BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Namibië

Per 4WD door Namibië

Familie Pasman over een reis in Namibië op 14 april 2015

Ab en Diana Pasman en Els en Wil zijn in maart 2015 vertrokken naar Namibië. Lees hier hun uitgebreide verslag over deze mooie rondreis die ze hebben geboekt bij VakantieXperts in Rijssen.

Huurauto ophalen

Via Johannesburg vlogen we naar Windhoek waar de “Meet & Greet” al op ons wachtte. Na het doornemen van de reis plus de vouchers, hebben we bij Avis de huur-auto opgehaald. Hadden een Toyota Hilux gereserveerd staan maar gelukkig konden wij deze ruilen voor een Toyota Fortuner. Ook een 4 wheel drive auto maar meer een SUV; dus comfortabeler, zeker met 4 erin!

Windhoek en Kalahari Woestijn

Toen naar Windhoek gereden naar de Olive Grove Guesthouse. Goed ontvangen en leuke kamers met airco! Windhoek verkend en daarna gegeten (prima) in het guesthouse.

Volgende dag op tijd vertrokken naar de Kalahari Bagatelle Game Ranch. Onderweg niet veel spannends gezien; wel asfalt wegen alleen niet het laatste stukje. Verrassende locatie (huisje op palen met airco) temidden van rode woestijn en meteen geboekt voor de “sundowner” tour waarbij we ook de cheetahs hebben gezien. Wat een zonsondergang (maar… er zouden er nog meer van die mooie komen!).

Fish River Canyon en Aus

Volgende dag op tijd weg want een lange rit stond ons te wachten naar de Fish River lodge, naast de Canyon. Lange tijd asfalt maar vooral de laatste 20 kilometer waren hobbelen! Zo blij dat we een comfortabele SUV hadden met ons vieren!! De locatie van de lodge was spectaculair; op rand van Canyon (geen airco) en Wifi in hoofdgebouw. Weer een sundowner tour geboekt bij Paulus, de gids.. geweldig!!

Volgende dag om 7 uur weg voor de Canyon drive met hem. Hobbelend en schokkend kwamen we bijna in de buurt van de bodem van de Canyon. Deze tocht is echt weggelegd voor mensen zonder hoogtevrees en rugproblemen. Uitzicht is super maar … de rit een opgave! Prima diner met voorstelling van het personeel!

Dag erna naar Klein Aus Vista; “Eagle’s Nest” gereden. In Aus koffie gedronken bij Bahnhof-hotel waar we die avond ook prima hebben gegeten. De lodges waren spectaculair (geen airco); gebouwd om rosten heen en met veel afstand van elkaar! Geen Wifi- of telefoonbereik, want het hoofdgebouw is 7 kilometer verder. Maar de klipspringers en struisvogels liepen voor het terras langs… Zo mooi en ook weer de zonsondergang… Ook de wilde paarden gezien richting Lüderitz.

Sossusvlei en Swakopmund

Daarna weer een lange rit (ca. 400 km, onverharde weg) naar Kulala Desert Lodge; Sossusvlei. Wat een welkom (Petronella! Nog nooit buikpijn gehad van het lachen na een check-in. Nu dus wel.) en sfeertje en wat een terras met uitzicht!! Ook de huisjes.. leuk!! (Geen airco). Tour voor volgende dag (7 uur weg) geboekt en naar de rode zandduinen gereden. Dune 45 beklommen; oohhhh zo mooi.. Ook Dead Vlei was ge-wel-dig!! Hier bemerkten we voor het eerst (dagen rijden zonder veel mensen te zien) dat er wel meer toeristen waren want het was -voor ons- redelijk druk daar!!

Daarna vervolgden we onze reis naar Swakopmund; de tweede stad van Namibië. Met wat nog Duitse gebouwen en sfeer. Ons viel de stad wat tegen. Ook de lodge; The Stiltz, was de eerste die beetje tegenviel. De locatie maar ook de huisjes. Allemaal op palen en via plankier verbonden dus erg gehorig als iemand langsliep. Maar vervelender was de geur van het rieten dak in het huisje zelf, wat erg penetrant en naar was. Gelukkig konden de ramen open (geen airco). Twee keer gegeten bij “The Tug”; een visrestaurant aan de boulevard; zonder pretenties maar eerlijke kwaliteit en reuze druk. Wel reserveren!!

