BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (3)
Argentinië (5)
Australië (6)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (3)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (5)
Japan (1)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (3)
Sri Lanka (2)
Sumatra (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (16)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Tanzania & Zanzibar

Tanzania & Zanzibar

Marianne van der Toorn en Hans Roosen over een reis in Tanzania & Zanzibar op 1 november 2018

Na jarenlang op vakantie in Zuid-Amerika te zijn geweest besloten Marianne en haar partner Hans het roer om te gooien en het eens in Afrika te proberen. Zie onder het verslag.

Amsterdam – Kilimanjaro

Na een vlucht van 8 uur komen we aan op Kilimanjaro airport. Ondanks dat het KLM-vliegtuig bijna helemaal vol was staan we om 20.50 uur al met onze koffers buiten en hebben we al geld gepind. Een gids en chauffeur staan ons op te wachten en 45 minuten later zijn we in de Serena Duluti Lodge in Arusha, een prachtig koloniaal hotel met een Engels sfeertje, waar de open haard brandt.

Tarangire National Park

Na een uitgebreid ontbijt en een briefing vertrekken we naar het Tarangire National Park. Een rit van ongeveer 2½ uur. Ons voertuig is een enorme Toyota landcruiser, geschikt voor 6 personen. Dus we hebben met z’n tweetjes alle ruimte. Augustin is onze chauffeur/gids en hij zal tijdens de gehele reis op het vasteland van Tanzania bij ons blijven. In het nationale park gebruiken we onze picknicklunch en nog voordat de lunchbox helemaal open is, worden we al door een aap beroofd van een croissant! Na de lunch gaat de safari beginnen. Het dak is open, zodat we rechtop kunnen staan en van bovenaf riant foto’s kunnen maken. Doordat je op de dakrand kunt steunen, heb je geen statief nodig. De eerste dieren die we zien zijn impala’s en zebra’s. Daarna volgen olifanten, wilde varkens, waterbokken, buffels en gnoes. Ook zien we twee cheetah’s, die net een of ander beest aan het verorberen zijn. Het beest zien we niet, maar wel de bebloede koppen van de cheetah’s. We hebben nog meer geluk, want op een zandbank van een rivier zien we een grote leeuw, die een kudde zebra’s die in het water verkoeling zoekt, nauwlettend in de gaten houdt. Wat een schitterend landschap hier. Je raakt niet uitgekeken en gefotografeerd. We zien ook prachtig gekleurde vogels en enorme roofvogels, waarvan we helaas de namen niet allemaal weten. Na een fantastische dag komen we aan in de Tarangire Sopa Lodge, die midden in het park ligt.

Lake Manyara

Het hoogtepunt van vanochtend is dat we drie cheetah’s zien lopen. Wat een gracieuze dieren. En zonder bebloede kop zien ze er toch beter uit. Verder komen we op ons pad een kudde buffels tegen. Ook troepen bavianen versperren regelmatig onze weg. Vervolgens gaan we op weg naar Lake Manyara, waar we verblijven in de Lake Manyara Serena Lodge. Wat een heerlijk hotel. Prachtig gelegen met schitterend uitzicht over Lake Manyara. Na een uitgebreide lunch hebben we wat tijd om te relaxen bij het zwembad, voordat we vertrekken naar het nationale park. Dit park is relatief klein en heeft een heel ander karakter dan de overige parken in Tanzania. Veel meer bossages en groen, maar ook uitgestrekte vlaktes, waarop grote kuddes gnoes liggen te rusten. Bijzondere dieren die we zagen zijn de blauwe apen en een super grote python. Uiteindelijk komen we aan bij een moerassig gebied vlakbij het meer, waar we met onze landcruiser door het diepe water rijden. Ongekend mooi en lekker avontuurlijk. We zien een groepje pelikanen, dat heerlijk aan het ronddobberen is op het rustige water. Plotseling horen we gegrom en zien nogal wat beweging in het water. Dat blijkt een grote groep nijlpaarden te zijn. We blijven lekker met de auto in het water staan en hebben alle tijd om foto’s te nemen. Het mooiste is natuurlijk zo’n beest met zijn bek wijd open, maar dat is niet zo makkelijk. In dit hotel hadden we een extra nacht bijgeboekt, omdat we het tijdens onze reis wat rustiger aan willen doen en dat bleek een prima beslissing te zijn geweest. De volgende dag staan we om 08.30 uur op en gaan ongehaast ontbijten. Daarna lekker bij het zwembad. Vanaf het terras hebben we een schitterend uitzicht over de vallei en Lake Manyara. Heerlijk zo’n dagje nietsdoen.

