BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Indonesië

Ontmoeting met een Orang Oetan

Ingrid Janssen over een reis in Indonesië op 18 juli 2013

Een ontmoeting met orang oetans stond al jaren op ons reislijstje. Deze mensapen komen alleen op Borneo en Sumatra voor. De kans om ze tegen te komen in de jungle is op Sumatra het grootst. Een Indonesië reis werd gepland…

Bukit Lawang

Vanuit onze Eco lodge in Bukit-Lawang vertrokken we na het ontbijt met een ranger in een groepje van vier voor een wandeltocht door de dichtbegroeide jungle. Na de begroeting van de baviaantjes in de tuin werden we al snel na een steil pad omhoog omsloten door dichte begroeiing die deels in klein formaat bij het tuincentrum terug te vinden is. Direct al nemen we de Thomas leaf apen waar. Deze apensoort komt alleen op Sumatra voor. Het is een kleine aap van zo’n halve meter in de kleuren zwart en wit. De haren op zijn hoofd zijn zwart met in het midden een witte streep. Hierdoor wordt hij ook wel het punkie aapje genoemd.

Giftige slang en een honingbeer

In de takken van een struik lag een flinke mooi gekleurde maar zeer giftige slang uit te buiken. We liepen verder en stopten bij een boom waar de afdrukken van de klauwen van de honingbeer na een nachtelijk bezoek goed zichtbaar zijn. Terwijl we de foto nog aan het maken waren werden we geroepen door de verkenner. We hadden beet, het doel vandaag was gespot. Een bocht verder diende de eerste orang oetan zich aan. Hoog in de boom stond hij uitgestrekt naar ons te kijken. De ranger lokte haar met geluiden en fruit. De grote oranje aap keek het een moment aan en besloot toch naar beneden te klimmen. Dichterbij gekomen zagen we dat ze een jong op haar rug had. Ze pakte het fruit, keek ons aan met haar kraaloogjes en ging weer terug de boom in. Omdat ze zo dichtbij was gekomen konden we haar goed bekijken. Na de nodige foto’s liepen we verder.

Orang Oetans met jongen

Het was een goede dag vandaag. Al snel volgde nog een moeder met jong en weer iets later een mannetje. De mannetjes zijn een stuk groter en hebben een sik. Op een gegeven moment waren er drie orang oetans met twee jongen om ons heen. Stuk voor stuk kwamen ze naar beneden voor een stuk fruit of pinda’s. We mochten ze zelf pinda voor pinda in de hand geven. Het was een geweldige ervaring om in totaal negen orang oetans van zo dichtbij te bewonderen. 

Ze zijn niet zo schuw omdat de oudste begin van deze eeuw, na een aantal jaren opvangcentrum terug in de natuur zijn uitgezet.

Deze bijzondere ervaring was onderdeel van het 5-daagse Olifanten & Orang Oetans Sumatra arrangement van Travel Trend.

Ingrid Janssen, Globe Reisburo Brooks (Den Haag)