BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Zuid-Afrika

In zes weken van Kaapstad naar Johannesburg

Ans en Peter Huigen over een reis in Zuid-Afrika op 3 januari 2022

Zuid-Afrika. Wij zijn diverse malen in dit prachtige land geweest. Ook in maart 2020 waren wij er, maar moesten na 9 dagen terug omdat het land in lockdown ging. Dit jaar hebben we het nogmaals geprobeerd en hebben dezelfde reis gemaakt en het is deze keer helemaal gelukt.

De formaliteiten

Op 6 november 2021 zijn we met de trein van Nijmegen naar Schiphol gegaan. Alle reispapieren in orde, inclusief PCR-test en het gele boekje. Met BA via Londen naar Johannesburg. Na aankomst de gebruikelijke handelingen, zoals paspoortcontrole en bagage-afhandeling. Meteen daarna werden we getemperatuurd en de PCR-test uitvoerig nagekeken. Ook invullen vragenformulier over de gezondheid. Alles had te maken met de corona-maatregelen in het land.

Dit hebben we nog regelmatig moeten doen tijdens de reis. Bijna op elk adres en alle winkels, parken, restaurants en bezienswaardigheden. En natuurlijk binnen en vaak ook buiten het mondkapje gebruiken. Alles in de stijl van het land, vriendelijk en gastvrij. We hebben ons altijd veilig gevoeld door al deze maatregelen.

Kaapstad en de Tuinroute

Hierna doorgevlogen naar Kaapstad, waar al iemand stond te wachten van de plaatselijke agent. Waarna we naar onze eerste verblijf, Floreal House, gingen. We zijn in de Kirsten Bosch-tuinen geweest en het was er nog steeds prachtig met veel bloemen en prachtige bomen. Natuurlijk ook over het schiereiland gereden, Houtbaai, Kommetje, Simonsstad en de Chapmanspeak-route gedaan.

De volgende dag vervolgens langs de kust, Hermanus en Bredasdorp naar Swellendam. Mooi verblijf in Aan de Oever Guest House. Hier ook weer het kleine Bontebok National Park bezocht.

Via een mooie route naar Sutherland, waar een grote sterrenwacht is. ’s Avonds naar een sterrenwacht geweest. Heel bijzonder. De reis vervolgd naar Karoo National Park in Beaufort West. Hier kwamen wij in een sprinkhanenplaag terecht.  Dit was voor ons nieuw. De weg zag soms compleet bruin. Erg mooi gebied in de Grote Karoo.

Daarna naar Oudtshoorn (Earthboud Guesthouse) via de Swartbergpas en Schoemanspoort, gereden. De Swartbergpas was prachtig. Na een grote brand enkele jaren geleden bloeiden de grote Keizer Protea’s er weer.

Van Oudtshoorn naar MosselBaai en George over de binnenwegen langs de oceaan naar Knysna. Overnachting bij Lagoona Inn, waar we diverse malen geweest waren en hartelijk werden ontvangen als of we thuiskwamen. Ook daar naar het Tsitsikamma-park met de mooie bossen en hangbruggen geweest. Over de Prins Alfred Pas naar Addo. In het park natuurlijk veel olifanten en andere dieren gezien. Ook de omgeving is bijzonder.

Van hieruit naar Graaf Reinet (mooie stad met een bijzondere kerk) naar Ganora Guestfarm. Een schapenboerderij vlak bij Nieu Bethesda. Je waant je ruim honderd jaar terug in de tijd.

Drakensberg en Hluhluwe

Van daaruit naar Mokala, Bloemfontein naar de Drakensbergen. Mooie gebieden en fijn om de bergen en de Champignon weer te zien. Mooie wandelingen naar watervallen en ritten in de bergen gemaakt. Op naar Hluhluwe en de malariapillen ’s avonds niet vergeten. Mooie tijd in Hluhluwe-Umfolozi-park gehad. Veel buffels, olifanten en de neushoorns gezien. We verbleven in Ezulwini Game Lodge. Een klein wild park, maar je waant je zelf in het paradijs.

Kruger Nationaal Park

Doorgegaan via het zeer kleine plaatsje Amsterdam (ligt bij Ermelo en Piet Retief) naar het grote Kruger Park. Het was er erg rustig. Bijna geen buitenlandse bezoekers. Dat was trouwens kenmerkend voor de hele reis. Bij Malelane-gate ingecheckt voor het park. Normaal in de rij, maar nu direct aan de beurt en men was blij dat we acht dagen in dit park bleven. Overnachtingen in Restcamps Berg en Dal, Olifants, Mopani en Punda Maria. Heel veel olifanten, buffels, zebra’s, kudu’s, leeuw, luipaard,  hyena’s en hyena-welpen, black-mamba (slang), giraffes, wildebeesten, nijlpaarden, enz. enz. gezien.

Vanuit Punda-Maria over de binnenwegen  naar Tzaneen (Granny Dot Lodge). Watervallen en mooie wandelparken in Magoebaskloof gezien. Daarna vanuit Tzaneen via Drakensberg, Potholes, Gods Window en Wonder View naar Hazyview (Gecko Lodge).

Ook hier is het prachtig, zoals Blijde- en Treur-rivier, Pilgrims Rest, Long Tom Pas, Sabie en vele andere historische plaatsen. De laatste dag nog in Kruger geweest. Een prachtig afscheid met vele nijlpaarden, olifanten en giraffes.

Naar huis

De laatste dag op weg naar Johannesburg om de auto in te leveren en de PCR-test te doen. De PCR-test was heel erg netjes geregeld in het Continental-hotel en binnen 2 uur hadden we de uitslag. Negatief! Dus daarna met de KLM naar huis. Op Schiphol een test gedaan en 5 dagen quarantaine.

Het was een mooie reis. Goed geregeld en verzorgd. Ook de ondersteuning was fijn.

Hartelijk dank.

Ans en Peter Huigen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text