BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Zuid-Afrika

Kamperen in Zuid-Afrika

Jacqueline Man en Lisanne Vermeulen over een reis in Zuid-Afrika op 25 november 2019
Tijdens de rondreis door Zuid-Afrika kunt u ook in de daktent van uw huurauto slapen

Een avontuurlijke studiereis stond ons te wachten. Met de KLM vlogen we rechtstreeks naar Johannesburg; een vlucht van bijna 11 uur. Met uitgebreid entertainment aan boord vlogen de uren voorbij. 

Aangekomen in Johannesburg nemen we de airport shuttle naar ons verblijf vlakbij de luchthaven. De volgende ochtend worden wij hier opgehaald door Britz om vervolgens ons voertuig, een 4WD Toyota Double Cab, op te halen. Na een uitgebreide instructie gaan wij op pad met onze stoere wagen!

We gaan op weg naar Alkmaar Farmstay, gelegen bij Nelspruit. Hier staat de volgende dag namelijk een spannende en nuttige 4×4 cursus op het programma. De weg richting Nelspruit is in eerste instantie redelijk dor, maar het laatste stukje verandert het landschap in groene, heuvelachtige uitzichten. We worden hartelijk ontvangen door de eigenares van de Farmstay. De weg hier naartoe is al aardig hobbelig, dit belooft wat voor de cursus! Maar wat een prachtige plek is dit. Omringd door adembenemende natuur, behulpzaam personeel en lieve eigenaren. 

4WD cursus

De volgende ochtend staat onze 4×4 cursus op het programma. We krijgen eerst een uitgebreide theoretische uitleg over de 4 wheel drive. Je leert bijvoorbeeld hoeveel snelheid je nodig hebt om een steile heuvel op en af te rijden en hoe je extra power kan krijgen door in een lage versnelling te rijden. Na de theorie mogen we eindelijk op pad met onze eigen ‘stoere bak’. Onze instructeur heeft op zijn eigen terrein een heus “off road parcours” aangelegd met allerlei obstakels. 

We rijden over ruig terrein en leren onder anderen:

  • Op en afrijden van steile hellingen
  • Achteruit een heuvel afrijden
  • Gebruik maken van hoge en lage versnelling
  • Wanneer je de ‘difflock’-functie kan inschakelen 

Soms met zweet in onze handen, want wat was het spannend op bepaalde onderdelen van het parcours, maar o zo gaaf om te doen! Iedereen die ‘off the beaten track’ gaat rijden, raden wij zo’n cursus aan. Je leert zoveel en je gaat gegarandeerd zelfverzekerder op pad. 

De eerste kampeerovernachting

Na onze intensieve cursus rijden we via de Panoramaroute naar onze eerste kampeerovernachting nabij Hoedspruit. Onderweg willen wij een bezoek brengen God’s Window, maar helaas: dichte mist! Daarom rijden we direct door naar de volgende highlight op de route: Bourke’s Luck Potholes. We wandelen over het pad naar de watervallen en kunnen mooie foto’s maken van de, door erosie gevormde, ‘potholes’. We willen voor het donker op onze camping zijn om de tenten te kunnen opzetten, maar bij aankomst op de camping heeft de schemer al ingezet. De receptie en het restaurant van Moholoholo Ya Mati zijn al gesloten en de bewaker wijst ons naar onze campingplek. Snel de tenten opzetten! Voor ons is dit de eerste keer, dus dat ‘snel’ kunnen we wel vergeten… We doen er ongeveer een uur over om de twee tenten op te zetten. Met veel spierkracht en Jacqueline op het dak van de auto is het ons gelukt! Een extra (hoofd)lampje had wel handig geweest, want inmiddels is het helemaal donker…

Een nachtje in Soutpansgebergte

We worden al vroeg wakker van de geluiden van de bush om ons heen. We hebben redelijk comfortabel geslapen in onze tent. Je ligt op een matras en in de slaapzak blijf je lekker warm. Zorg er wel voor dat je de auto op een vlak stuk grond parkeert, want doordat wij niet helemaal recht stonden, rolde Jacqueline in haar tentje steeds naar de rechterkant tegen het tentdoek aan. We besluiten om onze spullen in te pakken en de tenten weer in te klappen. Tip: doe geen lichte kleren aan… Vieze handen (en shirt) gegarandeerd! Ook het inklappen is zwaarder dan gedacht en het kost ons wederom een uurtje om alles voor elkaar te krijgen. Gelukkig is het restaurant al open en kunnen we hier ontbijten. Lekker én goedkoop (ZAR 99 = ca. €6,- voor twee personen). Daarna rijden we een uur terug naar de Three Rondavels, omdat we hier gisteren geen tijd meer voor hadden. We hebben prachtig weer en kunnen wederom mooie foto’s maken. Dan is het nog wel zo’n vier uur rijden naar Louis Trichardt, waar we verblijven in Madi a Thavha Mountain Lodge. Omdat we deze ochtend nog een bezoek brengen aan de Three Rondavels is het daarna nog een lange rit naar Louis Trichardt, waar we verblijven in Madi a Thavha Mountain Lodge. Als je op tijd aankomt, kun je hier prachtig wandelen, fietsen of een lokaal dorpje bezoeken.

