BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (3)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (3)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
India (2)
Indonesië (5)
Japan (1)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (3)
Sri Lanka (2)
Sumatra (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (16)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Vietnam

Vietnam met privé-chauffeur en gids

Peter van Veenendaal [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Vietnam op 18 februari 2019

Een reis naar Vietnam spreekt tot de verbeelding. Een prachtig land waar een gastvrije en kleurrijke bevolking, prachtige stranden, heerlijke keuken, turbulente historie en rijke cultuur samenkomen. We gaan onder begeleiding van een privé-chauffeur en gids op zoek naar de vele schatten van het land van de Rijzende Draak!

Hanoi

Onze vlucht verloopt voorspoedig en bij aankomst op de luchthaven staat onze gids al netjes op ons te wachten. En korte rit brengt ons bij een leuk hotelletje in Hanoi. Het is nog vroeg dus gaan we direct op ontdekking. Het oude centrum heeft een gezellige sfeer en we voelen ons direct op ons gemak. Onze benen zijn nog wat moe van de vliegreis dus verkennen we de Old Quarter per riksja (het is tenslotte vakantie). De Vietnamezen zijn een zeer kleurrijk en fotogeniek volk en we kijken onze ogen uit. Met Hoan Kiem Lake en de Ngoc Son Temple, alsmede een bruisende avondmarkt, heeft het oude centrum veel te bieden. We drinken een kop koffie met uitzicht op een druk kruispunt en verwonderen ons over de chaos in het verkeer. Toch gebeurt er geen enkel ongeluk en vindt iedereen zijn weg. Dit is het levende bewijs dat verkeersregels totaal overbodig zijn!

Ninh Binh

Vanuit Hanoi reizen we naar de provincie Ninh Binh. Onderweg maken we een twee uur durende hike door Cuc Phuong National Park, in 1962 gesticht door Ho Chi Minh zelf. Het hoogtepunt van ons bezoek aan dit gebied zijn de Tam Coc grotten. We stappen in een klein bootje en varen gedurende twee uur over een riviertje omringd door rijstvelden en steile lijmsteenkliffen. De dame die het bootje roeit….doet dat met haar voeten! We varen onder 5 hele lage grotten door, echt super leuk. Na het boottochtje bezoeken we de Bich Dong Pagoda, Dinh en Le Dynasty tempels om vervolgens terug te keren naar Hanoi.

Ha Long Bay

De Ha Long Bay staat niet alleen op de UNESCO Werelderfgoedlijst maar ook hoog op onze bucketlist. Vandaag is het zover! We hebben de Peony Cruise geboekt en vertrekken vanuit Hai Pong in plaats van Ha Long City aangezien het daar veel drukker is. Het blijkt een goede zet! Na het inchecken worden we naar ons luxe schip gebracht dat nog het meeste wegheeft van een kruising tussen een rivierboot en een traditionele junk. Niet alleen het schip is luxe, ook de hut die we hebben is schitterend! Groot, stijlvol ingericht en met een ruime badkamer en balkon. Prachtig! Na een informatieve briefing genieten we van de steeds mooier wordende omgeving. Het is rustig aan boord en we komen helemaal tot rust (het water is kalm dus zeeziek zul je hier niet snel worden).

Cat Ba Island

’s Middags leggen we aan in een van de vele baaien voor de nacht. Maar eerst gaan we kajakken, zwemmen en genieten we van een smakelijk diner op het dek. De meeste mensen hebben slechts één nacht geboekt. Wij gelukkig niet! De tweede dag stappen we samen met slechts twee anderen over op een andere boot en cruisen verder door het prachtige landschap. We gaan aan wal op het grootste eiland: Cat Ba Island. Het weer is schitterend, we maken een fietstocht en bezoeken het dorp. Na een heerlijke lunch (veel!) op de boot hebben we tijd om te kajakken en zwemmen tussen de lijmstenen kliffen en verlaten strandjes. Dit zijn de ervaringen die je de rest van je leven bijblijven! Eenmaal terug op de junk dineren we onder de sterrenhemel en laten het eten ons smaken. De laatste dag keert het schip terug naar Hai Pong maar niet voordat we een grottencomplex bezocht hebben op een ander gedeelte van Cat Ba Island. Met pijn in ons hart nemen we afscheid van de vriendelijke bemanning. Deze herinnering gaan we koesteren!

Hoi An

Vietnam is een groter land dan menigeen denkt. Je kunt de nachttrein nemen om afstanden te overbruggen maar wij kiezen ervoor om te vliegen. Op naar een van de leukste plaatsjes in heel Vietnam: Hoi An. Leuke winkeltjes, terrasjes, tempeltjes, we kijken onze ogen uit. ’s Avonds wordt het geheel nog kleurrijker als de duizenden lampionnen worden verlicht boven de winkelstraatjes en drijvend op de Song Thu Bon rivier. De vele kleermakers steken je graag in het nieuw en ook hier is weer een avondmarkt voor de bijbehorende aankleding. Tassen, kettingen, horloges en natuurlijk de lampionnen behoren hier tot de snuisterijen. De vruchtbare omgeving van Hoi An is eveneens de moeite waard evenals het nabijgelegen strand en de Cham Islands.

