BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Vietnam

Vietnam, kleurrijk en onvergetelijk!

Carla van Es over een reis in Vietnam op 24 december 2014

Onze eerste kennismaking met Vietnam in het noorden in Hanoi is een gekrioel van mensen en scooters. Vietnam heeft 90 miljoen inwoners en 40 miljoen scooters. De scooterrijders zorgen voor een constante verkeerschaos. Door het ontbreken van stoplichten vereist het een behendigheid en koelbloedigheid van ons voetgangers om de overkant van de straat te bereiken. De enorme wirwar van elektriciteit- en telefoonkabels boven onze hoofden aan weerskanten van de drukke straten in het hart van de stad verbaast ons!

Ho Chi Minh

Het druk bezochte mausoleum van Ho Chi Minh trekt veel bezoekers. Iedere dag weer begeeft men zich hier naar toe in een lange rij van twee bij twee, gedirigeerd door in het wit geklede “militairen”. Met gepaste eerbied loopt de menigte langs de sereen verlichte opgebaarde “vader des vaderlands” .

Met de trein reizen we naar het noorden dat bestaat uit een indrukwekkend mooi berggebied met daartussen uitgestrekte rijstvelden, waar Vietnamezen werken met gekromde rug en traditionele hoed op. De bergtocht die we maken langs rijstvelden over glibberige steile paadjes vanwege de regentijd kunnen we alleen doen met de hulp van vrouwen uit Sapa en omgeving. Evenals de gids kennen zij ieder plekje en paadje op hun duim. Maar al te graag verkopen zij hun waren aan ons aan het einde van deze avontuurlijke tocht!

Ha Long baai

Onvergetelijk mooi is de Ha Long baai (niet voor niets op de werelderfgoed lijst van Unesco), waar we aan boord van een originele junk met uitzicht op de grillig gevormde karstbergen een nacht doorbrengen. Vroeg in de morgen bij opgaande zon doen we aan boord onze Tai Chi oefeningen, die ons langzaam in het ritme van de dag brengen.

Hué en Hoi An

Verder naar het zuiden maken de steden Hué, de schitterende hoge bergpas “Wolkenpas” genaamd en Hoi An grote indruk op ons. Hué gelegen aan de parfumrivier, Hoi An met haar oude historische binnenstad, de vele winkeltjes en kunstgalerieën, de hoge Wolkenpas met zijn schitterende uitzichten op de zee en omgeving. Zeer indrukwekkend en emotioneel is de excursie naar My Lai, waar het museum aldaar de wereld herinnert aan de massaslachting die daar heeft plaatsgevonden in 1968 door de Amerikanen in de zinloze oorlog tussen Noord en Zuid Vietnam.

Nha Trang

Nog weer zuidelijker komen we aan in Nha Trang, een mooi gelegen badplaats met een langgerekt zandstrand waar het goed toeven is. Ga vooral ’s morgens vroeg naar de boulevard, waar vanaf 5 uur onder begeleiding van muziek op de pleinen Tai Chi oefeningen gedaan worden door de ouderen, even later gevolgd door de jongeren met aerobics. Veel Vietnamezen nemen in dit vroege ochtenduur een verfrissende duik in zee.

Ho Chi Minh Stad

Daarna reizen we door naar de Mekong Delta met Saigon (Ho Chi Minh Stad) en de vele waterwegen die deze Delta doorkruisen. Saigon is een drukke en gezellige stad waar veel te beleven en te zien is. Onvergetelijk is ons bezoek aan het Cu Chi tunnelcomplex, aangelegd in 3 lagen door de Vietcong tot 10 m. diep onder de grond in hun gevecht tegen de Amerikanen. Ook wij moeten aan den lijve ondervinden wat het is om je bukkend voort te bewegen in smalle donkere tunnels!

Varen op de Mekong rivier

De laatste dagen van onze reis gaan we door de Mekong Delta en varen we op de Mekong rivier met z’n duizenden boten, woonboten, roeibootjes, houten huisjes, visboerderijen en drijvende markten. Bedrijvigheid alom! Ook brengen we vanuit Saigon een bezoek van 3 dagen aan het nationaal park Cat Tien gelegen op 145 km van Ho Chi Minh stad. Het natuurpark wordt doorsneden door de rivier de Dong Nai. Het waterpeil is hoog vanwege de regentijd. We verblijven in een eenvoudige lodge in tentbungalows te midden van de natuur. We maken een avondtocht, fietstocht en een wandeling om dieren, vooral vogels en apen, te spotten.

Lotus bloem

Overal onderweg van noord naar zuid komen we langs uitgestrekte lotus velden en bezoeken we prachtige kleurrijke oude Hindoe en Boeddha tempels. De Lotus bloem, die zich alleen in de ochtend opent, is schitterend en terecht het nationale symbool van Vietnam. De bloemen evenals de pitten worden verkocht op de markt. De pitten als lekkernij. De Lotus doet ons herinneren aan het gezegde: “Het hart van een vrouw is even ongrijpbaar als een dauwdruppel op een lotusblad”.

We reisden in een groep van 10 vrienden in bijna 4 weken van noord naar zuid en kunnen niets anders zeggen dan dat de reis in alle opzichten uitstekend georganiseerd was door Travel Trend i.s.m. de agent ter plaatse. Chapeau!!

Carla van Es-Lavooij, Mijn ReisKennis

Carla maakte in 2013 een mooie rondreis door Namibië. Lees hier haar leuke reisverhaal.