BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Chili

Met bouwstenen Patagonië ontdekken

Anton Brugman en Sabine van Heest over een reis in Chili op 1 februari 2018

Het was december 2016. Emmie en Anneke van VakantieXpert Baarn stonden buiten met warme chocolamelk. Tijdens een praatje kwam onze bucketlist ter sprake. Patagonië stond hoog genoteerd. Reisbrochures, waaronder die van Travel Trend, namen wij mee en zo begon onze oriëntatie.

Wild Patagonia op tv

Een maand later zagen wij 3 BBC-delen “Wild Patagonia” op de tv. Toen wisten we het zeker! Internet afzoeken, boeken lezen, brochures doorkijken. Met hulp van Emmie en de bouwstenen van Travel Travel werd een eigen reis samengesteld. Dat bleek een schot in de roos. Medio november was het eindelijk zover; het avontuur van een voor ons nieuw continent ontdekken werd een feit. In Nederland was het grauw en herfstig, in Argentinië was het lente. Met de vouchers op zak gingen wij ruim 5 weken op pad.

Buenos Aires

De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Buenos Aires verliep vlekkeloos. Wat fijn niet te hoeven overstappen. Bij aankomst stond al een Argentijnse gids gereed met onze naam op een bordje. De gids overhandigde een heel boekwerk aan vouchers, die plaatsvervangend voor de Nederlandse bleken te zijn.

Tijdens onze eerste wandeling maakten we kennis met de stad, overal bloeiende en geurende Jacaranda bomen. Wat een genot. Een dag later stond een stadtoer op het programma met de belangrijkste bezienswaardigheden en wijken, bijv. San Telmo, La Boca, La Recoleta. De plaatselijke gids wijdde ons ook in over een van de Argentijnse gebruiken: het afscheid nemen; je omhelst elkaar en/of je geeft een hand, je kust elkaar eenmaal op de wang… ook de mannen, zo benadrukte hij. Deze eerste les paste perfect bij onze stelregel op reis “do as the locals do”. Zo gezegd, zo gedaan. Dinner & Tango show in La Ventana ontbraken natuurlijk ook niet.

Iguazú watervallen

Deze watervallen liggen op een subtropisch drielandenpunt: Paraguay, Argentinië en Brazilië. Op de dag van aankomst bezochten wij meteen met een internationaal bus gezelschap de Braziliaanse kant van deze watervallen. De Braziliaanse kant geeft je een goed overzicht van de grootte. Immens!

De Argentijnse kant is nog imposanter, want je loopt voortdurend dichtbij de watervallen, zo’n 3 km. Telkens weer een ander uitzicht met nog meer water. Subtropisch klimaat en veel water betekent regenwoud. Nog zo iets moois. De combinatie van bomen, planten, dieren en de voortdurende herrie van water maakte alles overweldigend. Als toetje kregen wij de reuze toekan te zien. Een prachtige vogel!

Peninsula Valdés met Punta Tombo

Punta Tombo werd eerst bezocht, hier wemelt het van de Magellaan pinguïns. Een fascinerende plek waar wij het prille geluk van de net uit het ei gekropen kuikens konden aanschouwen. Ondertussen waren ouders druk met eten halen. Overal waar we keken waren de pinguïns. We moesten goed opletten, want zij hebben altijd voorrang. Hier zagen we ook de eerste guanaco’s.

De tour over het schiereiland zelf en de bijbehorende boottocht was geweldig, net een safari;  o.a. 4 zuidkapers (southern right whale) met jongen, de eerste groep orca’s met een jong, zeeleeuwen, zeeolifanten, stormvogels, tinamoes (stuithoen), nandoes (kleine struisvogel), gordeldieren (armadillo), mara’s, holenuil met uilskuikens en nog veel meer. Als natuurliefhebbers kwamen we ogen te kort. Magnifiek! Op de terugweg reden we door het historische dorp Gaiman, dat in de 19e eeuw door de Britten (Welsh) gesticht werd.

Ushuaia, El fin del mundo

Een kleurrijke plaats aan het eind van de wereld. Ushuaia is de meest zuidelijke stad van Argentinië en ligt in provincie Tierra del Fuego (Vuurland) aan het Beaglekanaal. De stad is eveneens uitvalsbasis is voor schepen naar Antarctica.

