BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (15)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Mexico

Yucatán: verrassend veelzijdig!

Peter van Veenendaal [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Mexico op 14 december 2021

Mexico staat in mijn top 5 van favoriete bestemmingen. Het is een van de meest veelzijdige reisbestemmingen; hagelwitte stranden, een boeiende cultuur, kleurrijke bevolking, muziek, lekker weer, natuur, wildlife en meer. Jammer dat dit prachtige land zo wordt onderschat vanwege het slechte imago, dat helaas aan Mexico kleeft. Geheel onterecht! Ik ben er al vele malen geweest en ben elke keer weer onder de indruk. Het grootste risico dat je loopt is dat Mexico je hart zal stelen!

Yucatán

Mexico is groot, groter dan je in eerste instantie zou denken. Elke regio kenmerkt zich door zijn eigen cultuur, keuken en muziek. Zo is de staat Jalisco de bakermat van Tequila en Mariachi’s, staat Chiapas bekend om de bergstammen en herbergt Yucatán vele Maya ruïnes. Gedurende deze reis bezoek ik de staat Yucatán, die onderdeel is van het grotere Yucatán schiereiland. Ik ben onder meer benieuwd naar de activiteiten voor kinderen die deze afwisselende regio biedt, vanwege onze nieuwe Family reizen.

Mexico tijdens COVID-19

Mexico hanteert geen toegangsrestricties en ter plaatse merk je als reiziger verder weinig. Sommige restaurants hebben een beperkte capaciteit en mondkapjes zijn verplicht. Aangezien de Mexicanen hier geen punt van maken en iedereen de richtlijnen volgt is het zeer ontspannen reizen en loop je geen hoog risico.

El Cuyo

Aan de noordkust van Yucatán bezoek ik als eerste El Cuyo. Wat een schattig dorpje! De zandstraatjes doen denken aan het nabijgelegen Isla Holbox. De sfeer is gemoedelijk en typisch Caribisch. De hotels zijn kleinschalig maar van alle gemakken voorzien. Het witte zandstrand is eindeloos en je waant je alleen op de wereld. ‘Lay back and relax’ is hier het motto, tenzij je van kite-surfen houdt!

Río Lagartos

Een ander pareltje in deze omgeving is Río Lagartos, want wie wil er niet eeuwig jong blijven? De oplossing is een ‘Baño Maya’ oftewel een bad in Maya-stijl. Eerst bezoek ik per bootje de vogels en krokodillen in het natuurgebied van Ría Lagartos. De knalroze flamingo’s zijn eenvoudig te spotten. We stoppen vervolgens bij een strandje en ik smeer me van top tot teen in met witte klei, die bol staat van de mineralen en zouten. Langzaamaan verander ik in een mummie (kinderen zullen zich helemaal uitleven). Ik word er niet knapper op. Maar het doel heiligt de middelen! Een heerlijke duik en wat schrobben maken het ritueel compleet. Tien jaar jonger -en met de klei nog achter de oren- keer ik terug naar het vissersdorpje. Helaas is er geen tijd om de nabijgelegen knalroze zoutlagunes van Las Coloradas te bezoeken. Reden te meer om eens terug te keren!

San Felipe

Vlakbij Río Lagartos ligt San Felipe. Een korte boottocht brengt me hier naar een prachtig strand dat zeer geleidelijk afloopt. Uitermate geschikt voor de jonge wereldreizigers! Heel leuk is dat je je begeeft tussen de Mexicanen en weinig toeristen zult tegenkomen.

Izamal

Op weg naar Mérida bezoek ik Izamal. Mooi geel is niet lelijk moeten ze hier hebben gedacht alvorens het gehele oude centrum knalgeel te schilderen! Met als klapstuk het fraaie klooster Convento de San Antonio. Niet alleen de vrolijke kleur maakt Izamal uniek, ook de vele ruïnes van Maya tempels midden in de stad dragen hieraan bij. Geheel terecht behoort Izamal tot de ‘Pueblos Mágicos’, de Mexicaanse collectie van unieke koloniale stadjes. De kleurrijke koetsjes maken het beeld compleet en zijn een leuke manier voor jong en oud om het stadje te ontdekken.

Mérida

De hoofdstad van Yucatán bezoek ik natuurlijk ook. Het is genieten op de terrasjes aan de prachtige pleinen. Er zijn vele winkeltjes en boeiende musea. Een uitstapje naar de Maya ruïnes van Uxmal is zo gemaakt. Uxmal is mogelijk nog mooier dan het bekendere Chichèn Itzá. Het wordt minder druk bezocht en je mag hier nog steeds enkele pyramides beklimmen voor prachtige vergezichten.

Celestún

Dit plaatsje aan de westkust van Yucatán ligt aan de Golf van Mexico op anderhalf uur rijden van Mérida. Het staat bekend om de mangroves die hier groeien en de vele vogelsoorten die er voorkomen, waaronder flamingo’s. Met name in februari en maart zijn ze hier in grote getalen. Tijdens een boottochtje door de mangroves zie ik daarnaast ook pelikanen, uilen, ijsvogels en baby-krokodillen; cool!

Viva Mexico!

Het doel van deze trip was om een ander gezicht van Yucatán te ontdekken en leuke excursies voor jong en oud te vinden. Dat is zeker gelukt! Yucatán presenteert zich als een veelzijdige en kleurrijke bestemming en daar blijkt niets van gelogen. Ik ben onder de indruk en als je Mexico voor het eerst bezoekt zul je overdonderd zijn. Viva Mexico!

Tips

  • De wegen zijn van goede kwaliteit en de route is duidelijk aangegeven. Zelf rijden is een goede manier om Mexico te ontdekken. Het enige dat even wennen is zijn de ‘topes’, de Mexicaanse variant van verkeersdrempels.
  • Het Yucatán schiereiland is een fantastische reisbestemming voor alle leeftijden. Onze familiereis Yucatan Family Discovery is een aanrader voor jong en oud.
  • Zorg dat je je zwembroek en handdoek paraat hebt. Zwemmen in de vele cenotes (een grot die water bevat) is een unieke beleving.
  • Proef het typische Maya drankje Xtabentún: lekker!

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text