BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Oman

Oman per 4WD huurauto

Sonja Vos over een reis in Oman op 22 juni 2016

Wat ga je doen als je een uitnodiging krijgt om met 4 dames en 1 grote 4WD Oman te gaan ontdekken…… natuurlijk gelijk de koffers pakken en de uitdaging aan gaan!

Met de KLM vliegen we naar de hoofdstad van Oman, Muscat, waar we op de luchthaven het visum kunnen kopen en zo via de douane het land soepel binnen komen.

Geitenmarkt in Nizwa

Onze eerste stop is Nizwa. Hier worden elke vrijdagochtend, in alle vroegte, de geiten verkocht op de grote markt naast de soukh. Een hele belevenis met veel gemekker. In de markthal kunnen de mensen al de eerste geitjes laten slachten door de lokale slager. Tevens kun je hier verse groenten en fruit kopen. In Nizwa staat ook een mooi gerestaureerd fort. Hier heb je een mooi uitzicht over Nizwa en de omgeving.

De Grand Canyon van Oman

Vlakbij Nizwa ligt het natuurgebied Jebel Shams met de hoogste berg van Oman (3705 m). Met onze auto kunnen we deze uitdaging wel aan. Het eerste deel gaat over een geasfalteerde weg. Onderweg komen we langs kleine dorpjes en mooie groene valleien waar een soort van volkstuinen liggen. Hier zie je de lokale bevolking aan het werk om groente te verbouwen. De laatste 9 km is het asfalt verdwenen en wordt de weg een echt 4WD track. De weg loopt steil omhoog en heeft veel haardspeldbochten. Af en toe nog een tegenligger maar dat maakt het alleen maar spannender. De beloning is geweldig. Bovenop kijken we in de “Grand Canyon” van Oman. Een weids uitzicht over een immense kloof. Er worden hier zelfs meerdaagse voettochten in deze regio georganiseerd.

Lokale restaurantjes

Wij besluiten om de dag af te sluiten in een lokaal restaurant met uitzicht op de soukh en het fort. De menukaarten zijn overal ook in het Engels zodat we wel weten wat we eten. Het eten is gevarieerd, de invloeden van India, Azië en het Midden-Oosten vind je allemaal terug op de kaart. We zijn de enige dames in het restaurant maar we ervaren dit totaal niet als vervelend. De mensen kijken ons even aan en gaan dan weer gezellig verder met hun eigen gezelschap.

1001 sterren

Het volgende hoogtepunt is de woestijn. We slapen in een tent maar wel met echte bedden en zelfs een eigen badkamer. Hier gaan we met een gids in een andere auto een “dune bashing” rit maken. Het is net een Efteling attractie maar dan echt, via de hoge duinen storten we met de 4WD de diepte in. Als afsluiter van deze trip stoppen we bovenop een hoge duin voor de zonsondergang. Zodra het donker is zie je letterlijk 1001 sterren aan de hemel staan. De volgende morgen staan om 05.00 uur de dromedarissen al klaar waarmee we een tochtje gaan maken. Lekker een beetje hobbelen door de woestijn en de zon weer zien opkomen.

Frisse duik in een Wadi en een sinkhole

We laten de woestijn achter ons en komen weer een beetje in de bewoonde wereld. We gaan op zoek naar Wadi Bani Khalid, een groene oase tussen de hoge bergen waar we een verfrissende duik kunnen nemen. Wel is het verplicht om enigszins gekleed te zwemmen (korte broek en t-shirt). Het valt niet mee om deze Wadi te vinden, de bordjes naar deze attractie staan niet helemaal logisch opgesteld. Maar met behulp van de lokale geitenboeren komen we er wel. Op weg naar Sur stoppen we nog bij een sinkhole, een heel groot en diep gat met smaragd blauw water. Door middel van een trap klim je naar beneden. Hier kun je lekker een duik in het verkoelende water nemen (hier mag men trouwens wel in bikini zwemmen). In Sur worden er nog met de hand de traditionele houten boten gemaakt. Langs het water staan diverse werkplaatsen die je kan bezoeken.

Op zoek naar schildpadden

In de avond gaan we op zoek naar schildpadden bij Ras Al Hadd. In dit beschermde gebied komen de grote schildpadden aan land om eieren te leggen. In het donker loop je met een gids het strand op en dan maar hopen dat er schildpadden te zien zijn. Wij hebben geluk want er komen spontaan een aantal kleine schilpadjes door het zand naar boven gekropen. Ze zijn ongeveer 5 cm groot en krabbelen over het zand richting de zee. Daar wachten de eerste gevaren al, krabben zitten er te wachten op een lekker maaltje. Van de ongeveer 100 schildpadden zullen er uiteindelijk slechts 2 terugkeren die volwassen zijn geworden.

Grote Moskee en relaxen

De laatste halte is Muscat waar we uiteraard de grote moskee bezoeken. Hier is een enorme gebedsruimte waarin de grootste kristallen kroonluchter ter wereld van Swarovski Kristal hangt. We hebben een leuk gesprek met een aantal gastvrouwen. Een van de dames lijkt zo uit de film Sister Act gestapt te zijn, ze lijkt zelfs qua uiterlijk op Whoopi Goldberg. Voor de laatste inkopen struinen we nog even door de soukh waar we kunnen kiezen uit allerlei leuke hebbedingetjes.

Een perfecte afsluiting van de reis door Oman is een dagje aan het strand ten Noorden van Muscat. In het Millennium hotel kunnen we heerlijk relaxen op onze stoelen bij een van de 5 zwembaden met uitzicht op zee. Het eten in ons hotel is voortreffelijk. Na een week vol indrukken en een geweldige afwisselende reis, stappen we weer op de vlucht richting Amsterdam.

Tips

  • De beste periode om te reizen is van oktober – maart/april, de temperaturen zijn dan ideaal
  • Zelf rijden is goed te doen, de wegen zijn goed, soms is de wegbewijzering iets verwarrend
  • Neem altijd een omslagdoek mee. Ideaal als je soms iets gekleder moet zijn of tegen koude airco’s
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text