Hué

Op weg van Hoi An naar Hué bezoeken we de Marble Mountains in Danang. Deze bergen van lijnsteen en marmer zijn vernoemd naar de vijf elementen: Kim (metaal), Thuy (water), Moc (hout), Hoa (vuur) en Tho (aarde). Niet te geloven hoeveel marmeren beelden ze hier verkopen! De kleine beeldjes zijn al flink aan de prijs en we vragen ons af voor hoeveel de metershoge beelden de deur uit gaan. Wij gedragen ons als echte toeristen: kijken, kijken…niet kopen! Bovenop een van de bergen staat een mooie tempel. In de voormalige keizerlijke stad Hué bezoeken we de omvangrijke citadel. ’s Avonds moeten we even zoeken maar vinden uiteindelijk een super gezellig gedeelte van Hué met barretjes en restaurants dat wordt afgezet tot voetgangersgebied. Mocht je tijd over hebben; in de omgeving van Hué liggen diverse fotogenieke keizerlijke tombe’s. Na Hué vliegen we naar het zuiden van Vietnam: Ho Chi Minh here we come!

Ho Chi Minh

Vanuit Ho Chi Minh (voorheen bekend als Saigon) bezoeken we de overblijfselen van een roemrucht hoofdstuk uit de Vietnamese geschiedenis: de oorlog met de Verenigde Staten. De dramatische Cu Chi Tunnels maakten onderdeel uit van een omvangrijk ondergronds complex dat van grote waarde is geweest voor de Viet Cong. De zwart-wit video die we zien is een flashback uit het verleden. De video is stokoud, letterlijk en figuurlijk grijs gedraaid, en is beter te beschouwen als een Viet Cong promotievideo. Ook zien we de gruwelijke vallen die de vindingrijke Viet Cong bedachten om het moraal van de Amerikaanse troepen te breken. De soldaat die de boobytraps demonstreert doet dat met zo’n inleving dat het lijkt alsof de oorlog morgen weer kan oplaaien. We ‘lopen’ een stuk door de tunnels en zien hoe de ondergrondse keukens en vergaderruimtes eruit hebben gezien. Onwerkelijk en super interessant tegelijk en niet te missen tijdens een reis naar Vietnam. Terug in het moderne Ho Chi Minh maken we een korte stadstour. Vanwege de vele werkzaamheden vanwege de aanleg van een nieuwe metrotunnel ziet de stad er wat onaantrekkelijker uit dan we hadden gehoopt.

Mekong Delta

Een aantal uren rijden van Ho Chi Minh bevinden we ons in de zeer omvangrijke Mekong Delta. We verblijven hier in een eenvoudige homestay en leren een van de medewerkers het spel Yahtzee. Het is maar goed dat we niet om geld spelen want hij leert het verrassend snel! In de vroege ochtend ontbijten we op een bootje bij een ‘floating market’ op de Mekong rivier. Het is heerlijk fietsen door de omgeving en nadat we een bananenpudding hebben gemaakt lunchen we bij een Vietnamees gezin. Het rijst-popcorn fabriekje is leuk om te zien, vooral het moment dat de popcorn gemaakt wordt in kokend heet zand. Het lijkt wel een duizendklapper.

Phu Quoc

Een korte vlucht voor het laatste gedeelte van onze reis: de strandverlenging op het eiland Phu Quoc. Voor vijf nachten zijn we te gast in het gezellige en kleinschalige Anja Beach Resort. Wat een leuk hotel! De kamers zijn mooi en chique tegelijk en het personeel is super vriendelijk. Op Phu Quoc is van alles te doen maar wij houden het bij een snorkelexcursie en een tochtje naar Duong Dong op de fietsen van het hotel. We genieten van het zwembad en het mooie zandstrand. Elke avond worden we getrakteerd op een schitterende zonsondergang: een passende afsluiting van een bijzondere reis.

Tips

  • Boek een Ha Long Bay arrangement voor tenminste twee nachten anders doe je jezelf tekort! De Peony Cruise vanuit Hai Pong is een aanrader
  • Verblijf in Ninh Binh in het oude nabijgelegen Trang An
  • Drink een heerlijke cappuccino in de Hoi An Roastery
  • Plannen om naar Vietnam te reizen? Wacht niet te lang want het land ontwikkelt zich in rap tempo en wordt steeds drukker
  • Het weer in de diverse regio’s is soms heel verschillend. Houd hier rekening mee met kleding inpakken
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text