Volgende dag een boottocht gemaakt op Oceaan. Zeeleeuwen gezien (sprongen zelfs aan boord) pelikanen; flamingo’s; dolfijnen. Verse oesters gegeten van de oesterfarms in het water daar.

Veel wauw momenten

De volgende dag weer 450 km rijden via onverharde wegen naar Mowani Mountain Camp. Wauw, wauw… wat een locatie en wat een leuke huisjes!!! De rots, The View genaamd, om de zonsondergang te zien, is ge-wel-dig!! Top locatie; top eten en top service. Huisjes met ook heerlijke buitendouche zijn mooi ingericht (geen airco). Na aankomst een tour geboekt om de Organpipes (mwah, meer van voorgesteld) en de Twijfelfontein rotsschilderingen gezien, prachtig! Ook tour geboekt voor volgende dag om de woestijnolifanten te proberen te zien. Dat is na uren rijden uiteindelijk gelukt. Hebben de “Oscar” groep gezien met baby olifant Christmas, dus ca. 3 maanden oud. Zo leuk en indrukwekkend die groep van ca. 10 bij elkaar!!!!

Etosha National Park

Toen weer 335 km rijden naar Ongava Lodge; private game park grenzend aan de Anderson Gate van het Etosha Park. Hebben sundownertour geboekt waarbij we een groep leeuwen van zeer dichtbij hebben gezien die een kudu opaten. Ook van dichtbij de agressieve zwarte neushoorn gezien (naast de inmddels al vaak geziene giraffen; springbokken; dikdik’s; kudu’s; zebra’s etc.). Volgende dag met eigen auto Etosha park in geweest. Zo groot, dit park en niet altijd zijn de dieren makkelijk te vinden, maar het is ons gelukt!! Ongava lodge is wat ouder en ook hier zijn de huisjes verbonden via een loopplankier met trappen (airco). Geweldig wijds uitzicht en hier zagen we voor het eerst in de verte de onweer/regen fronten. Maar hebben er geen last van gehad. Hier een “waterhole” beneden het terras en s’avonds begeleid door man met geweer naar huisje i.v.m. wilde beesten (wij hadden net nog 5 leeuwen bij de waterhole gezien, haha!).

Hiervandaan reden we weer zelf (onverhard) door Etosha park naar andere zijde en even buiten de East-gate ligt de Mushara Outpost lodge. Er liggen er drie op een rij en de Outpost is de laatste. Ook hier: wat een bijzondere lodge. Nu niet door uitzicht maar ontvangst (Lempie) en sfeer… Kleinschalig en zeer attent!! Tour bij Petrus geboekt, en 7 uur volgende dag gingen we naar noordkant van Etosha op zoek naar o.a. meer olifanten. Er 30+ gezien!! Schitterend!!! Fijne gids met veel info over alle dieren! Huisjes half tent/half hout. Airco! Daarna op weg naar laatste lodge; Okonjima Plains Camp. Stenen huisjes… en gelukkig maar want daar begon het kort na aankomst te regenen en het regende nog toen we de volgende dag weggingen. Konden de weg ernaartoe (23 km onverhard met zeker 5 rivierbeddingen) toen nog goed afleggen maar de ochtend erop… Avontuur ten top! Slippend en glijdend en ook door water in de beddingen gereden!! Dit was naar onze smaak te groots opgezet. Hoofdzaal is een soort grote schuur die erg lawaaierig is tijdens maaltijden. Tour geboekt en s’avonds nog o.a. de daar bekende luipaarden gezien.

En toen was het voorbij; terug naar Windhoek en door naar Johannesburg-Amsterdam. Een geweldige reis gehad; met veel natuur: flora en fauna!

Tips

  • Een 4 wheel drive auto is ECHT noodzakelijk!
  • Rijdend ontmoet je geen koffietentjes, dus: water mee en koekjes/zoutjes!!
  • Tanken bij iedere gelegenheid en ook de bandenspanning op laten meten iedere keer!
  • Zaklantaarn meenemen.
  • Niet overal Wifi- of telefoonbereik!!
  • Tours bij de lodges zijn best wel prijzig maar ja, dan zie je ook wat en bovendien wordt er veel uitgelegd!
  • Eten is voor ons Nederlanders goedkoper dan hier en ook de wijnen (Zuid Afrika) beslist niet duur.

U ook namens ons zo’n mooie en indrukwekkende reis toegewenst!

Ab en Diana Pasman; Els en Wil

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text