Kamperen in het Krugerpark

Na het ontbijt vertrekken we direct, want vandaag gaan we naar het Krugerpark. We hadden het idee om via het noorden van het park, via de Punda Maria Gate, te rijden, maar Google gaf ons aan dat dit circa zes uur zou gaan duren. Inmiddels wisten wij dat wij hier nog wel een uur bij moesten optellen. Daarom nemen we toch maar dezelfde weg terug en rijden wij bij Phalaborwa het park in.Na al een paar kilometer spotten we de eerste dieren: impala’s, zebra’s, een olifant en een giraf die rustig de weg oversteekt voor onze neus! Even verderop staan er een paar auto’s stil, dus daar is vast wat te zien. We hebben geluk, er ligt een luipaard onder de boom! Op het moment dat we aankomen besluit het dier om achter alle auto’s (een stuk of vier) naar de andere kant te lopen en verdwijnt dan snel de bosjes in. We hebben in onze enthousiasme gelukkig nog wel een foto kunnen maken als bewijs voor thuis. Bij aankomst in Letaba Rest Camp kunnen wij zelf een kampeerplek uitzoeken. Het opzetten van de tenten (dit keer nog met daglicht) gaat inmiddels een stuk beter en binnen een half uur zijn we helemaal klaar! We brengen een bezoekje aan het olifantenmuseum en boeken een gamedrive voor morgenochtend. Daarna gaan we lekker eten in het restaurant, waar je overdag kunt genieten van een prachtig uitzicht. Een echte Zuid-Afrikaanse braai zit er tijdens de reis voor ons niet in, maar we maken deze avond wel ons eigen kampvuurtje bij de tent. Alle benodigdheden hebben wij onderweg ingeslagen, maar je zou dit ook kunnen kopen in de winkel van het restcamp. 

Op zoek naar wilde dieren

De wekker gaat  de volgende dag om 04.00 uur, want we moeten ons een half uur later melden voor de gamedrive! De ranger neemt ons ons, samen met drie andere toeristen mee op pad door het Krugerpark. Vlak bij het restcamp is het meteen al raak. Hier ligt een leeuw van zijn ontbijt (een giraf) te genieten. Later komen er ook nog andere leeuwen op af. Verder zien we deze ochtend veel olifanten, buffels en ook apen. Wanneer we weer terug zijn op de camping pakken we onze spullen weer in. Zo gepiept, een half uurtje later zijn onze tenten ingeklapt en zitten wij aan ons ontbijt in het restaurant. Je kunt eventueel ook zelf je ontbijt klaarmaken in de gezamenlijke keuken van de campsite.

Lower Sabie

We hebben een lange rit voor de boeg, van Letaba naar Lower Sabie; één grote gamedrive! Onderweg zien we weer veel olifanten, zebra’s en buffels. Vanwege de tijd van het jaar zien we ook veel kleintjes waaronder schattige leeuwenwelpjes, kleine olifantjes en een jonge giraf. Na aankomst in Lower Sabie Restcamp willen wij mee met de “sunset gamedrive” en dat kan nog net, want die vertrekt al over vijf minuten! Waar we vanochtend nog met vijf personen in de safaritruck zaten, zit deze nu helemaal vol met zo’n 25 personen. Het is wel de moeite waard, want in het donker kun je net weer wat andere dieren spotten. Zo zijn de nijlpaarden na zonsondergang uit het water en kunnen we ze goed zien. Terug in het cam besluiten om wat te gaan eten in het restaurant, waar we met onze verbazing, ook gebruik kunnen maken van wifi.

Terug naar Johannesburg

De wekker gaat vandaag al om 03.15! Gelukkig zijn er nog twee plaatsen vrij voor de ochtend gamedrive. Inmiddels hebben we, op de neushoorn na, de Big Five kunnen afvinken. Helaas houden de neushoorns zich deze ochtend ook schuil, maar zien we wel een leeuwin met twee welpjes, hyena’s en nijlpaarden. Na terugkomst kopen we snel koffie en broodje voor onderweg en dan zijn we alweer ‘on the road’. We rijden het laatste stukje door het Krugerpark, spotten nog twee leeuwinnen, missen net de luipaard en cheeta (jammer!) en rijden dan via Komatipoort terug naar Johannesburg. Omdat het zaterdag is, moeten wij de auto vandaag voor 15.00 uur inleveren, wat nogal wat tijdsdruk oplevert. Gelukkig redden wij het om op tijd aan te komen bij het verhuurstation van Britz. Hiervandaan volgt een transfer naar het vliegveld, waar wij de tijd doden met drankjes, sushi en winkelen, totdat onze vlucht om vlak voor middernacht vertrekt. We kunnen terugkijken op een geweldige reis!

Tips

  • Zorg ervoor dat je ruim voor het donker aankomt op je kampeerplek, zodat je genoeg tijd hebt en vooral met daglicht je tent(en) kan opzetten.
  • Hou je van het ultieme camping gevoel? Ga dan ‘off road’ in Namibië of combineer Namibië met Botswana. Hier kampeer je in het wild. 
  • Wanneer je voor de eerste keer een reis maakt met een 4WD is een speciale cursus echt een aanrader. Zo leer je om het voertuig onder de knie te krijgen en ga je met een zelfverzekerd gevoel op pad.
  • Mocht je de auto/camper in het weekend willen inleveren, zorg er dan voor dat je die dag niet ver hoeft te rijden. Verhuurstations gaan in het weekend vaak eerder dicht.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text