BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Sri Lanka

Naar Sri Lanka met vier meiden

Danielle, Claudia, Karin en Mirjam over een reis in Sri Lanka op 30 maart 2018

Daniëlle, Claudia, Karin en Mirjam gingen in maart 2018 op studiereis naar Sri Lanka. Dit is hun reisverslag.

We vlogen met de Boeing 787-9 economy-comfort class van Amsterdam naar Colombo. Na aankomst op luchthaven van Colombo stond gids Joseph op ons te wachten om ons naar het hotel Paradiso Beach in Negombo te brengen.

Pinnawela

De eerste dag stond één van de hoogtepunten van de reis voor ons op de planning: op bezoek bij de olifanten en zien hoe zij badderen en worden gevoerd. We hebben gekeken hoe de babyolifanten melk kregen van de verzorgers. Vanuit Pinnawela zijn we naar ons hotel gebracht: “Elephant resort” in Sigiriya.

Lion’s Rock Sigriya

Vroeg in de ochtend, stonden we om 7 uur als eerste toeristen de Lion’s Rock te beklimmen. We hebben de muurschildering bekeken alvorens we de rots beklommen om daar van het mooie uitzicht te genieten. Lion’s Rock staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Onderaan Lion’s Rock staan een paar grote leeuwenklauwen van steen. Vroeger zou de rots het gezicht van een leeuw gehad hebben, zodat het vijanden zou afschrikken. Op weg naar boven van de Lions Rock is de bekende spiegelmuur te bewonderen. De spiegelmuur wordt gescheiden door een gang, waar aan de andere kant van het gangpad eeuwenoude teksten te lezen zijn, die in de muur zijn geschreven. Doordat de zon op het midden van de dag weerkaatst op die muur, kaatst het licht terug, wat het spiegeleffect geeft. Op dezelfde muur staan oude tekeningen van vrouwen, de spiegelmuur staat daardoor ook bekend als vrouwenmuur. Het was een steile klim waarbij we vergezeld werden door wilde apen. Eenmaal boven aangekomen keken we uit over Sigriya en hadden we prachtig uitzicht.

Villagetour Kurengala Habrana

Van Lions Rock zijn we doorgegaan naar een authentiek dorpje in de buurt van Sigiriya, Kurengala Habrana. Hier zijn we met kar die getrokken werd door stieren door het dorpje geleid, om te zien hoe de lokale bevolking leeft. We werden gastvrij ontvangen en zijn zelfs uitgenodigd om typisch Indiaas te eten, Rice & Curry die bereid werd door twee vriendelijke dames. Tijdens het eten konden we ook kennismaken met herbal-thee. Deze drukke dag hebben we afgesloten met een heerlijke massage.

Golden Cave Temple (Gouden Tempel) van Dambulla

Door de kennis en ervaring van de gids over de drukte op deze plek, kwamen wij in alle rust als één van de eerste bezoekers aan in Dambulla. We konden de tempel direct in, na een mooie klim naar boven. De tempel bevindt zich (zoals de naam al doet vermoeden) in een grot. Onze gids gaf ons een korte, maar zeer duidelijke uitleg over de tempel en bood ons gelegenheid om foto’s te maken.

Spice & Herbalgarden

Een medewerker van de Spice garden gaf ons een interessante rondleiding door de kruidentuin. Hier groeien veel planten en bomen waarvan wij de producten uit onze schoonheidsproducten en culinaire keukens kennen. Na de rondleiding kregen wij de gelegenheid om deze streekproducten in het winkeltje te kopen.

Rafting in Kitulgala

Aangezien ons programma is gewijzigd door de politieke onlusten in Kandy, heeft onze gids ons naar Sabaragamuwa gebracht om te raften. Fijn om door zo’n ervaren en verstandige gids in een onbekend land tijdens een rondreis te worden geadviseerd! Hier hebben we geslapen in een kleinschalige logde midden in de natuur, pal aan de stromende rivier.

Nuwara Eliya

Via de theeplantages reizen we naar Nuwara Eliya. Onderweg kwamen we prachtige watervallen tegen. We verblijven in het typisch Engelse Sint Andrew’s Hotel, waar een heerlijke high tea op ons stond te wachten. Dit hotel ligt in het plaatsje Nuwara Eliya, dat gesticht is door Samuel Baker tijdens de Britse koloniale periode in de 19e eeuw. Hier hebben we ook de lokale groente-, fruit- en vismarkt bezocht. 

Yala Nationaal Park

Na een overnachting in Hibiscus Garden Hotel zijn we naar Yala gereden om het nationaal park te bezoeken. Hier hadden we het geluk dat we olifanten konden spotten. Het monument van de tsunami, die hier aan land kwam in 2004 en grote impact heeft gehad op Sri Lanka, was indrukwekkend.

Paalvissers

Onderweg hebben we een tussenstop gemaakt voor een foto van de ‘fisherman’. Deze paalvissers laten zien hoe de oude ambacht er vroeger uitzag. Het is een kenmerkend beeld langs de zuidkust van Sri Lanka.

Galle

Geslapen in hotel Lady Hill met infinity zwembad en dakterras met prachtig uitzicht over de Ladys Hill. In de stad valt nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw. In deze tijd was Galle de belangrijkste havenstad van Sri Lanka. Daarom werd in 1663 door de  Nederlanders een 36 hectare groot fort gebouwd, dat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst staat. Dit fort heeft tijdens de tsunami van 26 december 2004 zijn dienst bewezen; het heeft een groot deel van de stad beschermd door de golf aanzienlijk af te remmen. De Nederduits Gereformeerde “Grote Kerk”, oorspronkelijk gebouwd in 1640 en herbouwd rond 1755, heeft een vloer met daarin diverse grafstenen van de oude Nederlandse begraafplaatsen.

Walvissafari

Op de laatste dag van deze fantastische reis hebben we een walvissafari gedaan. Tijdens deze vier uur durende tocht hebben we zeker 6 walvissen kunnen spotten. Wat een fantastische ervaring!

Terug in Negombo

Bij terugkeer in Negombo konden we tot aan ons vertrek naar de luchthaven genieten van een dagkamer in het Golden Sands hotel. Dit hotel en Negombo is onze favoriet. De sfeer van het hotel, de gezelligheid tijdens het diner, een leuke winkelstraat en tot slot de vriendelijke en gastvrije bevolking.

Conclusie

Wij vinden Sri Lanka een veelzijdige bestemming: zonnen op mooie stranden, zwemmen in de ruige zee, toeren door de bergen, genieten van de Ceylon thee en de theeplantages, mooie landschappen van rijstvelden, nationale parken, wildlife, authentieke plaatsjes met lokale markten, heerlijk eten bij de lokale bevolking of in een van de vele goede restaurants die dit land kent. Tot rust komen in de natuur, de drukte opzoeken in de vele leuke badplaatsen als Negombo en Matala. Daarnaast zijn er ook veel vervoersmogelijkheden; per trein, met een chauffeur of sommige trajecten met het openbaar vervoer. Ook qua accommodatie is er enorm veel keuze, van eenvoudige 3-sterren hotels in de bergen tot aan 5-sterren hotels direct op het strand.

Ceylon is een bestemming voor iedereen!