BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (3)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (3)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
India (2)
Indonesië (5)
Japan (1)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (3)
Sri Lanka (2)
Sumatra (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (16)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Zuid-Afrika

Het noorden van Zuid-Afrika

Lindy Slikkerveer over een reis in Zuid-Afrika op 4 mei 2015

Het noorden van Zuid-Afrika: prachtige natuur, vriendelijke bevolking, heerlijk eten en zoveel te ontdekken! Ik ontdekte deze regio op uitnodiging van de South African Tourism Board.

Johannesburg, Jozi of Joburg

Per bus vanuit Melrose Arch naar de Gautrain gebracht. Een prima vervoermiddel om de stad te verkennen. Je koopt een kaart met een chip die je kunt opladen en hiermee kun je steeds in- en uitchecken bij de poortjes van de stations. Ook Pretoria is op deze manier in 40 minuten bereikbaar. In Rosebank opgestapt en in 10 minuten bij Park Station waar we met de Hop On Hop off bus verder de stad hebben ontdekt. De bus stopt ook bij het Apartheidmuseum. Een “must-see” in Johannesburg, waar we genoeg tijd hadden om het indrukwekkende museum te bezoeken.

Johannesburg is een levendige stad, vooral in de middag. Overal proberen mensen in kraampjes hun produkten te verkopen en is het gezellig op straat. Daarnaast zijn er ook hele moderne winkels die het straatbeeld bepalen en is er veel terug te zien over de “struggle” met vele afbeeldingen van Nelson Mandela. We hebben ons overigens geen moment onveilig gevoeld.

Gezellige eettentjes

We hebben geluncht in The Shed, wat een opkomende trend in Zuid-Afrika is. Heel veel verschillende eettentjes in een grote ruimte, super gezellig om dit te ervaren omdat de locals hier ook lunchen! ’s Middags een walking tour gemaakt langs prachtige Graffiti Art, het advocatenkantoor van Mandela en Tambo en het restaurant waar Winni en Nelson hun eerste afspraakje hadden. Geweldig om zo dicht bij te zijn waar deze grote man heeft geleefd en gewerkt. ’s Avonds een fantastisch diner in Moyo’s Melrose Arch. Heerlijk lokaal eten met muziek en je kan je gezicht laten beschilderen. Buiten eten, heerlijk weer en geen mug te bekennen! Wat wil een mens nog meer…

Constitutional Hill en Neighbourgoods Market

De volgende ochtend hebben we Constitutional Hill bezocht, waar onder andere Winni Mandela regelmatig gevangen werd gehouden vanwege haar verzet tegen de apartheid. Het is moeilijk voor te stellen hoe de gevangenen het hier overleefd hebben. Een verschrikking moet het geweest zijn, maar zo belangrijk om ook deze kant van de zo jonge geschiedenis van Zuid-Afrika te zien en te leren begrijpen.

Daarna tijd voor ontspanning in the Neighbourgoods Market in Braamfontein. Op vrijdag en zaterdag geopend en supergezellig met de lokale bevolking aan tafels gegeten. Zoveel verschillende eettentjes… je zou alles wel willen proberen. Een echte aanrader!

’s Avonds gegeten in het Carnivore restaurant in Misty Hills (richting Johannesburg) op ongeveer 40 minuten vanaf ons hotel in Magaliesberg.

Magaliesberg

Op anderhalf uur rijden van Johannesburg komen we aan op onze volgende bestemming. Wat een prachtige natuur onderweg. Ineens ben je weg uit het stadsleven en zit je in een hele andere wereld. Vandaag staan de grotten van Sterkfontein en het Maropeng Centre in de “Cradle of Humankind” op het programma. Prachtige musea over het ontstaan van de mensheid.

Na de lunch bij het Canopy Centre maken we ons klaar voor het volgende avontuur: de Canopy Tour. We slingeren als aapjes tussen de rotsen! Een geweldig team hielp ons in de pickups op weg naar het beginpunt. Helmpjes op, handschoenen aan en daar gingen we. Een ervaring om nooit te vergeten. Gelukkig hebben we de film nog die een van de gidsen heeft opgenomen (bijnaam “Sexy Socks”..), dus we kunnen het nog een keer nabeleven.

Kololo game reserve (Waterberg)

Na een 5-6 uur durende rit, deels over diverse dirtroads wat een hele belevenis op zich was, zijn we heelhuids aangekomen bij het prachtige Kololo game reserve. Een oase van rust en wild te spotten vanaf het restaurant. Giraffen, zebra’s… op 50 meter afstand.