Het Andesgebergte loopt ook helemaal door tot in deze zuidelijke punt. Hier worden de oerbossen “subantartic” genoemd. Een dagvullend programma bestond uit een bijzondere wandeling door het National Park bij Lapataia Bay, een uitgebreide lunch met passende wijn “Fin del Mundo” en een kanotocht. Een heerlijke en indrukwekkende dag over modderige paden, langs pittoreske baaien met gezellige medetoeristen onder leiding van uitstekende gidsen die ons alles over de geschiedenis en flora en fauna konden vertellen.

El Calafate

Vanuit El Calafate bezochten we National Park Los Glaciares. Het natuurpark telt heel veel gletsjers, wij gingen voor de Perito Moreno en Upsala gletsjers. Je hebt de beelden misschien wel eens gezien van afbrokkelende ijs. Nu dan in ‘t echt mét geluid erbij. In werkelijkheid is dit schouwspel wezenloos mooi. Puur natuur! Wat een ijsmassa! Wat een overweldigende natuur. Wij waren zwaar onder de indruk van de Perito Moreno. De Upsala gletsjer is anders imposant. De excursie hier naar toe werd gecombineerd met een bezoek aan de historische Estancia Cristina. Eerst voeren wij tussen de ijsbergen door… ja ja, echte ijsbergen, mega groot en fantastisch van kleur! Daarna gingen we aan land voor een rondleiding en lunch. Vervolgens hadden wij de Discovery Tour naar een hoger gelegen stuk, voor een ander zicht op deze gletsjer. Alweer zo indrukwekkend en ongelooflijk mooi!

El Chaltén

Twee dagen wandelen, onder leiding van 2 ervaren gidsen, in het majestueuze gebied rondom Cerro Fitz Roy (3405m) en Cerro Torre (3102m). Vroeg op, lunchpakket mee en een gevulde waterfles. Onderweg kon je deze bijvullen met rivierwater uit beekjes en watervallen. Heerlijk koud en verfrissend.

Al van verre herken je de Fitz Roy met zijn spitse top. Vanaf startpunt El Pilar bracht iedere stap ons dichterbij. De eerste 3 uur waren voornamelijk Patagonische plat, vervolgens in één uur ca. 500m stijgen naar het eindpunt Laguna de los Tres. Een zware tocht, maar die hadden wij beslist niet willen missen. Lunchen met een gigantisch mooi uitzicht. De afdaling was net zo lastig, maar met wandelstokken werd het eenvoudiger. De route ging verder, ook weer 3 uur Patagonisch plat, via het Laguna Capri naar het dorp terug. Uitgeput, maar zeer voldaan hadden wij 22km volbracht.

De wandeling naar Cerro Torre (3102m) was overwegend Patagonisch plat, maar niet minder vermoeiend. Door de vorige dag waren we goed ingelopen en zo werd deze dag net zo bijzonder; met als dank alweer een top lunchplek aan het Laguna Torre. Heen en terug waren het ca. 20 km. (Patagonisch plat was de benaming van de lokale bevolking voor minder heftige stijgingen en dalingen, toch intensief genoeg)

Torres del Paine

Op 1 december lieten we Argentinië per bus achter ons. Chili stond op ons te wachten. Een nieuw land met nieuwe indrukken.

Torres del Paine is een bergmassief dat niet bij het Andesgebergte hoort. Bij de eerste stop was de vegetatie al anders dan in Argentinië; andere geuren, maar even ontzagwekkend met die spitse pieken in de verte. Op advies van Emmie verbleven we op 2 locaties, nl. bij Rio Serrano en bij Las Torres. Wandelpaden zijn hier goed aangegeven en er zelf op uittrekken was dan ook eenvoudig. Midden in het voorjaar en goede temperaturen  bleken uitstekende omstandigheden om op onderzoek uit te gaan. Iedere berg op, iedere hoek om, het leverde prachtige vergezichten. Ruimte, schone lucht in een prachtige natuur met al zijn kleur en glans…

Puerto Varas

Puerto Varas ligt aan het Lago Llanquihue. Aan de overkant zagen we een reeks vulkanen liggen; o.a. de Osorno (2652m) met zijn spitse witte top en de Calbuco (2003m), ook met sneeuw. We maakten een uitstapje naar het vrolijke historische plaatsje Frutillar, waar de Duitse invloed nog zichtbaar is en bezochten een openlucht museum, waar de geschiedenis levendig gehouden wordt.

