BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland

Gerard Dekker en Leonieke Merkestein over een reis in Nieuw-Zeeland op 5 januari 2015

Na een mooie vlucht in een Airbus 800 zijn we eindelijk in Nieuw-Zeeland! Na de uitgebreide douanecontrole in Auckland staat onze transfer te wachten en worden we naar ons hotel gebracht. Het Scenic hotel maakt ons helemaal blij, want het ligt midden in het centrum en van hieruit loop je zo in een paar minuten naar de haven en naar de Sky Tower.

Auckland en Bay of Islands

De volgende dag moeten we bijtijds opstaan om onze gehuurde auto op te halen. Met onze auto gaan we naar de Harbour Bridge. We zien de Sky Tower vanaf de andere kant van de brug en het is werkelijk prachtig! ’s Avonds bekijken we het bruisende Auckland bij nacht. Ons appartement is op de Queenstreet en we kijken door ons raam naar de Sky Tower die net één straatje verder ligt. We verlaten Auckland en rijden naar Paihia via de Twin Coast Discovery Route.

We zien onderweg de mooie groene “Teletubbieheuvels” en de prachtige hoge boomvarens. Eind van de middag komen we aan bij onze bestemming. In de stromende regen gaan we toch maar naar de Haruru Falls en naar de Rainbow Falls in Kerikeri. Hierna bezoeken we Waitangi Treaty Grounds. ’s Middags hebben we geboekt voor een cruise over the Bay of Island. Helaas varen we ivm het slechte weer niet door de “Hole in the Rock”. Wel hebben we enorm veel geluk en zien we minstens 6 walvissen en zeker wel 25 dolfijnen! Dinsdag 4 november maken we wat extra kilometers omdat we eerst naar Puketi Forest gaan om daar de grote Kauri-bomen te bekijken. We overnachten vandaag in een ander hotel in Auckland, The Spencer on Byron Hotel.

Coromandel

Vandaag bezoeken we het schiereiland Coromandel. De kustroute is erg mooi. Aan de ene kant zien we de steile bergketen van de Coromandel Range en aan de andere kant de Hauraki Golf met zijn stranden. Om 8.00 uur zitten we al in de boot voor een prachtige privé rondtocht door de Mercury Bay. We gaan hierna met de ferry naar de overkant van de baai en maken een wandeling van 2 uur naar een uitzichtpunt bovenop Shakespeare’s Cliff (een steile rots). Vervolgens gaan we naar de Hot Water Beach, waar natuurlijke heetwaterbronnen zijn. Hierna rijden we naar het plaatsje Hahei en vanaf daar lopen we een flinke afstand -met veel klimmen en dalen- naar de Cathedral Cove (hier is een scene van Narnia opgenomen). Het is een enorme door de zee uitgesleten boog en erg toeristisch. Hiervandaan nemen wij de meest snelle route naar Putaruru, want dat is het hoofddoel van onze hele reis! We gaan een paar dagen naar onze dochter en schoonzoon, die hier wonen. Het zijn heerlijke dagen en zij laten ons ook nog een mooi stukje Nieuw Zeeland zien, zoals de Waitomo Caves.

Van Rotorua naar Wellington

Vandaag is Rotorua onze eindbestemming. We worden “verwelkomd” door een vreselijke stank van zwavel/rotte eieren. Het is hier een geothermisch vulkaangebied en de stoom zie je hier op alle mogelijke plekken soms gewoon tussen de straatstenen vandaan komen. We gaan eerst naar het Whakarewarewa Thermal Reserve en te Puia. Je loopt hier langs borrelende modderpoelen en spuitende geisers: de grootste is de Pohuto geiser, die het hete water wel tot 30 meter de lucht in spuit: het is fascinerend om te zien! Ook zien we hier echte kiwi’s (vogels) in het Kiwihuis en een Maori-show. We gaan naar de schitterende wit schuimende watervallen van Puka Falls met het mooie blauwe water en daarna rijden we richting Lake Taupa. Als we aankomen in Tongariro National Park is het helemaal grauw en grijs. Dit gebied is mooi vanwege de drie bekendste en majestueuze vulkanen van Nieuw Zeeland: Ruapehu, Ngauruhoe (Mount Doom) en Tongariro; helaas is er door die grijze wolken voor ons zelfs geen berg te herkennen: grrhh!! Hierna trotseren we toch het slechte weer en ondanks dat je haast geen hand voor ogen kan zien gaan we met de auto de berg op en onze moed wordt beloond: we komen uiteindelijk aan bij de sneeuwgrens en bij een skipiste.

