en goed zelf met een huurauto te ontdekken. Je bevindt je altijd in de natuur waardoor je weinig andere mensen tegenkomt. Dus juist nú is dit de perfecte bestemming voor een rondreis! Nee, er is absoluut geen reden te bedenken om niet naar Costa Rica te gaan.

Reizen in Costa Rica tijdens de coronapandemie

Eigenlijk niet heel anders dan tijdens het ‘oude normaal’. Veel landen buiten Europa hebben momenteel helaas nog steeds een oranje kleurcode, maar dat wil niet altijd zeggen dat het onveilig is om te reizen. In het geval van Costa Rica is dat zeker niet zo! Hier moet je rekening mee houden:

  • Je moet je van te voren goed laten informeren over de toegangseisen, maatregelen ter plaatse en eisen bij terugkeer in Nederland. Je moet de juiste formulieren op zak hebben. Dit was allemaal voor corona natuurlijk niet of in veel mindere mate nodig, waardoor je misschien meer onbevangen op reis ging.
  • De toegangseisen voor Costa Rica zijn gelukkig erg laag waardoor het land erg toegankelijk is voor toeristen. Je hebt geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test nodig. Het enige dat je moet hebben is een uitgebreide reisverzekering die eventuele kosten voor ziekenhuisopname en quarantaine door corona dekt. Voor gevaccineerde reizigers is dit zelfs niet eens verplicht.
  • Ter plaatse geldt een mondkapjesplicht voor alle binnenruimtes en voor plekken (ook buiten) waar je geen 1,8 meter afstand kan houden. In de praktijk betekent dit dat we vaak korte momenten ons mondkapje op hadden. In de hotels of winkels. Of als je een restaurant in/uitloopt. Als je zit hoeft het mondkapje niet op. Bij de ingang van een park om een kaartje te kopen. In Tortuguero hadden we het mondkapje het vaakst op, omdat hier de transfers en excursies in groepsverband worden uitgevoerd en het moeilijk is om dan voldoende afstand te houden.
  • Het is niet toegestaan om tussen 21.00 en 05.00 uur auto te rijden. Alles sluit na 21.00 uur. Wij hebben dit absoluut niet als vervelend ervaren. De zon gaat rond 17.30 uur onder waardoor je ook al vroeg(er) gaat eten. Autorijden in het donker raden we sowieso af. Vanwege de jetlag en de vele leuke activiteiten die we overdag deden, waren we altijd tussen 20.00 en 21.00 uur weer op onze hotelkamer.

Toch nog een sneltest ter plaatse

Tijdens onze reis veranderde het reisadvies. Dit was even balen, maar we wisten dat dit kon gebeuren en wat de gevolgen zouden zijn. We moesten ons nu laten testen voor vertrek naar Nederland. Dit is allemaal perfect geregeld in Costa Rica. Wij maakten online een afspraak voor een test op de luchthaven. Toen we daar aankwamen stond er heel duidelijk aangegeven waar we heen moesten. Met een gratis shuttlebus reden we in 3 minuten naar een tent waar de sneltest werd afgenomen. Na 30 minuten wachten, hadden we het negatieve resultaat al in de mail. Gelukkig hoefden we in Nederland niet meer in quarantaine omdat deze maatregel is opgeheven voor gevaccineerde reizigers.

Voordeel

Het grote voordeel van reizen tijdens een coronapandemie? Het was heerlijk rustig in Costa Rica! Al had dit ook deels te maken met het feit dat het in september laagseizoen is. Je hebt het land eigenlijk, overdreven gezegd, gewoon helemaal voor je zelf. Dit is uniek, want op de plekken die normaal door andere toeristen worden bezocht, ben je nu bijna alleen. Wanneer maak je dit nou nog een keer mee?

Ook naar Costa Rica?

Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Anouk? Bekijk dan hier alle rondreizen naar Costa Rica. De reis van Anouk is op maat gemaakt, je leest hier hoe dat werkt.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text