BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (3)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (3)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
India (2)
Indonesië (4)
Japan (1)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (3)
Sri Lanka (2)
Sumatra (1)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (15)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Kenia

Oog in oog met de Big Five!

Familie Smeding over een reis in Kenia op 19 augustus 2013

Deze reis is geboekt bij Jacobs Reisbureau te Beek.

Na reikhalzend naar de vakantie te hebben uitgekeken, werd het dan toch eindelijk 6 juli; op naar Kenia. Vooraf super geïnformeerd en geadviseerd door Anke van het reisburo. Door haar alles perfect geregeld, dus met een zeer gerust hart op weg. Wat heeft Kenia ons verrast: de veelzijdigheid qua natuur, de mensen, de dieren, het eten, de geuren en de geluiden. Het bleek een positieve en echte levenservaring!

Olifanten weeshuis

Op Nairobi Airport werden we zeer vriendelijk en gastvrij ontvangen door een vertegenwoordiger van Southern Cross Safari’s (de organisatie waarmee Travel Trend in Kenia zeer nauw samenwerkt) en daarnaast ook door Tito, onze chauffeur/gids voor de komende tijd. Na een nacht slapen in ons zeer nette hotel in Nairobi, ging het grote avontuur dan toch echt beginnen; op naar het Olifanten Weeshuis, het Giraffe Center en het landgoed van Karen Blixen (Out of Africa). Wat hebben we genoten van de olifantjes. Die kleine dikhuidjes die zo snel als ze konden 2 mega grote flessen melk naar binnen slobberden, om daarna heerlijk samen te spelen of zich te laten aaien door de bezoekers. Prachtig opvangcentrum met het doel de verweesde olifantjes rond hun 3e levensjaar weer terug te brengen naar de wilde natuur.

Giraffe Center en Karen Blixen

Als je ooit een echte French Kiss wilt, mag je een bezoek aan het Giraffe Center niet overslaan. Deze vriendelijke en goedmoedige reuzen laten zich gewillig aaien en voeren. Als je durft krijg je een echte giraffen kus als je ze tussen je lippen een brokje aanbiedt. Uiteraard gingen wij na deze ervaring rijker pas weg… Wat ook zeker de moeite waard is, is een bezoek aan het landgoed van Karen Blixen ( Out of Africa), waar zij woonde tijdens haar verblijf in Kenia. Je krijgt een rondleiding met gids door het huis en de tuin. Daarna kun je zelf nog uitgebreid rondwandelen en nog resten van de koffie plantage bekijken. We hadden bewust een paar dagen voor vertrek de film Out of Africa nog gekeken, dus dit bezoek was een vat vol herkenning. Leuk!

Wildparken

Na een goede nachtrust zaten we de volgende dag aan een vroeg ontbijt, want vandaag ging het voor ons gevoel dan ECHT beginnen: De komende 10 dagen naar diversen wildparken inclusief game drives. Na een mooie rit richting Zuiden kwamen we rond lunchtijd aan in de Maasai Mara, verblijf in Sarova Mara Camp. Een prachtige locatie. Na een uitgebreid en zeer persoonlijk onthaal werden we naar onze tent gebracht. Wat een “oooohhh” moment was dat: een prachtige en zeer sfeervolle ingerichte tent met mooie badkamer. Na een uitgebreide lunch (buffet vorm en life cooking) begon de eerste game drive. Op het moment dat we de eerste dieren zagen lopen op de uitgestrekte savanne, werden we alle drie even stil; dit was Afrika zoals we gehoopt hadden.

