BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Colombia

Colombia overtreft mijn verwachtingen

Janet van de Werken over een reis in Colombia op 8 april 2016

Wat te verwachten?

Colombia, ik had van tevoren eigenlijk geen idee wat ik van dit land als vakantiebestemming kon verwachten. Een belangrijke bezienswaardigheid waarvoor je naar Colombia reist kon ik niet zo opnoemen. De eerste gedachten die bij mij opkwamen waren FARC, Escobar en drugskartels. Maar ik hoorde om mij heen echter ook heel veel positieve klanken, dat het zo’n mooi land is en vooral een vriendelijke bevolking. Dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt… is het een land dat je als Zuid-Amerika liefhebber zeker niet mag overslaan?

Het laatste blijkt het geval. Wat een boven verwachting schitterend land! Ik heb zelden inderdaad zo’n vriendelijke bevolking meegemaakt. En wat een variatie: steden, natuur, cultuur, strand, er is voor ieder wat wils. Colombia biedt niet één toeristische highlight zoals de nabijgelegen landen wel hebben, maar er zijn vele highlights te vinden.

In de korte periode dat ik ben geweest heb ik een goede indruk gekregen van dit land. Er is nog veel en veel meer te ontdekken zoals het gebied rond San Augustín en de walvissen bij Nuquí en maar dat bewaar ik voor een volgende keer….

Bogotá

KLM vliegt driemaal per week naar Bogotá, de hoofdstad en grootste stad van Colombia. Bogotá wordt aan de oostkant begrensd door de bergketen Cerro de Montserrate. De stad is opgedeeld in carrera’s en calles (vergelijk dit met avenues en streets zoals in de USA). Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik m’n weg goed kon vinden. De historische wijk La Candelaria is de moeite waard om zeker een halve dag voor uit te trekken. Je kan heerlijk slenteren door de smalle straatjes, langs mooie huizen en souvenierwinkeltjes. Als je het centraal gelegen Plaza de Bolivar oploopt zie je de regeringsgebouwen en de kathedraal. Ik vond het heerlijk hier even rustig te zitten en de omgeving en gebouwen in je op te nemen en te realiseren wat zich hier ooit heeft afgespeeld. Erg leuk vond ik het Museum de Botero, gewijd aan de belangrijkste kunstenaar uit Colombia. Net buiten La Candelaria ligt het Museo del Oro met meer dan 55.000 goudobjecten die tentoongesteld worden. Vanuit La Candelaria is het ook mogelijk om met een kabelbaan een rit te maken naar de top van de Cerro de Montserrate, vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Op ongeveer een uur rijden van Bogotá ligt de zoutkathedraal van Zipaquira, een ondergrondse kathedraal met 14 kapellen en een tempel met een enorm kruis van 16 meter hoog en 10 meter breed.

Pereira

Als koffieliefhebster was ik erg benieuwd naar de koffieregio van Colombia. De beste koffie komt tenslotte uit dit land. Vanuit Bogotá is het maar een uurtje vliegen naar Pereira. In de omgeving van Pereira liggen vele mooie hacienda’s waarbij je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Ik verbleef in Hacienda San José, een koloniaal huis nog in bezit nazaten van de originele eigenaren. Iedere kamer is uniek ingericht met nog originele antieke meubelen, heel sfeervol. Pereira ligt in ‘La Zona Cafetera’ wat een UNESCO erfgoed is. Tijdens een tour naar een koffieboerderij wordt het proces van koffieteelt uitgelegd. Als je echter denkt dat je de beste koffie ter wereld hier kan drinken kom je bedrogen uit. De beste bonen worden juist geëxporteerd naar het buitenland.

Maar de gehele regio rond het koffiegebied is schitterend, je bevindt je namelijk in de Valle de Cocora waar ook het park Parque Nacional de los Nevados ligt met de enorme ‘wax’ palmbomen, de nationale boom van Colombia. Hier vind je ook het plaatsje Salento met vrolijk beschilderde huizen en winkeltjes. In deze regio wordt ook forel gekweekt en ik moet zeggen, ik heb hier één van de heerlijkste forellen ooit op.