De volgende dag vertrekken we bijtijds en onderweg bezoeken we het plaatsje Foxton, met zijn Nederlandse windmolen en de Dutch Market. We komen na een mooie tocht aan in Wellington, de hoofdstad van NZ. Dit wordt met recht de ‘windy city’ genoemd. Je ziet allemaal Chinezen die hun petjes stevig vasthouden! Ons hotel heeft prachtig uitzicht op de haven. Vanaf Victoria Mountain zie je de hele stad. Hierna lopen we door het gezellige stadje en gaan we ook nog met de cable car naar een hoog gelegen punt, vanwaar we verder kunnen wandelen door de botanische tuin. Morgen naar het Zuider Eiland!

Abel Tasman en omgeving

We moeten deze dag om 6.30 uur opstaan. Vanmorgen leveren we eerst de huurauto in, we hebben al 2038 km gereden in NZ. We gaan met de interislander ferry in een drie uur durende minicruise naar het Zuidereiland via de Cook Strait. De tocht van 98 km gaat langs veel baaien en geeft prachtig zicht op besneeuwde bergen: gelukkig is het weer vandaag veel beter en komen alsnog de mooie foto’s! In Picton halen we onze nieuwe huurauto op. We moeten er in totaal bijna anderhalf uur op wachten, maar dan héb je ook wat… in een fonkelende gloednieuwe rode auto mogen wij als eerste rijden.

Onze mooie auto trekt veel aandacht en blij tuffen we door naar Motueka, een plaatsje aan de rand van het Abel Tasman National Park. Het Zuidereiland is veel ruiger dan het wat lieflijke Noordereiland: 2/3 is hier berglandschap en skigebied. Aan de westkust zijn gletsjers, fjorden en mooie nationale parken: we gaan dit allemaal nog zien!! Het is echt schitterend weer en we gaan weer een uitstapje maken met de boot. Van Kaiteriteri varen we over de Golden Bay en zien een paar prachtige baaien en mooie witte stranden. Tot onze grote verrassing zien we onverwachts een paar zeehonden lekker liggen zonnen op een paar rotsen!

Vandaag rijden we via een afwisselende route naar het plaatsje Westport. Onderweg zien we de langste “swingbridge” van Nieuw-Zeeland. We gaan nog even kijken bij de zeehondenkolonie bij Cape Foulwind: in de wind en striemende regen zien we daar een aantal pelsrobben op de rotsen liggen en ook een paar spelende baby-zeehondjes. In Punakaiki maken we een stop en wandelen over het Trumanpad waar we helaas geen pinguïns zien, maar mooi is het er wel. Hierna een fantastische wandeling bij de Pancake Rotsen, waar de golven van de woeste Tasman zee tegen de kust beuken. Via het plaatsje Hokitika gaan we naar de streek die bekend is vanwege de gletsjers: we gaan naar de Fox/Franz Josef Glacier die ten westen van de NZ Alpen liggen.

Fox Glacier

Wat spannend, we gaan vanochtend mee met een helikopter voor een vlucht naar de Franz Josef en de Fox gletsjer, in het Westland National Park, dit is toch wel echt een toeristisch hoogtepunt. Het is een spectaculaire tocht en zeker de moeite waard: wát een uitzicht! Onderweg hebben we ook mooi zicht op de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, de Mount Cook. Op de Franz Josef landt de heli en kunnen we 10 minuten in de sneeuw lopen over de indrukwekkende gletsjer en prachtige foto’s maken. De volgende dag maken we tientallen foto’s van watervallen en prachtige bergen met witte toppen omgeven door een blauwe lucht en ook regelmatig nog eens een prachtig helderblauw meer op de voorgrond. Zoiets moois kan je niet in een foto vastleggen, maar moet je “beleven”. Je raakt helemaal geïmponeerd door zoveel natuurschoon! Vandaag rijden we over de bochtige Haast Pass via Wanaka naar Queenstown.

