BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Indonesië

Reis naar Papoea Nieuw Guinea

Ien Grinwis over een reis in Indonesië op 28 januari 2016

Een droom van meer dan vijftig jaar geleden werd werkelijkheid! Als jong meisje kreeg ik een kaart voor mijn verjaardag van mijn broer die in militaire dienst zat in Papoea Nieuw Guinea. Opgroeiend in een klein dorp was dit een compleet andere wereld. Toen kwam mijn reislust al een beetje naar boven. Ik hoopte eens dit gebied te bezoeken. Dit is mijn reisverhaal.

Goed geregeld

Na lang wikken en wegen besloot ik in mijn eentje een bezoek te brengen aan Papoea Nieuw Guinea en aansluitend door te reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Travel Trend bood me een reis van vijf dagen naar de Baliem Valley. Bij het TUI Reisbureau in Hellevoetsluis boekte ik de gehele reis. Ik vertelde de dames dat ik graag alles goed geregeld wilde hebben omdat ik de reis alleen deed. Geen onbetrouwbare vluchten en graag opgehaald bij de vluchthaven. Via Jakarta vloog ik naar Jayapura op Papoea New Guinea. Hier werd ik ook daadwerkelijk opgewacht door de lokale agent van Travel Trend. De begroeting was erg hartelijk. Mijn probleem dat ik maar 10 kg kosteloos mee mocht nemen als bagage loste hij op door mijn andere koffer neer te zetten in zijn kantoor. Graag wilde ik hier ook geld pinnen om zo even samen koffie te kunnen drinken. Heel attent begeleide hij mij naar de automaat en hield daar toezicht op de hangjongeren in mijn directe omgeving. Hier ontmoette ik gelijk al een groep mensen in traditionele kleding (zie foto).

Binnenlandse vlucht naar Baliem

Tijdens de koffie werd me er even aan herinnerd dat Nederland uitgeschakeld was voor de wereldkampioenschappen voetbal. Jammer, maar hij had zich wel verdiept in het leven in Nederland. Vervolgens samen ingecheckt naar de binnenlandse vlucht naar de Baliem Valley. Ik verwachtte een klein vliegtuig maar het was groter dan ik dacht. Bij aankomst op het vliegveld was het verschil wel duidelijker. Een grote schuur als aankomsthal en een stuk grond met gaas er omheen waar de bagage aankwam. Je riep als je je koffer zag en kreeg hem dan aangereikt.

Buiten was het erg druk en levendig met een grote drukke straat. Hier werd ik weer opgewacht door een gids en een chauffeur. Een economisch totaal andere wereld kwam ik binnen. Hier worden aan de kant van de weg als een soort winkel auto onderdelen en allerlei andere zaken verkocht. Eerst werd er een restaurant opgezocht om te eten. Zelf was ik natuurlijk heel benieuw wat ik te eten zou krijgen. In een ruimte en aan een grote tafel voor 10 personen mocht ik lunchen. Het was een heerlijke lunch en af en toe kwam de eigenaar een praatje maken. Zelf had ik gehoopt dat er nog meer mensen deze reis gelijktijdig hadden geboekt. Dit was niet het geval en zodoende werd ik deze dagen als een koningin behandeld voor in de auto met een gids en een chauffeur. We bezochten de markt, de mummie en er werd speciaal voor mij een varken op traditionele wijze geslacht en bereid. Zelf ben ik opgegroeid in een omgeving waar twee keer per jaar een varken werd geslacht voor eigen gebruik. Als kind vond ik dit ook al een hele happening.

De lokale markt en wandelen met de gids

Het was een belevenis om nooit te vergeten. Als enige gast is het wel moeilijk als in dit dorp er een markt word gevormd door de bewoners met zelfgemaakte spullen. Je moet dan sterk in je schoenen staan om niet teveel te kopen. Door dat ik niet 2 miljoen maar 1 miljoen roepia had gepind loste dit zich vanzelf op. Ook de wandeling door de natuur was onvergetelijk. Met wat reserves om alleen met een gids in de wijde omtrek te wandelen werd dit stapsgewijs weg genomen. Ik had een hele lieve en betrouwbare gids. Hij lette er op dat ik niet te hard liep. Wees me op putten en kuilen gaf me een hand als het moeilijk was. Vertelde van alles over de omgeving. De gids die je iedereen toe wenst.

Zo wees hij me de plant waar de peniskoker van werd gemaakt, maar ook de plant waar koffiebonen aan hingen. Vertelde me dat ik 10.000 roepia moest betalen voor een foto maken van een man. Vrouwen waren al tevreden als ik hun kinderen een ballon gaf. De levensstandaard is erg laag, dus keek iedereen eigenlijk wel naar je portemonnee. Vroeger was hier meer misdaad en agressie. De overheid heeft dit opgelost door een verbod op alcohol om te verkopen.

Baliem Valley Resort

Het resort was al zo een bijzondere belevenis. Alle woningen in de vorm van een grote ronde hut van hout met een veranda er omheen waren heel stijlvol passend in de omgeving, schoon en goed functionerend met warm water, douche en toilet. Een ruime zit slaapkamer met een prachtig uitzicht. Een ruime eetzaal die ook dienst deed als expositieruimte. Het personeel was inwonend in het resort en was zeer behulpzaam en vriendelijk. Er was me verteld dat er niet altijd elektriciteit was. Dit vond ik wel een beetje eng, maar gewapend met meerdere zaklichten en de aanwezigheid van kaarsen in mijn kamer gaf geen problemen. Iedere nacht kon ik goed slapen en door deze ervaring is mijn zelfstandigheid nog meer toegenomen. Het was weer snel voorbij de drie nachten op het resort. De laatste nacht bracht ik door in een hotel in Jayapura waar ik de volgende dag eerst nog een tour kreeg op het militair terrein in dit gebied.

Door naar Australië en Nieuw-Zeeland

Daarna ging ik naar het vliegveld en vloog naar Australië, waar ik Perth en Adelaide bezocht. Vervolgens vloog ik naar Nieuw-Zeeland voor een veertiendaagse tour. Het was een feest om hier veertien dagen per bus doorheen te reizen. Op het strand staan en de dan de sneeuw kunnen fotograferen was een unieke ervaring. De hoogtepunten hier waren het bezoek aan de Maori’s en de geisers. Verder mooie boottochten en plaatsen waar je ’s morgens kunt skiën in de sneeuw en in de middag kunt waterskiën achter een boot.

Het was een fantastische reis. Dankjewel voor de uitstekende organisatie!

Ien Grinwis.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text