Een dagtour via de watervallen van Saltos de Petrohué en een boottocht over het Laguna Todos Los Saltos naar Puella werd het volgende hoogtepunt. Die ochtend waren de vulkanen nog in mist gehuld, gedurende de dag kwamen ze tevoorschijn. Een gevarieerd landschap met veel groen en bloemen maakte dat we al dat moois ook vast konden leggen.

Chiloé Island

Een gids uit Chepu/Chiloé Island had ons ’s morgens uit Puerto Montt opgehaald. Met de veerboot over, waar we op een verrassend lieflijk en kleurrijk eiland terechtkwamen. De komende 3 dagen hadden we onze eigen gids. Heerlijk ontspannen om met een ‘local’ het eiland te ontdekken, zonder al te veel tijdsdruk. Kenmerkend voor Chiloé zijn de vele houten kerkjes die uiterlijk op Duitse kerken lijken. De Mapuche indianen hebben hier hun sporen achtergelaten; hun handwerken worden nog steeds gemaakt. Verder zijn vele huizen op palen gebouwd i.v.m. het relatief hoge getijdeverschil.

Tussen de middag werd er de ene keer geluncht bij mensen thuis, de andere keer in een plaatselijk restaurant. Allemaal even gemoedelijk, lekker en ontspannen. Laatste ontmoeting was met de Magellaan en Humboldt pinguïns. Deze pinguïns nestelen bij elkaar op rotsjes voor de kust van Puñihuil. Het bezoek aan Chiloé Island was meer dan de moeite waard.

Pucón

Pucón ligt aan Lago Villarica en was voor 3 dagen onze volgende uitvalsbasis. Door de regenachtige omstandigheden bleven wij in de ochtend langer in het (uitstekende) hotel en pas ’s middags wandelden we naar het dorp. Het hotel ligt iets buiten Pucón, maar midden in het groen met een prachtig uitzicht op het meer; wij vermaakten ons uitstekend. De gelijknamige vulkaan hebben we weliswaar niet te zien; het gezellige plaatsje met zijn vele cafés, restaurantjes en winkeltjes was een zeer goede compensatie.

Paaseiland, Rapa Nui

Paaseiland is bijna 5 uur vliegen (vanuit Santiago), maar de sfeer en cultuur is totaal anders. Het is ook een mysterieuze plek, dat komt voornamelijk door de Moai’s -de grote beelden- die over het eiland verspreid staan. Temperaturen zijn het hele jaar door rond de 25⁰C, al dan niet met veel of weinig bewolking. Rapa Nui, zoals het eiland op zijn Polynesisch heet, is van oorsprong vulkanisch, maar geen één is nog actief. Wij hebben verschillende toertjes gedaan om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis, cultuur en sfeer.

Het verblijf was top, relaxte sfeer, geen haast, heerlijk eten, goede gidsen met prachtige verhalen. Toch is het mysterie nog steeds niet helemaal ontrafeld. De laatste dag hebben we in en rond het natuurlijk lava zwembad bij het plaatsje doorgebracht. Ontspannen genieten!

Santiago de Chili

De laatste etappe verbleven wij in de hoofdstad. De ligging is prachtig tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte. Allereerst hadden we weer een individuele stadstour. Grotendeels deden we die te voet vanwege de permanente files. Wandelend is overigens de beste manier, want je kunt veel meer de tijd nemen. Onze gids was net als de voorgaande gidsen bekwaam en onderhoudend. Ons hotel lag binnen een half uur loopafstand van de hippe uitgaanswijk Bellavista. Elke avond eindigden wij daar.

Last but not least hadden wij gekozen voor en Bike & Wine Tour. De auto met chauffeur, gids en mountainbikes bracht ons naar de Maipo Valley. De fietstoer (van ca. 10km) ging door de wijngaarden van Santa Rita en Carmen. Onderweg kregen we uitleg en namen we een kijkje in verschillende ruimtes. Tot slot was er de proeverij. Er stonden 4 flessen op tafel samen met wat kaassoorten en nootjes. Aan het eind mochten wij de lekkerste fles meenemen voor bij de aansluitende lunch en de beide glazen gingen later mee in de handbagage.

Al met al kijken wij terug op een zeer geslaagde reis. NOT TO BE MISSED!

De plaatsen die wij bezochten waren van grote schoonheid in al hun verscheidenheid. Hoffelijke en vriendelijke mensen, die trots zijn op hun land en dat graag laten zien.

Patagonië is beslist een aanrader om op een bucketlist te zetten!

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text