Medellín

Vanuit Pereira is het een aantal uur rijden naar de volgende bestemming, Medellín. Het landschap is afwisselend, het wegendek goed. Het eerste gedeelte gaat het snelst maar het tweede gedeelte van de tocht is erg bochtig. Maar voor lunchtijd ben je al in Medellín. Deze stad was in de jaren ‘80 bekend als één van de gevaarlijkste steden ter wereld en het centrum van de drugskartel van Pablo Escobar. Maar sinds het overlijden van deze drugsbaron is Medellín flink veranderd en de stad is een aantal jaren geleden zelfs winnaar geworden van de Innovative City of the Year Award. Medellín zelf is zeker een bezoek waard. Op het Plazoleta de las Esculturas staan 23 levensgrote beelden van de kunstenaar Botero. s’ Avonds is het altijd druk in de wijk Zona Rosa/El Poblado waar je lekker wat kan gaan eten of drinken. Medellín ligt in een vallei. Als je de stad uitgaat richting Guatapé voor een bezoek aan de monoliet, kan je genieten van een schitterend uitzicht over de stad (zie foto). El Peñol de Guatapé is een granieten monoliet van 200 meter hoog die je op kan klimmen door middel van 740 traptreden. Het vlakbij gelegen dorpje Guatapé is bekend om de huizen met fresco-achtige beschilderingen.

Cartagena

Heel benieuwd was ik naar Cartagena. Deze stad was met zijn gunstige ligging in de 16e en 17e eeuw een hotspot voor piraten en zeevaarders. Door dit maakt het Cartagena nu één van de meest interessante steden van Zuid-Amerika om te bezoeken. Het oude koloniale centrum herbergt binnen de stadsmuren koloniale gebouwen, knusse pleintjes en een wirwar van straatjes. Maar je vind hier ook het paleis van de Inquisitie. De oude stad is al wandelend goed te verkennen. Buiten de stadsmuren is een bezoek aan het oude fort van San Felipe de Barajas zeker de moeite waard. Vanaf hier heb je ook een mooi zicht over de stad en de oceaan. s’ Avonds is er ook meer dan genoeg vertier in de oude stad. Gezellige restaurants en barretjes en overal muziek. Cartagena is net één groot openluchtmuseum!

Santa Marta en Tayrona National Park

Santa Marta is de oudste stad van Colombia en ligt ook aan de kust. Zeker een bezoek waard is de Quinta de San Pedro Alejandrino, dit complex van gebouwen is nu een museum en hier staat onder andere het huis waar Simon Bolivar is overleden. Vlakbij Santa Marta ligt Tanganga, een klein vissersdorpje aan een mooie baai. Maar Santa Marta is vooral uitgangspunt voor een bezoek aan Tayrona National Park. Dit Nationale Park ligt verspreid over ca 30 kilometer langs de kust en is een combi van schitterende stranden, hemelsblauwe zee en tropisch regenwoud. Het park is alleen te voet te bezoeken, de hikes zijn er in verschillende zwaartes. De meest bekende is wel de hike van 4 dagen naar La Ciudad Perdida, The Lost City. In de omgeving van het Nationale Park zijn een aantal accommodaties waar je heerlijk kan relaxen en bij kan komen van een reis door dit unieke land.

Tips & wetenswaardigheden

  • Een woordje Spaans spreken is handig, of neem een woordenboek mee. Nog niet iedereen spreekt Engels maar men doet wel echt z’n best om met je te converseren.
  • Colombia is een wiellerland. Na voetbal is dit de meest populaire sport. Overal waar je komt zie je Colombianen op de racefiets, erg leuk!
  • Het wegennet vond ik boven verwachting goed, de wegen zijn netjes onderhouden en geasfalteerd. Wel zijn er veel tolwegen en de tol is niet voordelig. Dit kan het vervoer overland soms best wel prijzig maken.
  • Vliegen is in Colombia de makkelijkste manier om van A naar B te komen. Door Colombia lopen een drietal bergketens. De wegen over deze bergketens zijn bochtig en smal en hier moet dan flink wat tijd voor uitgetrokken worden. Vliegen is niet duur en des te sneller!
  • Vanuit Cartagena is het iets meer dan een uur vliegen naar Panama-City. Een combi met Panama maken is dus zeker goed te doen.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text