BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Costa Rica

Costa Rica. Pura Vida!

Gerry Trommelen over een reis in Costa Rica op 26 maart 2014

Gerry Trommelen is zelfstandig reisadviseur bij de The Travel Company. Zij boekt regelmatig voor haar klanten (maatwerk)reizen bij Travel Trend. Op 23 februari 2014 vertrok zij naar Costa Rica voor een rondreis in combinatie met familiebezoek. Met behulp van de ‘bouwstenen’ van Travel Trend heeft zij haar eigen reis op maat samengesteld. Onderstaand een verslag.

San José

Het meest comfortabel is een rechtstreekse vlucht naar Panama City met KLM. De bagage wordt meteen doorgelabeld naar San José en vervolgens vlieg je nog ongeveer anderhalf uur door met Copa Airlines. Na aankomst stond de plaatselijke agent van Travel Trend al te wachten en binnen een half uurtje ben je met een privé- transfer in downtown San José (tijdens de spits heeft San José overigens redelijk veel files). In San José hebben wij geslapen in de Sleep Inn, een drie sterren hotel met een prima prijs/kwaliteit verhouding. In de straat van het hotel zijn op loopafstand twee goede restaurants.

Irazú Vulkaan

De volgende dag de dagexcursie: Vulkaan Irazú, Lankaster Gardens, Carthago en de centrale vallei met Orosi. Zeer de moeite waard! De centrale vallei is landschappelijk heel mooi en de gids wist veel te vertellen. De Irazú vulkaan is leuk om te bezoeken, want het is er vaak goed weer. De vulkaan heeft drie kraters en je kunt helemaal naar boven rijden, i.p.v. een steile klim te voet.

Tortuguero

Vanuit San José is Tortuguero ongeveer drie uur rijden, waarvan het laatste uur via een zogenaamde ‘massageroad’ met veel hobbels. Vervolgens nog twee uur met de boot. Alles is echter goed geregeld. De gidsen van de lodge zitten al in de bus en geven tijdens de route al uitleg. Ook wordt er gezorgd voor een ontbijtstop. Mijn advies bij reizen op maat is om de autohuur in te laten gaan na het bezoek aan Tortuguero, bij Guapiles. Dan bent u namelijk al enige dagen in het land op reis, hoeft u niet in San José te starten en spaart u enige dagen autohuur uit. Bijvoorbeeld bij de Treasures of Costa Rica en de Costa Rican Highlights autorondreizen van Travel Trend, haalt u ook de auto pas op na het 3-daags bezoek aan Tortuguero.

We hebben gelogeerd in de Pachira Lodge en het dorpje Tortuguero en strand bezocht. Hoewel het geen schildpaddenseizoen was (dat valt in Tortuguero in de maanden juni t/m september), wordt er toch van alles over verteld door de gidsen. In het nationaal park maken we voor het eerst kennis met een luiaard en zien we een kaaiman. Pachira Lodge is een prima onderkomen. De huisjes zijn heel schoon, comfortabel met een warme douche.  Er was ook nog wat tijd voor luieren aan het zwembad en ’s avonds gezellig met een caiparinha bij de live muziek. De huisjes zijn gelegen aan de jungle- en aan de zeekant. Tijdens het legseizoen van de schildpadden is het voor de nachtelijke excursie handiger om een huisje te kiezen aan de zeekant.

Op familiebezoek

In mijn programma zat ook een stukje reizen ‘op eigen gelegenheid’: aan de Caribische kust hebben we gelogeerd bij een lokale familie en aan de Pacific Coast bij een nichtje, dat al bijna 20 jaar in Costa Rica woont. Logeren bij een lokale familie vind ik echter voor mijn klanten nogal basic en zou ik om die reden dan ook niet aanraden.

Corcovado

Corcovado is zonder meer indrukwekkend qua natuur: jungle, stranden en de rode ara’s en toekans vliegen af en aan. De tocht over de Sierpe rivier is pittig, zeker als je door de branding van de zee moet. Punta Marenco Lodge is zeer gastvrij en heeft een prima kok. Tijdens onze snorkeltocht bij Caño Island zwommen er wel meer dan 10 dolfijnen rondom onze boot!

Manuel Antonio

Afsluiting van de reis was een verblijf van drie nachtjes in het Parador hotel in Quepos bij Manuel Antonio. Op het mooiste uitkijkpunt bij zee heeft hier in 1994 de Nederlander Jan Schans een hotel laten bouwen. Zeer sfeervol en heerlijk luxe. Bovendien gaat er ook nog iedere twee uur een shuttle naar het strand van Manuel Antonio.

Uitzicht als een ansichtkaart

Costa Rica is een heerlijke vakantiebestemming. Het uitzicht lijkt steeds een ansichtkaart: staalblauwe lucht, groene jungle en kleurige vogels. Je kunt het land prima bereizen met een huurauto, tijdens een georganiseerde rondreis, maar (voor backpackers) ook met openbaar vervoer. Uitvalbasis voor het busvervoer is wel vaak San José, dus kom je hier steeds terug en daardoor verlies je veel tijd.

Tips

  • Costa Rica is een geweldig vakantieland voor natuurliefhebbers. Maar liefst 25% van het land is officieel beschermd natuurgebied.
  • Bezoekt u een natuurgebied, maakt u dan gebruik van een lokale gids. Dan ziet u veel meer planten en dieren dan wanneer u op eigen houtje door de natuur loopt. En tegelijk leert u veel van de uitleg van de gids.
  • Wilt u schildpadden zien? De beste tijd hiervoor in Tortuguero aan de Caribische Zee is juni t/m september. Aan de westkant van het land, aan de stranden van de Grote Oceaan, leggen de lederschildpadden van oktober tot februari hun eieren.
  • Neem met zelf autorijden de tijd bij het plannen van de route. Op de doorgaande wegen is de maximale snelheid 80 km per uur, maar gemiddeld haal je maar 50 à 60 km per uur.
  • Reist u in de periode mei tot en met november per auto, huurt u dan een 4-wheel-drive. In deze periode heeft u met een 4-wheel drive auto na regenbuien een betere grip op de weg.
  • Costa Rica is heel goed te combineren met Panama, zeker als u met KLM vliegt.
  • Neem op Schiphol dollars alvast wat US-dollars op, met 1 dollar biljetten voor fooien.
  • Verblijf minimaal drie nachten in Corcovado, want voor de excursie in het nationaal park en voor de excursie naar Cano Island is een hele dag nodig. Als de reistijd het toelaat, dan zou ik ook een rustdag aan het strand inplannen.
  • De laatste tip komt van de Costa Ricanen zelf: PURA VIDA: Het leven is om van te genieten!
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text