 Queenstown

In Queenstown is het gedaan met de vredige rust van Nieuw-Zeeland. Ze noemen het ook wel het ‘Valkenburg Down Under’ voor adrenaline verslaafde ADHD-ers. Je kunt hier veel spectaculaire dingen ondernemen zoals bungeejumpen, van een berg springen, jetboating, wildwaterraften, deltavliegen, paragliding enz. Wij kiezen er toch maar voor om lekker met de kabelbaan (Skyline Gondola) naar een uitzichtspunt 450 meter boven de stad te gaan, dat is ook best gewaagd toch? Je kunt daar prachtig het Lake Wakatipu zien en de bergketen Remarkables. Hierboven is het ook leuk om te kijken naar het sleetje rijden, bungeejumpen en “schommelen” (een soort horizontaal bungeejumpen) van ándere mensen….. Hierna nog een stevige bergwandeling gemaakt en nog door de stad gelopen waar ik nog een leuke regenjas heb gekocht: in Nieuw-Zeeland kun je tenslotte wel een extra regenjas gebruiken.

Fjorden

Vandaag rijden we naar Te Anau, de toegang van het Fiordland National Park. Als we in het hotel aankomen vertellen ze ons dat de weg naar Milford Sounds is afgesloten i.v.m. sneeuwval en slecht weer. Onze planning was om daar morgen naar toe te gaan. We settelen ons eerst maar rustig op onze kamer. Leuke gewoonte hier is dat je als hotelgast een flesje melk krijgt. Een totaal ander prettig iets hier in Nieuw-Zeeland is dat er echt overal openbare toiletten zijn en ook nog superschoon en gratis! Nadat we flinke tijd later uit onze dip zijn gekomen, zijn we naar de dorpsbioscoop gegaan en hebben we de film gezien van al het moois dat we vandaag hebben moeten missen…. De bioscoop was klein, maar bijzonder comfortabel, met enorm ruime fauteuils. Zo hebben we dan toch de waterval gezien!

On the road again!

We gaan via Invercargill naar Bluff, het zuidelijkste plekje van Nieuw-Zeeland: hier vandaan gaat de ferry naar het 3e eiland van Nieuw Zeeland: Stewart Island. We genieten van de mooie route, het is weer het lieflijke landschap van het Noordereiland. Uiteindelijk komen we rond half zeven ’s avonds aan op de plaats van bestemming Dunedin. We lopen even rond en bewonderen het Dunedin Railway Station met al zijn tierelantijntjes en binnen een prachtig mozaïek en de First Church met mooie glas in loodramen. De volgende dag zien we onze pinguïns en hoe! Eerst gaan we naar Penguin Place op het schiereiland van Dunedin. Hierna gaan we naar het Albatroscentrum waar we gefascineerd worden door de Koningsalbatros met zijn enorme vleugels die een spanwijdte van 3 meter hebben. Bij het vallen van de avond gaan we op het strand kijken naar de dwergpinguïns (blue penguin), die dan in groepen naar land zwemmen en we zien hoe ze daarna waggelend naar hun holen lopen zo’n 100 meter verder. We hebben enorm geluk!

Christchurch

We gaan eerst naar het strand van Moeraki, waar grote eivormige rotsen op het strand liggen. We rijden langs het mooie Lake Pukaki en door het alpenlandschap van de Mt Cook. Na een fantastisch ontbijt in de Hermitage rijden we de laatste 330 km naar de eindbestemming, Christchurch. We komen langs het mooie Lake Tekapo. Het centrum van de stad ziet eruit alsof de hevige aardbeving van 2011 nog vrij recent heeft plaatsgevonden! Nadat we onze koffers weer hebben ingepakt gaan we nog ergens wat drinken en de auto voltanken. Dan is het tijd om van ons autootje afscheid te nemen: ook al is het een Pietje Smeerpoets geworden, wat waren we blij met hem! We hebben in totaal 4786 km gereden in heel Nieuw-Zeeland.

We hebben een prachtige reis gemaakt door dit fantastische land en hebben zoveel moois gezien!.

Gerard Dekker en Leonieke Merkestein  

Deze reis is geboekt bij VakantieXperts Brouwer in de Bilt.