BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Japan

Met de trein door Japan

Daphne Duindam over een reis in Japan op 11 mei 2017

Met KLM vliegen we comfortabel en rechtstreeks van Amsterdam naar Tokyo. Na aankomst wordt het meteen duidelijk dat de Japanners van organisatie houden. Er is een rij voor alles en overal staan borden met pijlen waar men zich moet melden. Het kantoor voor het ophalen van de Japan Rail Pass is dus snel gevonden. Met deze pas kun je reizen met bijna alle treinen in Japan, de pas is alleen te koop voor vertrek naar Japan voor niet-Japanners.

Tokyo

Met de treinpas op zak reizen we met de airport express trein van Narita Airport naar het centrum van de stad, hier stappen we over op een lokale trein en bereiken zo de wijk waar ons hotel gelegen is. Tokyo is gigiantisch, ons verblijf van twee nachten is veel te kort om alles te zien. We moeten een keuze maken. Met de metro reizen we naar de wijk Shinjuku, hier steken we met ca. 3000 anderen het drukke kruispunt over. Rondom het kruispunt zijn veel koffietentjes gelegen op de eerste of tweede verdieping, tijdens een kopje koffie maken we (en iedereen om ons heen) foto’s en verbazen ons over de drukte. In dezelfde wijk zijn veel restaurants, bars en winkels. Ook veel Japans vertier, jonge meisjes vermaken zich in een zaak vol met fotohokjes. De meiden staan zich mooi te maken, gaan op de foto en na afloop bewerken ze de foto. Ze maken de ogen groter, de huid lichter en de kapsels met krul. Voor de volwassenen barst het hier van de karaokebars. Het woord bar klopt eigenlijk niet, de Japanners huren een kamer waar ze dan met hun eigen gezelschap gaan ‘karaoken’. Tijdens een excursie naar de wijk Asakusa bezoeken we de prachtige boeddhistische Sensoji Kannon tempel. Bij de tempel kun je geluk of pech vinden, tegen betaling van een donatie kun je schudden met een blik tot een een chopstick uitvalt. Op het stokje staat een afbeelding, vind je de lade met dezelfde afbeelding dan ligt hierin een briefje met een geluk dat je toe zal komen. Het kan ook ‘bad fortune’ zijn, maar geen probleem, dit kun je direct bij de tempel achterlaten om toch lang en gelukkig verder te reizen. Tijdens een groepsexcursie zien we ook het Keizerlijk Paleis, de luxe wijk Ginza en we sluiten af met een boottocht over de Sumida rivier. We zijn in Japan en dus eten we: Sashimi. De kok maakt een prachtige creatie van de verschillende soorten rauwe vis, bijna te mooi om op te eten.

Takayama

We laten de stad achter ons en reizen per trein naar het binnenland. Vanaf Nagoya is de treinreis met een zogenaamde panorama trein, door de extra hoge ramen genieten we van het landschap dat snel verandert. Wanneer we Takayama naderen ligt er zelfs nog sneeuw! De kleine stad is bekend vanwege de vele sake brouwerijen. Het historisch centrum is gemakkelijk per voet te verkennen, ook is het leuk om hier een fiets te huren en zo alle highlights te zien. In het centrum zijn veel kleine restaurants met elk een eigen specialiteit, ook zijn er ontelbaar veel winkeltjes. In het hotel krijgen we een traditionele kamer met een matras op de grond, ook ligt er een kimono klaar. In het hotel is een Onsen, een badhuis. De warme baden met mineraalwater zouden veel kwaaltjes kunnen verhelpen, het is in ieder geval een typisch Japanse vorm van ontspannen. Uiteraard gelden ook hier regels. Vrouwen en mannen zijn gescheiden en er geldt een bepaalde volgorde voor het nemen van het bad. Er hangt een eenvoudige uitleg met tekeningen en tekst in het Japans en Engels. Een lokale specialiteit is Hida-gyu, rundvlees uit de Hida regio. Tijdens het diner proeven we van het vlees dat we zelf op een soort steengrill bereiden.