Het landschap, de dieren, de geluiden. Wat is het bijzonder. Rijden in Kenia is trouwens sowieso een uitdaging en beleving. Je word mega door elkaar geschud. De allemaal onverharde wegen zijn een echte uitdaging; kuilen, water, keien en hoogte verschillen. We noemen onze gids ook wel “Nikki Lauda”…. En zo’n rit noemen wij een ‘Afrikaanse Massage’… Je waant je echt in een andere wereld als je met de cabrio bus over de savanne rijdt. Fijn zo’n cabrio bus, als je wilt kun je gaan staan en zag je alles heel direct. De geuren, de geluiden, de dieren; alles is even indrukwekkend. Het verbaasde ons hoe dicht je bij de dieren kunt komen. Dieren die we tijdens deze eerste game drive gezien hebben; zebra’s / gnoes ( de grote trek)/ giraffen/ olifanten met jong/ impala’s/ gazelles/ buffels/ hyena/ etende leeuwin (had net een zebra gedood)/ marabu’s/ hartebeesten/knobbelzwijn/ cheetah… teveel om op te noemen!

Na de game drive nog even een drankje bij het haardvuur en voor het eten een optreden van Maasai krijgers in traditionele kleding. Heerlijk gegeten (alles is hier in buffet vorm of life cooking), dus voor elk wat wils. Bij terugkomst in onze tent waren alle “gordijnen “gesloten, de klamboes dichtgedaan, sfeerlampjes aan, anti mug in het stopcontact en voor alle drie een warme kruik in bed (het is in Kenia winter in juli). Wat een fantastische verzorging!

Vroeg op voor de game drives

Om 05.45 uur ging de wekker. Daar zullen we de komende dagen aan moeten wennen want het is vroeg op staan voor de eerste game drives. Even pittig maar met een game drive in het vooruitzicht toch niet al te moeilijk. Ondanks het feit dat je pas na de game drive kunt ontbijten, stond er toch al een klein buffetje klaar. Goed geregeld.
We vertrokken in de schemer. Een prachtig gezicht hoe de dageraad kwam. Vrij kort na vertrek werden we “ontvangen “ door 3 hyena’s, ze stonden midden op het pad en toen we stopten kwamen ze onze kant opgelopen. Deze game drive was ook weer een hele ervaring, maar wat het echt ontzettend speciaal maakte was een groep leeuwinnen met een aantal welpjes en jonge leeuwen die een buffel aan het eten waren (18 leeuwen in totaal). Iets later werden we helemaal stil; we troffen 1 leeuwin met 3 welpjes bij zich van maximaal 1 maand oud met nog blauwige oogjes. Dan smelt je hart.

Bij terugkomst heerlijk ontbeten en daarna lekker luieren bij het zwembad tot de volgende game drive.
We zijn in totaal 3 nachten in de Maasai Mara geweest en het was er prachtig. Je ziet hier gemakkelijk erg veel diersoorten, dat maakt het extra bijzonder.

Lake Nakuru

Na 3 nachten heerlijk in de watten gelegd te zijn in het Sarova Mara Camp rijden we verder richting Lake Nakuru. Onderweg hebben we een extra stop gemaakt voor een boottocht over Lake Navaisha. Erg leuke onderbreking en hier veel nijlpaarden en soorten vogels gespot. Rond lunchtijd in Sarova Lion Hill, ons verblijf voor de komende 2 nachten. Dit keer een goed ingericht huisje in een prachtig groene omgeving met een mooi aangelegd zwembad.
Lake Nakuru National Park is erg groen, leuke afwisseling na de Masaai Mara. Het grote meer is indrukwekkend en de omgeving bosrijk met ook mistige moerasachtige stukken. Hier weer andere dieren gespot dan in de Maasai; waterbokken/ witte en zwarte neushoorn/ jakhals/ bavianen/ slang/ eland/ groene meerkat en flamingo’s.
De klapper was in Lake Nakuru toch wel het spotten van een luipaard. Weliswaar wat verscholen onder een struikje, maar daar lag hij of zij! Dolgelukkig waren we; we hadden de Big Five gezien. Verder dezelfde (prachtige) dieren als in de Maasai.

Amboseli National Park

Omdat we na 2 nachten pas om 08.00 uur vertrekken richting Amboseli NP voelt het een beetje als uitslapen. Onderweg een leuke lunchstop bij het Carnivore Restaurant in Nairobi. Hier worden aan grote Maasai speren het vlees geroosterd en zolang het vlaggetje op je tafel gehesen is, blijven ze serveren. Als je voldoende gegeten hebt, strijk je het vlaggetje en komen ze het toetje brengen. Leuk concept!

