BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (15)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Ecuador

Galápagos: zwemmen met zeeleeuwen

Mariette Baron over een reis in Ecuador op 6 mei 2013

In 2010 heeft Mariëtte een prachtige studiereis gemaakt naar Ecuador en de Galápagos Eilanden. Ik ben binnen Travel Trend gespecialiseerd in het Zuidelijk Halfrond, dus met deze reis kon ik mijn kennis van Zuid-Amerika uitbreiden. We vlogen met KLM naar Ecuador.

Kleurrijke indianenmarkten

In Ecuador proef je nog de echte authentieke sfeer van Zuid-Amerika. De traditionele bevolking draagt de voor dit land typische bolhoeden in bepaalde delen van het land, in andere delen dragen ze Panama hoeden. Veel inwoners van de hooglanden zijn indianen. Er zijn in dit gebied dus ook veel lokale markten en handwerkcentra. Onderweg door de bergen kwamen we kinderen tegen met lama’s. Onze gids maakte met de bevolking onderweg vaak een praatje en zo kwamen wij met hen in contact. Je stapt echt een heel andere wereld binnen! Het was heerlijk om te struinen over de kleurrijke indianenmarkten zoals in Otavalo, Cajabamba en over de bloemenmarkt in Cuenca. Je kunt op sommige markten in kleinere plaatsjes onderweg, zoals Cajabamba, zelfs merken dat de indianen daar geen toeristen gewend zijn. Als je een foto wilde nemen, kreeg je soms een hand rijst naar je toegegooid!  Je kunt het dus beter eerst netjes vragen, niet iedereen vindt het leuk om ongevraagd gefotografeerd te worden.

Koloniale steden

Cultuur is er ook genoeg te vinden in de steden. In de zuidelijk gelegen stad Cuenca zijn prachtige historische gebouwen en kathedralen. Datzelfde geldt voor de hoofdstad Quito. Het is de hoogstgelegen officiële hoofdstad van de wereld (2850 meter boven zeeniveau). Er bevinden zich prachtige musea, kerken en kunstgalerieën. Het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De moderne stad Guayaquil is vaak de uitvalsbasis voor de vliegreis naar de Galápagos Eilanden. Guayaquil heeft een gezellige boulevard. Tip: als je in Guayaquil bent, ga dan even naar het parkje met de varanen (voor 17.00 uur, na die tijd gaan ze de boom in). Het parkje ligt gewoon aan een weg midden in het centrum. Je kunt het parkje zo in lopen en je kunt de varanen aanraken, ze zijn niet bang.

Overnachten in haciënda’s

Tijdens onze reis verbleven we in leuke, sfeevolle haciënda’s. Dat is een ervaring op zich! Veel van deze haciënda’s zijn nog werkende boerderijen en bieden kleinschalige, unieke overnachtingsmogelijkheden en heerlijke thuisgekookte maaltijden. Hier proef je de sfeer van de Spaans koloniale tijd. Als je terugkomt op je kamer brandt vaak de open haard, en soms ligt er zelfs een lekkere warme kruik in je bed.

Vulkaanuitbarsting

We maakten iets heel bijzonders mee tijdens onze reis: de vulkaan Tungurahua was actief geworden en begon lava te spuwen. Onze route moest daarom iets worden aangepast, we konden niet naar Baños. We verbleven uiteindelijk slechts ca. 25 km van de vulkaan vandaan, en elke keer dat de vulkaan rommelde trilden de ramen en was het een geluid als van donderslagen! Heel bijzonder om mee te maken. ’s Avonds konden we de oranje lava omhoog zien spuiten en neer zien komen van de vulkaan. In de hooglanden van Ecuador zijn ruim 30 vulkanen, waarvan ongeveer 1/3 actief is. De beroemde Avenue der Vulkanen loopt grofweg van Quito naar Cuenca.

Galápagos: snorkelen met zeeleeuwen

We maakten een  4-daagse cruise met het cruiseschip Isabela II naar diverse Galápagos eilanden. Dit moet toch wel een van de mooiste plekjes van de wereld zijn, echt een aanrader!  De dieren op de eilanden zijn niet bang voor mensen, maar uit respect voor de dieren mag je niet te dichtbij komen. We hebben diverse eilanden bezocht. Een van de hoogtepunten was het snorkelen met zeeleeuwen. Op het strand van Española, bij Gardner Bay, komen de zeeleeuwen met je spelen in zee! Toen wij er waren, waren er veel jonge zeeleeuwtjes geboren, die lagen te drinken bij de moeder. Op Floreana Island zwommen de reuzenschildpadden vlak onder ons door bij het snorkelen. Geweldig!  Verder zagen we allerlei prachtige vogels van soorten, waarvan er sommige alleen op de Galápagos eilanden voorkomen. Het was paringstijd, en de paringsrituelen van de verschillende vogels zijn heel bijzonder! Verder zijn er allerlei leguanen. Het is eigenlijk niet te beschrijven wat je allemaal ziet… dit is iets dat je zelf een keer moet meemaken!

Op het schip werden we door het vriendelijke personeel heel erg verwend met heerlijke maaltijden. Op de zonnebedden op het dek kun je genieten van de zon. De Isabela II heeft ook een jacuzzi. Als je het een beetje koud had gekregen na het snorkelen, was het heerlijk weer even op te warmen in de jacuzzi. Het schip vaart ’s nachts, overdag gaat het voor anker en bezoek je een eiland. Tijdens de lunch vaart het schip dan nog een klein stukje verder en bezoek je een ander deel van het eiland of een eiland dat niet te ver weg ligt. Met de panga (kleine boot) ga je naar het eiland toe. Je maakt soms een zogenaamde ‘wet landing’: schoenen uit en door de zee waden naar het strand, of een ‘dry landing’: de panga legt aan bij een rots of trap, waar je aan land gaat.

Wij ontdekten de Galápagos Eilanden aan boord van een schip. Travel Trend biedt echter ook de mogelijkheid om in een hotel te overnachten. De reizigers verblijven in een eco hotel en maken dagelijks excursies naar de eilanden. Ook eiland hoppen behoort tot de mogelijkheden. Ideaal voor reizigers die niet op een schip willen overnachten.

Ecuador is een fantastisch land, dat ik iedereen kan aanraden. Vooral een bezoek aan de Galápagos eilanden is een ervaring om nooit te vergeten. De Galápagos Eilanden zijn overigens ook goed te combineren met een rondreis door Peru. Deze combinatie wordt regelmatig door Travel Trend reizigers geboekt.

Ik geef over een reis naar Ecuador en de Galápagos Eilanden graag advies op basis van mijn eigen ervaringen.

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text