BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Sri Lanka

Sri Lanka in vogelvlucht

Roel Belgers [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Sri Lanka op 28 mei 2018

In oktober heb ik Sri Lanka in vogelvlucht mogen ontdekken. De route is zoals deze van ‘The Best of Sri Lanka’.  Zo begint mijn reis in Negombo, waarna ik via de bekende highlights als Sigiriya, Dambulla, Kandy, Nuwara Eliya, Yala National Park en Galle eindig in Mount Lavinia/Colombo. Onder begeleiding van een lokale gids en met privé-chauffeur bezoek ik diverse accommodaties en maak ik mooie excursies om een goede indruk te krijgen van deze veelzijdige bestemming. Hieronder vind je mijn verslag.

Vluchten met KLM

Met een rechtstreekse vlucht van KLM zijn we in ongeveer 9,5 uur in Colombo. In de winterperiode, van november t/m maart kun je 2x per week rechtstreeks vliegen naar Sri Lanka. De overige maanden wordt deze bestemming door KLM met een overstap aangeboden. Wij vliegen in de economy-class van KLM. Hier kun je genieten van een eigen entertainment systeem met een ruim aanbod aan muziek, films en series. Ook zijn maaltijden en drankjes bij de service inbegrepen.

Sri Lanka

Sri Lanka is een bestemming met een rijke cultuur en natuur, zandstranden en niet te vergeten heerlijke keuken! Er heerst een tropisch klimaat waardoor de temperatuur altijd aangenaam is. Wel hebben sommige regio’s in bepaalde periodes last van de moessonregens of juist droogte. Houd hier altijd rekening mee wanneer je een reis maakt naar Sri Lanka. Zo is Trincomalee, gelegen in het noordoosten, bijvoorbeeld in onze wintermaanden minder aantrekkelijk door de moessonregen. Yala National Park, in het zuidoosten van Sri Lanka, kan daarentegen door droogte in september en oktober tijdelijk gesloten zijn.

De leeuwenrots

We beginnen de reis bij één van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van Sri Lanka, het beklimmen van de Sigiriya Rock. Een 200 meter hoge rots, die vanuit het niets in het landschap op lijkt te duiken. Bovenop de rots zijn overblijfselen van de residentie van vroegere koningen te vinden. Onderweg naar boven vertelt onze gids verhalen over vroeger, waardoor je een goed beeld hebt hoe het er hier uit moet hebben gezien zo’n 1500 jaar geleden. Eenmaal bovenop de Sigiriya Rock komt het besef dit een uniek stukje aarde is. En natuurlijk is het uitzicht is schitterend! Om van de vergezichten te kunnen genieten is enige conditie is wel vereist. Al maakt de route naar boven met muurschilderingen en zicht op het groene landschap, de klim meer dan de moeite waard. Ook zie je onderweg restanten van ‘de Leeuwenpoort’, waardoor de bijnaam Leeuwenrots is ontstaan.

Dambulla en Kandy

Bij een bezoek aan een boeddhistisch land als Sri Lanka hoort ook het bezoeken van een tempel. Zo bezoeken wij in Dambulla de bekende rotstempel, sinds 1991 genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het tempelcomplex van in totaal vijf grotten bevindt zich onder een enorme overhangende rots, waar je in iedere grot een bijzondere collectie aan Boeddhabeelden en muurschilderingen van ruim 2000 jaar oud kunt zien. In Kandy bezoeken we de Temple of Tooth, ook wel de Dalada Maligawa genoemd. Voor de Boeddhistische bevolking één van de belangrijkste tempels in Sri Lanka. Elke dag komen duizenden boeddhisten naar deze tempel omdat hier de tand van Boeddha bewaard wordt. Deze ligt opgeborgen in 7 in elkaar passende gouden kistjes van opeenvolgende grootte. Drie keer per dag worden de kistjes aan toeristen getoond. Wij hadden het geluk één van deze momenten mee te mogen maken. Een lokale familie doet een gift en krijgt hierna samen met een monnik toegang tot de kluis waarin zich de Heilige Tand bevindt. Een tafereel begeleid door traditionele dansers met trommelaars, echt een onvergetelijke vertoning!

Ook leuk om te doen wanneer in Kandy bent, is een kookworkshop. In Kandyan Manor, gelegen in de heuvels van Kandy, komen wij in een heuse kookstudio terecht om hier zelf de echte Sri Lankaanse keuken te beleven. Alvorens we in de keuken aan de slag gaan, rijden we eerst met een tuktuk naar de lokale markt om inkopen te doen. Hierna kan het kokkerellen beginnen. Echt spicy of naar de westerse maatstaven gekruid, je bepaalt het zelf. Smullen is het in ieder geval.

Nuwara Eliya en Yala National Park

Ook in de bergen van Nuwara Eliya is de natuur en (thee)cultuur van Sri Lanka goed zichtbaar. Je vindt hier vele theeplantages van het beroemde Ceylon theehuis. Wij hebben een gedeelte van de route van Kandy naar Nuwara Eliya per trein afgelegd. Aangezien deze trein niet erg snel gaat, kun je al tuffend door het tropische woud en theeplantages genieten van panoramische uitzichten, met de wind door je haren. De deuren van deze trein staan namelijk altijd open! Een belevenis op zich.

Bijna aan het einde van onze reis gekomen, bezoeken we Yala National Park. Hier maken we een jeepsafari waarbij we olifanten, krokodillen, everzwijnen en heel veel unieke vogels zien. Per dag mogen er maximaal 200 voertuigen het park betreden. Het is daarom zeker aan te raden deze excursie vooraf te boeken!

Galle

Voordat we weer terug reizen naar de luchthaven brengen we een bezoek aan het stadje Galle, genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit stadje met een Hollands tintje mag je als Nederlander tijdens een rondreis door Sri Lanka niet missen. Hier zien we het Fort van Galle, daterend uit 1663, gebouwd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Wandelend door de stad heen komen we het ene na de andere prachtige gebouw tegen. En met straten als Zeeberg Straat, Leynbaanstraat waan je je even in Nederland.

Positief verrast!

Al met al hebben we kunnen genieten van een schitterende reis. Ik ben positief verrast door de mogelijkheden van Sri Lanka. Wanneer je Sri Lanka bezoekt, plan hier dan minimaal twee weken voor in. Mijn reis van één week heb ik wel als te kort ervaren. Er is nog zoveel meer te zien! Neem bijvoorbeeld de verschillende andere natuurparken zoals Wilpattu of Horton Plains. Verder zijn de koningssteden als Anuradhapura en Polonnaruwa voor cultuurliefhebbers een echte must-see. En natuurlijk is een paar dagen vertoeven op één van de mooie zandstranden ook zeker een aanrader! Dit kan onder andere in Tricomalee, Unawatuna en Negombo.

Combineer met de Malediven

Wil je het echte paradijsgevoel ervaren? Combineer een rondreis door Sri Lanka dan met een luxe strandverblijf op de Malediven.

Roel staat links op de foto.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text