Serengeti Nationaal Park

Vandaag vertrekken we om 08.00 uur naar het Serengeti Nationaal park. De rit duurt ongeveer 4,5 uur en voert door het Ngorongoro Nationaal Park. Onderweg stoppen we bij de Olduvai Kloof. In dit gebied heeft de eerste mens geleefd en werd ook het skelet van Lucy gevonden. Rond 13.30 uur komen we aan in de Serengeti Sopa Lodge, een mooi hotel midden in het park, dat tegen een heuvel gebouwd is. Vanaf het balkon in onze kamer hebben we een schitterend uitzicht over de vlakte. De naam Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ en dat kunnen we niet tegenspreken. Na een heerlijke lunch en een korte siësta vertrekken we om 16.00 uur voor een game drive. Het landschap is zo verschillend van de andere twee nationale parken die we gezien hebben, dat het toch weer heel nieuw en verrassend is. Als we om 18.15 uur weer terug in het hotel zijn, genieten we van een wijntje op ons balkon. Een grote kudde olifanten trekt vlak voor onze neus aan ons voorbij. De prachtige kleuren van de zonsondergang zijn ook een cadeautje.

De volgende dag gaan we een hele dag op safari. Na het gebruikelijke wild worden we getrakteerd op een slapende luipaard in een boom, misschien heeft hij net zijn buik vol gegeten. Als we verder rijden zien we een leeuw op een grote rots liggen. Een half uur later weer vier leeuwen op een rots, daarna weer twee luipaarden in een boom. We hebben echt enorm veel geluk! In korte tijd al vier soorten van de Big Five gezien. We missen alleen nog de rhino. Na de picknicklunch bij het hoofdkwartier van het nationale park zien we nog hartebeesten, secretarisvogels en een Koriptrap, de zwaarst vliegende vogel van Afrika met een gewicht van zo’n 20 kg. Na afloop keren we weer langzaamaan terug naar het hotel, net op tijd voor de high tea. Bij zonsondergang zitten we nog even ons balkon. Geen olifanten vandaag. Wel een brutale aap, die Hans zijn banaantje ontfutselt. Gelukkig laat ie de wijn staan.

De volgende dag hebben we een volle dag in dit mooie nationale park. Hans heeft als opdracht van alle dieren die we zien, close-ups te maken voor de smoelenpagina in ons fotoboek. Opeens zie ik een heuveltje met iets dat op een tak lijkt. Als ik aan de gids vraag wat het is wordt hij dolenthousiast en vertelt ons dat we een Afrikaanse rotspython zien, een joekel van een slang die wel 7 meter lang kan worden. Hij is mooi te fotograferen, maar nog mooier wordt het als de slang van het heuveltje afkomt en naar ons toe schuifelt. Van heel dichtbij zien we steeds zijn tong uit zijn bek komen. We moeten steeds een beetje achteruit rijden om te voorkomen dat het beest te dichtbij komt. Een unieke gebeurtenis. Als we verder rijden zien we onder een struik een leeuw en leeuwin. Ze lijken niet actief en heel goed zien we ze niet. Maar na een tijdje komt er actie en zijn we getuige van hun paring. Na 10 tellen is het gebeurd!