Tijdens de lange rit naar Amboseli NP veel contrasten met ons leven in Europa gezien; lemen hutjes, sloppenwijken, jonge kinderen op blote voeten die water halen of al werken door een kudde geiten of koeien te hoeden, rommelige markten en veel kraampjes langs de weg waar vers fruit en groenten verkocht wordt. Toch voel je alleen respect voor de Kenianen. Ze blijven dicht bij zichzelf en de kern van het leven. Voor hen gaat het er niet om wat je aan materiaal hebt maar wat je voelt en hebt in je hart; je gezondheid, je familie, iets te eten en onderdak. Daar halen zij het geluk uit. Kunnen wij best nog wat van leren!

Bijna alle Kenianen verdienen de kost als boer. Ze verbouwen voornamelijk groenten, uien, mais, bonen en graan. Als je een paar geiten hebt ben je al welgesteld en met een koe erbij zelfs best rijk. Een geit kost ongeveer $ 50,= (vonden wij voor Keniaanse begrippen duur). Doordat de geiten zich voortplanten vergroten de Kenianen hun rijkdom.

Satao Elerai Camp

Lange tijd boven langs de Great Rift Vally gereden, een vallei van bijna 6000 kilometer lang die begint in Syrië en eindigt in Mozambique. De diversiteit aan landschappen in Kenia blijft ons verbazen; dan weer Serengeti achtig, dan weer dorre struikjes zo ver je kunt kijken en dan lijkt het net of je door Noord-Frankrijk rijdt. Verrassend!
Tegen het einde van de rit doemt ineens de Kilimanjaro op; wat een majestueuze berg met zijn besneeuwde top. Alle drie weer onder de indruk.

Na 5 kilometer of een krankzinnig slechte “weg” komen we aan bij Satao Elerai Camp. Weer zijn we alle drie stil; wat een onbeschrijfelijke plek! We worden hartelijk ontvangen door Ryan de manager en door een ranger naar onze tent gebracht. Satao Elerai Camp is niet omheind, dus de wilde dieren kunnen tot aan je tent komen. In het donker mag je daarom niet alleen over het kamp lopen en moet je bij je tent seinen met een zaklamp zodat een ranger je kan komen ophalen. Geeft een prettig spannend gevoel, totaal niet beangstigend. Gedurende de nacht patrouilleren continue rangers bij de tenten. Daarnaast is het een kamp dat draait op een aggregaat, daardoor heb je alleen elektra tussen 05.00-07.00 en 18.30-23.30 uur, ook weer een ervaring.
We vallen in herhaling, maar bij binnenkomst in de tent weer een ontzag momentje; wat een prachtige ligging aan de voet van de Kilimanjaro (tent 9) en wat een geweldig ingerichte tent. Zo mooi!

Uitzicht op de Kilimanjaro

Na een heerlijk diner, vroeg ons bed in. Vanuit bed uitzicht op de Kilimanjaro, wat voelen we ons gelukkig. Goed geslapen, ondanks het feit dat je je er bewust van bent dat echt alle soorten dieren bij je tent kunnen komen. Het waaide de eerste nacht, dus in het begin dachten we bij elk geluid van het tentdoek dat het een dier was, hahaha. ’s Nachts wel het geluid van een hyena in de buurt van de tent gehoord. Leuk spannend! In Amboseli NP ( betekent ‘Land van veel water’) zijn we 1 hele dag op game drive geweest, van 08.00-15.30 uur. Amboseli was tijdens ons bezoek enorm droog. Het lijkt veel op de Serengeti, maar dat is wel logisch onder de rook van Tanzania. Wat erg leuk en bijzonder was, waren de velen zandtornado’s die ronddraaiden. Ook in Amboseli werden we weer getrakteerd op een grote verscheidenheid aan dieren: heel veel struisvogels/ koedoe/ secretaris vogel/hyena’s/ kraanvogels/ visarend/ gieren/ knobbelzwijnen/ ibissen/ cheetah’s/ gele bavianen/ meerkat/ veel nijlpaarden, giraffen en wel 170 olifanten!