Tijdens de gamedrives hebben we zelfs een luipaard (zeer zeldzaam) en cheetah’s gespot. Maar ook olifanten, wildebeesten, zebra’s, giraffen en prachtige vogels. Te veel om op te noemen. Tijdens de gamedrives werd er een picknick georganiseerd met in de ochtend koffie, thee en muffins en in de middag frisdrank en wijn met chips en nootjes. Genieten met een grote G. De rangers Ryan en Lynette hebben hun uiterste best gedaan om ons al het moois te laten zien en te leren wild spotten. En inderdaad, we werden er elke dag een beetje beter in. Bij terugkomst van de ochtend gamedrive stond er een heerlijk ontbijt klaar met vers fruit, scrambled eggs en toast.

Louis Trichardt / Madi A Thavha Mountain Country Lodge

We volgen onze route naar het meest noordelijke stukje van Limpopo dat we tijdens deze reis gaan bezoeken. We worden hartelijk ontvangen door de Nederlandse eigenaren van deze lodge. Zij hebben een fairtrade lodge gebouwd en verkopen allerlei kunst van de lokale bevolking.

We maken een tour in de omgeving en bezoeken verschillende winkels met Venda art. Deze kleurrijke doeken worden gedragen door de lokale bevolking. We bezoeken ook Thomas’ Art Craft en lunchen daar onder de bomen. Een prachtige lokatie. De schoolkinderen zijn net uit en komen met ons dansen op Nederlandse liedjes…”Hoofd, schouders, knie en teen…” Wat een feest! We hebben veel over van de lunch en het eten delen we uit aan deze prachtige, vrolijke kinderen. ’s Avonds buiten gegeten onder het genot van muziek van de locals met hun eigengemaakte instrumenten.

Polokwane en een potje netbal

De laaste dag is alweer aangebroken. We gaan langs bij het Visitor’s Centre van het Limpopo Tourism en krijgen een rondleiding door de stad. We bezoeken het Hugh Exton Photographic Museum en het Irish House/Polokwane Museum.Prachtige foto’s van de vorige eeuw. Hier kun je goed zien hoe het leven toen was en hoe de blanke bevolking overheerste.

’s Middags krijgen we een lunch tijdens een rondleiding in het Peter Mokabe Stadium. Geweldig om dit van dichtbij te zien. Dit stadion is gebouwd voor de voetbal Worldcup 2010. Na de lunch gaan we onze sportieve kant laten zien, want we gaan het opnemen tegen de sportieve meiden die geholpen worden om na schooltijd bezig te zijn met netball. Het was geweldig! Ze speelden zo snel dat wij het onderspit moesten delven. Maar dat mocht de pret niet drukken. Deze kansarme jongeren kunnen op deze manier hun tijd goed benutten door sportief bezig te zijn en met elkaar veel plezier te maken. Een prima project! Tot slot mochten de meiden onze oranje shirts hebben en hadden we als verrassing nieuwe netballen voor ze meegenomen. Ze waren dolenthousiast! En wij ook. Een prachtige afsluiting van deze droomreis….

Het is je weer gelukt Zuid-Afrika….. ik moet op een dag weer terug!!!

Met dank aan de sponsor van deze geweldige reis: South African Tourism Board en onze supergezellige reisbegeleidster: Marieke van Willigenburg (SAT)

Tips

  • Ga per huurauto het land verkennen. De wegen zijn goed, de wegbewijzering is prima en met een GPS kun je gewoonweg niet verdwalen. Daarnaast zijn de Afrikanen ontzettend behulpzaam en helpen je altijd weer op weg. Het links rijden valt reuze mee en heb je binnen een halve dag al prima onder de knie.
  • Tip voor een “4 stop crossing “ zonder “robots” (= stoplichten in het Afrikaans): wie het eerst aankomt op de kruising, mag ook als eerste weer gaan rijden, ongeacht wie er van rechts komt of gaat afslaan.
  • Trek laagjes kleding aan. Vooral ’s ochtends en ’s avonds kan het afkoelen en is een lange broek zeker geen overbodige luxe. Met name tijdens de vroege gamedrives is het erg raadzaam een jack of dikke trui mee te nemen.
  • Begin elk gesprek met “Hello, how are you doing“. Dit is echt een beleefdheidsvorm en iedereen begint zo met een begroeting.
  • Neem de Panorama route in het reisplan op. Een prachtige route die je in een of twee dagen prima kunt rijden vanuit Hoedspruit, Tzaneen of Graskop. (Drie Rondavels, God’s Window, Blyde River Canyon, adembenemende uitzichten!)
  • Breng een bezoek aan het Kruger National Park.
  • Sluit de reis af met een heerlijke (strand)verlenging in Kaapstad. Een aanrader!

Naschrift: Lindy heeft inmiddels haar volgende reis naar Zuid-Afrika alweer geboekt!

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text