BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Maleisië

Maleisië & Borneo

Rudolf Verbeek over een reis in Maleisië op 5 januari 2015

In juni 2012 ging Rudolf Verbeek met een groep reisagenten op studiereis naar Maleisië. Dit is zijn reisverslag.

Geschikt voor iedereen

Maleisië kenmerkt zich door de vele culturele invloeden, historie en moderne luxe. De natuur en wildlife kun je op zijn best ervaren op Borneo in Oost-Maleisië. Een hele opgave om zoveel mogelijk te zien in 10 dagen, maar het is ons gelukt. De grote diversiteit van dit land maakt het geschikt voor bijna alle vakantiegangers. Van avonturiers tot families en van cultuurproevers tot strandliefhebbers. Aangezien het een redelijk westers land is, is het ook zeer geschikt voor een eerste kennismaking met Azië.

Kuala Lumpur en Malakka

De reis begon in het shopping walhalla van Azië, Kuala Lumpur. We maakten eerst een stadstour. De City Tour beslaat in korte tijd bijzondere bezienswaardigheden zoals de Thean Hoe Temple, King’s Palace, het Nationale Monument en Merdeka Square wordt ook niet overgeslagen. Binnen een mum van tijd staan we op de hoogste verdieping van de KL-Tower, waar het uitzicht adembenemend is. In de avonduren gaan we richting Chinatown voor een hapje een drankje en uiteraard om te shoppen. Kuala Lumpur is bij Travel Trend een erg populaire stopover bestemming voor reizigers naar o.a. Australië. Wij adviseren altijd om bij een stopover een stadstour te boeken, zo zien reizigers in korte tijd alle highlights van deze grote stad.

De volgende dag staat Malakka op het programma, ongeveer twee uur rijden van KL. In deze stad ontstond de historie van Maleisië. De stadstour wordt te voet afgelegd en brengt ons door kleine straatjes met prachtig gekleurde huizen en vele ambachtswinkeltjes. We zien alle toeristische bezienswaardigheden zoals The Stadhuys, Christ Church en de Cheng Hoon Teng Temple. Malakka is erg populair als dagtocht vanuit KL, maar ons werd al snel duidelijk dat je hier ook prima een of twee nachten kunt verblijven.

Penang

Op het eiland Penang werden wij positief verrast. Iedereen ging er van uit dat Penang net als Langkawi een echte strandbestemming is. Maar Penang is toch meer voor de cultuurzoekers. Door de grote mix van inwoners zijn er vele verschillende tempels te bezoeken, zoals de grootste boeddhistische tempel van Maleisië de Kek Lok Si en De Wat Chayamangkalaram met één van de grootste, liggende Boeddha’s ter wereld. De stadstour eindigde in Little India. Wij verbleven deze nachten in het vijf sterren deluxe Shangri-La Rasa Sayang Resort, waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Langkawi is een ideale plek voor een strandverblijf na een rondreis. Tip: in slechts twee uur ben je met de ferry van Penang op Langkawi.

Op naar de jungle

Het eerste deel van de reis zat er op, nu op naar Borneo. Om zoveel mogelijk in korte tijd te zien werd er gebruikt gemaakt van vijf binnenlandse vluchten via Malaysia Airlines. We komen aan in de hoofdstad van Sarawak, Kuching. Een tropische bui kon ons er niet van weerhouden om ’s avonds van een Tiger biertje te genieten aan de waterfront.

Vandaag gaan we voor het eerst kennis maken met de jungle. De lange rit werd onderbroken door leuke stops bij de lokale markt in Serian en bij een peperplantage. Aangekomen bij het Batang Ai meer, stapten we over in vijf longboats voor een tocht van 1,5 uur richting Nanga Sumpa. De groep was blij verrast met de ‘basic’ lodge. Het eten was heerlijk, een goede matras met klamboe en een heerlijke stilte. ’s Avonds werden we uitgenodigd in het longhouse van een Iban familie. Onder het genot van rijstwijn kreeg iedereen meer te weten over de cultuur van deze ‘koppensnellers’.

We vlogen door naar Sandakan, waar voor velen het hoogtepunt van deze reis op het programma stond: een bezoek aan de orang oetans. We reden naar Sepilok, waar een rehabilitation center is voor deze bijzondere apen. Twee keer per dag worden de orang oetans die het nodig hebben gevoederd. Deze ochtend zat er slechts een moeder met jong bij het voederplatform, het blijven natuurlijk wilde dieren. Na dit bezoek maakten we een mooie boottocht naar de Abai Jungle lodge. Onderweg werden er vele neusapen en makaken gespot en zelfs een wilde orang oetan. Dit was natuurlijk een geweldige afsluiter van een hele bijzondere studiereis!

Bouwstenen Travel Trend

In een redelijk kort tijdsbestek is duidelijk geworden dat Maleisië en Borneo bestemmingen zijn voor elk type reiziger. Bovendien bieden wij genoeg bouwstenen om voor elke vakantieganger een geschikte vakantie samen te stellen, naast de reguliere reizen naar Maleisië en Borneo in ons reisaanbod. Niet voor niets behoort Maleisië, samen met Indonesië en Thailand, onder Travel Trend reizigers tot de populairste reisbestemmingen in Azië.

Rudolf Verbeek is Account Manager bij Travel Trend.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text