Hiroshima

Per Shinkansen flitsen we opnieuw door het Japanse landschap, nu naar Hiroshima. Ons hotel ligt vlakbij het station. In Hiroshima hangt een prettige sfeer het is een aangename stad met een bruisend centrum. Ook hier weer veel leuke restaurants en winkels. In de stad is goed openbaar vervoer, er gaan veel bussen en er rijden trams. Wij nemen de bus naar het Peace Memorial Park. Het is een prachtig park met veel kersenbomen die bijna in bloei zijn. Tijdens de bloesemperiode kleurt het park roze, de bewoners van de stad komen na het werk in het park samen voor een picknick. Bloesem heeft voor de Japanners een belangrijke betekenis, het begin van iets nieuws! Zoals bijvoorbeeld het schooljaar dat op 1 april start, tijdens de bloesem periode zijn er daarom ook veel festivals en hebben mensen vakantie. Het park is opgericht ter nagedachtenis aan de dag dat de stad werd aangevallen door een atoombom. Er staan verschillende monumenten in het park. De A-Bomb Dome is het enige gebouw dat na de aanval niet is gesloopt, door de inslag en de hitte is er heel weinig van over. Heel indrukwekkend is het kindervredesmonument met de kraanvogel. Het verhaal van het kleine meisje Sadako Sasaki dat ondanks het vouwen van 1000 papieren kraanvogels toch 10 jaar na de aanval overleed aan de gevolgen van de bom. Rondom het monument, waar je de bel kan laten luiden, hangen inmiddels duizenden papieren kraanvogels.

Kyoto

De laatste stad die wij op het programma hebben staan is de oude hoofdstad Kyoto. De stad staat vol met tempels het heiligdommen. Ook zijn er prachtige tuinen en paleizen. Wij bezoeken het Nijo kasteel met de bijzondere ‘nachtegaalvloer’. De Shogun die er in vroegere tijden woonde heeft deze laten maken om indringers op te merken. Wanneer je over de vloer loopt begint hij namelijk te fluiten. Het kasteel heeft ook een prachtig aangelegde tuin compleet met theehuizen en een vijver. De tuinen bij het Keizerlijk paleis zijn ook schitterend, niet zo gek ook met het leger aan tuinmannen dat hier dagelijks aan het werk is om het perfect bij te houden. We lunchen aan een lopende band. Er komen heel veel heerlijke sushi voorbij, na de maaltijd tellen ze de lege bordjes en reken je alleen af wat je hebt gegeten. De laatste avond van onze reis gaan we naar Gion, de wijk van de Maiko’s en Geisha’s. Na een muzikale show wandelen we door de oude wijk naar een ryokan. Een ryokan is een hotel of pension in Japanse stijl. Bij binnenkomst gaan de schoenen uit, bij het betreden van bepaalde kamers (bijvoorbeeld het toilet) trek je pantoffels of slippers aan die daar voor je klaar staan. De kamers zijn eenvoudig en je slaapt hier op matrassen op de grond. In de ryokan wordt ons een vegetarische tempura maaltijd geserveerd. Na de maaltijd gaan we naar het theehuis in de binnentuin. Hier wonen we een theeceremonie bij. De ceremonie bestaat uit een serie handelingen met elk een betekenis, er is zelfs vastgelegd hoe we het kopje moeten vasthouden dan draaien en een slok moeten nemen.

Met de trein reizen we naar de luchthaven Osaka Kansai, gelegen op een kunstmatig eiland voor de kust. De terugvlucht met KLM is per Dreamliner. We kijken terug op een mooie reis door een land met veel tegenstellingen, eeuwenoude tradities en hypermoderne technieken.

Tips

  • Voor sommige treintrajecten is het verstandig een stoel te reserveren, dit kan op het station en is veelal gratis. Elke trein heeft ook 1 of 2 coupées met niet-gereserveerde plaatsen, maar hier geldt vol=vol.
  • In Tokyo is een uitgebreid metro netwerk. Je koopt hier een oplaadbare chipkaart voor, heel gebruiksvriendelijk.
  • Kom op tijd. Waar wij hier in Nederland een beetje gewend zijn aan vertraagde treinen is dat in Japan een soort taboe. Slechts 30 seconden te laat is hier al vertraging… Gelukkig zijn er veel verbindingen en gaan de treinen en metro’s vaak per dag.
  • Japanners buigen voor alles, als de treindeur open gaat, in de winkel, bij de tempel noem maar op. De tip is gewoon ook (terug) te buigen ook al weet je misschien niet precies waarom. Het wordt gewaardeerd.
  • Tradities en techniek in de mix: zelfs in de meest eenvoudige traditionele Ryokan is een toilet met meer knopjes dan de gemiddelde afstandsbediening. Alles automatisch en zelfs doorspoel geluid en muziek.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text