Na de game drive heerlijk zwemmen met zicht op de onbewolkte Kilimanjaro en lekker luieren op de veranda met zicht op de waterdrinkplaats; 5 giraffen gezien en 1 knobbelzwijn. Na wederom een heerlijk diner en 7 olifanten bij de drinkplaats nog even na kletsen bij de grote openhaard. Daarna door een ranger netjes teruggebracht naar onze tent. Lekker geslapen onder een prachtige sterrenhemel.

Tsavo West

Met weemoed in ons hart – wat is dit een magische plek – vertrekken we de volgende ochtend naar Tsavo West. Na een vrij korte rit bereiken we de ingang van Tsavo West National Park. Jochem schept hier een potje olifanten poep vol. Wat direct opvalt is de donkere roodbruine kleur van de aarde. Jochem hoopt hier ook nog een potje mee te vullen. Het park is heuvelachtig met doornachtige struiken. Na ongeveer een half uur rijden komen we bij een mega groot (5 vierkante kilometer) zwart lava gedeelte. Hier mochten we zelfs even uit de bus. Apart om in zo’n landschap rond te lopen. De route naar het camp is ook meteen een game drive. Nieuwe dieren die we gespot hebben: Kispring Antilope en de DikDiks.

Einde ochtend al bij Kilugani Serena Lodge. Een oase in het groen met een prachtig uitzicht vanuit het restaurant over het landschap met op de achtergrond de bergen. Maar het kersje op de taart is de waterdrinkplaats, zo’n 30 meter voor het restaurant. De hele dag is het een komen en gaan van grote getale olifanten, zebra’s, knobbelzwijnen, waterbokken, gazelles en roofvogels. Genieten dus! Deelgenomen aan een wandelsafari. Veel uitleg over insecten en planten en hun (medicinale) werking.

In Tsavo West blijkt het iets moeilijker de dieren te spotten. Dieren gespot: Slechtvalk, krokodillen, nijlpaard, koedoe, diversen soorten aapjes, soort van kakatoe en een koedoe. Een rondleiding onder begeleiding van een gewapende ranger (we kunnen wilde dieren tegenkomen) de bronnen van Mzima bezocht. Het is hier mooi en erg groen. Het water van de bronnen wordt via een 250 kilometer lange pijplijn naar Mombasa en omgeving gestuwd. Daar zijn ze volledig van deze bronnen afhankelijk voor wat betreft de drinkwatervoorziening.

Bij terugkomst in de lodge heerlijk op de veranda van het restaurant gezeten om naar alle bedrijvigheid bij de waterdrinkplaats te kijken. Deze keer werden we getrakteerd op bavianen, zebra’s, vele olifanten (lekker drinkend, badderend en spelend), knobbelzwijnen, een giraffe en gazelles. Na het diner tot 23.30 uur op de veranda blijven zitten in de hoop een luipaard of leeuw bij de waterdrinkplaats te spotten. Helaas niet gezien, wel in de verte veel krachtig leeuwengebrul, maar ze lieten zich niet zien (waarschijnlijk bang voor ons?). Onze kamer ligt vlak bij de waterdrinkplaats en s ’nachts regelmatig even wakker van olifanten getrompetter en leeuwengebrul… we love Kenya!

Na een lekker nachtje slapen weer vroeg in touw voor de game drive. Het werd er eentje met een gouden randje! Aan het einde van de game drive spotten we in een boom een prachtig luipaard. We waren hier al voorbij gereden omdat er 2 giraffen en 4 zebra’s onder en bij de boom stonden te doezelen, dus wie bedenkt dat er boven hen een luipaard ligt……
Het luipaard lag in het volle zicht op een tak; wat een prachtig, glanzend, krachtig en fluweelachtig dier! Echt een “wow moment “. Voor ons gevoel hadden we nu pas echt goed de Big Five gezien, aangezien het luipaard in Lake Nakuru wat verscholen onder de struik lag. Gelukzalig rijden we terug naar de lodge, beseffende dat we tijdens alle game drives zo veel ontzettend gave, bijzondere, mooie en indrukwekkende dieren en dingen hebben gezien. De hele reis overtreft onze verwachtingen, wat is dit genieten!!!!