Ngorongoro Nationaal Park

Om 08.00 uur vertrekken we richting Ngorongoro, een rit van bijna 5 uur. Hoewel we niet echt een game drive hebben stoppen we toch regelmatig om foto’s te nemen. We hebben het geluk om een serval kat te spotten, een zeldzame kat die echt op een mooie (gevlekte) huiskat lijkt. Rond 13.00 uur komen we aan in de Ngorongoro Sopa Lodge, een prachtig hotel aan de rand van de krater. Vanuit onze kamer hebben we een schitterend uitzicht over het kratermeer. Vanmiddag hebben we geen programma, dus we genieten van een uitgebreide lunch en een relaxte middag.

De volgende dag hebben we onze laatste game drive. De Ngorongoro krater is de grootste krater ter wereld en heeft een oppervlakte van ongeveer 260 km². De krater ligt op 2200 meter hoogte en de rand van de krater (waar ook ons hotel ligt) ligt 600 meter hoger. De vegetatie van dit park is weer totaal anders dan in de parken die we gezien hebben. Aan de rand veel groene jungle en in de krater grote vlaktes met lage struiken en weinig bomen. We zijn nog maar net in het park als we een leeuwin vlak langs het pad op de uitkijk zien zitten, iets verderop liggen de welpen onder de struiken. Vanmorgen zien we het ontbrekende dier van de Big Five: de neushoorn. Er leven er maar 11 in het park en wij zien er 4 van. Nieuwe wildsoorten zijn ook de jakhals en de Afrikaanse elandantilope, een enorm beest dat wel 900 kg kan worden.

Zanzibar (Nungwi)

Na het ontbijt vertrekken we voor een ruim 4 uur durende rit naar Arusha. Voor de lunch stoppen we in de Arusha Coffee lodge, een prachtig hotel dat niet ver van Arusha airport ligt. Reizigers die geen verlenging op Zanzibar hebben geboekt verblijven hier ter overbrugging van de tijd tot het vertrek van de KLM in de avond en kunnen gebruik maken van het zwembad. Goed geregeld. Op Arusha airport is het chaotisch, maar uiteindelijk zitten we dan toch in het vliegtuig, dat ons in een uur naar Zanzibar brengt. Op de luchthaven worden we weer opgewacht en na ruim een uur rijden komen we aan in Nungwi in het Z-Hotel, net op tijd voor een prachtige zonsondergang. ’s Avonds dineren we heerlijk relaxed op het terras aan zee. In het Z-hotel, een gezellig boutique hotel aan het strand, verblijven we drie nachten.

Zanzibar Noordoost

Na ongeveer 45 minuten rijden komen we aan in het prachtige Bluebay Resort aan noordoostkust van Zanzibar. Hier verbijven we ook drie nachten. Het resort ligt aan zee en heeft schitterende tuinen en verschillende restaurants. Minpuntje is dat ’s avonds alleen buffetdiner wordt geserveerd en er ’s avonds geen andere restaurants open zijn. Ondanks dat het weer niet echt is verbeterd, maken we met paraplu lange wandelingen langs het brede, lange strand. Er liggen houten vissersbootjes en door nep-Masai word je constant aangesproken met Jambo (hallo), Karuna (welkom) en Hakuna Matata (geen probleem). ’s Middags is het meestal een paar uur droog en kunnen we heerlijk zwemmen in de Indische Oceaan. Ondanks onze pech met het weer was Zanzibar een heerlijke en relaxte afsluiting van een onvergetelijke reis.

Tips

  • Vraag vooraf een visum aan. Dit voorkomt lang wachten bij aankomst in Tanzania
  • Wij kozen voor een extra nacht in Lake Manyara en in de Ngorongoro krater en ook voor drie extra nachten in Zanzibar. Als je de tijd hebt is dit beslist een aanrader
  • Officieel maak je in de nationale parken ’s morgens heel vroeg een game-drive. Na afloop keer je  terug naar het hotel voor het ontbijt. Daarna ga je weer op game-drive. In overleg met de gids hebben wij besloten om de vroege game-drive te laten vervallen en ’s morgens na het ontbijt een langere game-drive te maken. Je hebt dan een grotere actieradius en ziet meer van het nationale park. Nog een voordeel is dat je niet zo erg vroeg op hoeft. Wij hebben niet het gevoel dat we hierdoor minder wild hebben gezien.

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text