Tsavo East

Na een uitgebreid ontbijt in het busje richting Tsavo East. Helaas alweer ons laatste National Park. Het is een korte rit naar de ingang van het park, maar toch nog best een flinke tour (we maken er een game drive van) naar Satao Camp. Er leven hier zo’n 20.000 olifanten maar vooralsnog zien we alleen maar hun poep, poep en nog eens poep. Op een gegeven moment zien we zo’n 50 olifanten bij elkaar staan; ze leven hier dus echt… Het blijkt de drinkplaats te zijn van ons laatste camp; Satao Camp. Hier weer geen hek om het camp en een 20 tal prachtig en sfeervol ingerichte tenten. Onze tent (nummer 16) lag recht tegenover de drinkplaats. We hadden echt VIP plaatsen. Op de veranda van onze tent hebben we ons geen minuut verveeld met alle bedrijvigheid bij de drinkplaats; steeds tientallen olifanten, mongoos, grand gazelles (hun poep lag trouwens gewoon in onze ‘voortuin’ bij de tent), nijlpaarden en waterbokken. Prachtig!

Tsavo East is vrij stoffig en eentonig qua landschap. Wat wel opvalt zijn de metershoge rode termietenheuvels. Apart gezicht in de vrij dorren en grijsachtige omgeving. Echte blikvangers. Na de game drive weer vlug op de veranda. Het is heerlijk zitten op het overdekte terrasje voor de tent, waar we regelmatig even bezoek van een meerkat krijgen. Continu is er wel iets te bewonderen bij de drinkplaats. Wederom een zalige plek!

Onder begeleiding van een ranger naar het diner. Wederom prima verzorgd! Daarna nog even napraten bij het grote kampvuur voor het restaurant met de geluiden van de dieren om je heen. Nadat we door een ranger weer teruggebracht waren bij onze tent, daar nog even op de veranda gezeten. De ranger ging discreet uit ons zicht staan, maar hield voor ons nauwlettend de omgeving in de gaten. Morgen naar Mombasa voor de laatste dagen aan het strand.

Mombasa

Om 09.30 uur na een game drive en een goed ontbijt vertrekken we naar Mombasa. Eerst nog 55 km over de hobbel en bobbel weg in het park. Daarna een stuk asfalt; ook weer eens aangenaam! Samen met nog een gids van Southern Cross nemen we een binnendoor route naar Mombasa. Scheelt veel reistijd en fileleed. We zijn erg onder de indruk van alles wat we onderweg op deze binnendoor route gezien hebben; de hutjes, de “winkeltjes”, de manier van werken op het land en hoe de mensen hier wonen en leven. Het komt echt binnen; wat een contrasten met ons leven. Het is een lange tijd heel stil in het busje…

Tijdens het laatste stuk naar Mombasa rijden we door Simba Hill National Reserve, een heel groen en regenwoud achtig gebied. Door de binnendoor route hoeven we niet met de veerboot en komen we net na de middag aan bij het Leopard Beach & Spa Resort” in Mombasa. Hier nog 6 nachten heerlijk nagenieten van alle indrukken, luieren, zwemmen, lezen en snorkelen. Mooi resort aan de Indische Oceaan met wit strand en lichtblauwe zee. Prachtig aangelegde groenen tuinen met vele apen.

We praten elke dag na over alles wat we tijdens onze game drives gezien hebben. We zitten er zo vol van! Alles was perfect geregeld! Omdat de voorgaande tijd best intensief is geweest luieren we lekker in het resort bij het zwembad of op het strand. We zijn 1 dag mee geweest naar Wasini Island om lekker te snorkelen en daar heerlijk te eten.

Kenia heeft ons aangenaam en positief verrast: de landschappen, de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen, de dieren, de geuren, de geluiden, het eten en de hygiëne. Wat een prachtig land. We gaan zeer zeker nog een keer terug!

Kwaheri!
Frans, Sylvia en Jochem Smeding te Best

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text