Landinformatie Seychellen

Ligging

De Seychellen is een groep van 115 eilanden gelegen in de Indische Oceaan ten oosten van Kenia. De rustieke eilandjes beslaan een totale oppervlakte van nog geen 440 km², verspreid over een afstand Amsterdam-Barcelona. 32 van de eilandjes gelegen rond Mahé, bestaan voor het merendeel uit granieten heuvels tot zo’n 905 meter hoogte en zijn overdekt met een dichte plantengroei met aan de kust mooie, witte zandstranden. Mahé is het hoofdeiland, waar 90% van de bevolking woont. Hier is ook de luchthaven en het economische en politieke centrum. Voorbij deze archipel van Mahé liggen rustige, grotendeels ongerepte eilandengroepen. Ieder eiland heeft zo z’n eigen geheimen. De Amiranten is een zuidwestelijk gelegen koraaleilandengroep en de vrijwel niet voor toeristen toegankelijke Aldabra eilandengroep ligt op zo’n 600 mijl van Mahé. Op laatstgenoemde eilanden treft men slechts enkele onderzoekstations van waaruit men de ongelooflijk rijke fauna van deze lagune, die 15 mijl in doorsnee meet, bestudeert. De Seychellen kennen een zeer rijke onderwaterwereld.

Bevolking

De Seychellen hebben circa 87.000 bewoners. Onder de bewoners bevinden zich afstammelingen van Afrikaanse slaven, Aziaten en mensen van Indiase en Europese afkomst.

Taal

De hoofdtaal is creools, gesproken door zo’n 96% van de bevolking. Het merendeel van de bevolking spreekt ook Frans of Engels.

Klimaat

De Seychellen hebben een warm en vochtig klimaat. De temperatuur varieert gedurende het jaar tussen de 26 en 30 graden Celsius. Van mei tot en met september waait de relatief droge zuidoostmoesson, die zorgt voor relatief koele en droge lucht. Aan de zuidoostzijde van de eilanden komen korte regenbuien voor en tevens kan hier veel zeewier aanspoelen. Van eind november tot en met februari/maart waait de noordwest-moesson, die warme, vochtige lucht aanvoert met soms heftige regenbuien. Vaak begint het in deze periode plotseling zeer hard te regenen en stopt het even onverwacht. Aan de noordwestzijde van de eilanden kan de zee wild zijn en tevens kan hier zeewier aanspoelen. De natste maanden zijn december en januari. Mahé is het eiland met de meeste regenval; op de wat verder gelegen eilanden valt minder neerslag. Het regent bijna nooit dagen achtereen. Als de moessonwinden draaien, in de maanden april/mei en september/oktober, is de zee het rustigst en uiterst geschikt voor duiken en andere watersporten.

Klimaattabel (Mahé)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  15  27 
Februari  28  10  28 
Maart  28  11  29 
April  28  10  28 
Mei  28  28 
Juni  27  27 
Juli  26  26 
Augustus  26  10  26 
September  27  27 
Oktober  27  27 
November  27  12  27 
December  27  15  27
Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is soms een sweater of vest aan te raden. Voor sportieve excursies of (berg)tochten worden stevige wandel- of sportschoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel; in de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies.

Reisseizoen

De Seychellen kunnen het gehele jaar bezocht worden.

Reisdocumenten

Voor de Seychellen dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Bij aankomst ontvangt u een Visitor’s Permit, dat een maand geldig is. Wel dient u in het bezit te zijn van voldoende geld voor de periode van uw verblijf en van een retourticket. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden. Houdt u er wel rekening mee dat een gele koorts-vaccinatie verplicht is, indien u voor uw bezoek op een bestemming geweest bent waar gele koorts voorkomt. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

De Seychellen zijn veilige eilanden om te bereizen. Waardevolle spullen en geld kunt u beter achterlaten in de hotelkluis of zeer onopvallend met u meedragen.

Geld

De nationale munteenheid is de Rupee (SCR). 100 SCR is ca. € 6,07 (oktober 2018). U mag de Seychellen Rupee onbeperkt in- en uitvoeren. Op veel plaatsen kunt u met American Express, Visa, Mastercard of Diner’s Club terecht. In diverse plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen.

Openingstijden

De banken op Mahé en Praslin zijn geopend van maandag t/m vrijdag 08.00-14.00 uur, sommige zijn tevens zaterdagochtend geopend van 08.00-11.00 uur. Winkels zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 08.30-16.00 en zaterdag van 08.30-12.30 uur. Sommige winkels zijn ook op zondag geopend. Bij het postkantoor kunt u maandag t/m vrijdag terecht van 08.00-16.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.00 uur.

Maaltijden

Buiten de hotelrestaurants zijn er verschillende creoolse restaurants en diverse internationale, Chinese en Japanse restaurants. Op Praslin verdient het aanbeveling eerst te telefoneren naar het restaurant, aangezien een aantal restaurants alleen geopend is indien er reserveringen zijn.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Op de Seychellen is het in de zomer 2 uur later en in de winter 3 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Mahé duurt gemiddeld 13 uur.

Vervoer

Auto Het verkeer is vrij gering en beperkt zich tot de grootste eilanden. Op Mahé en Praslin rijden taxi’s en is het mogelijk om een auto te huren. Medeweggebruikers kunnen onoplettend rijden; houdt u hier rekening mee. Er wordt links gereden.
Vliegtuig/helikopter Het luchtverkeer tussen de voornaamste eilanden van de archipel wordt verzorgd door Air Seychelles. De vlucht van Mahé naar Praslin en Fregate duurt 15 minuten; er zijn diverse vluchten per dag. Er wordt vijf keer per week gevlogen van Mahé naar Desroches Island (1 uur vliegtijd) en regelmatig van Mahé naar Bird Island (30 minuten vliegen). Tevens is het mogelijk diverse Seychellen eilanden (met uitzondering van Bird Island) per helikopter te bereiken.
Overig Fietshuur is alleen mogelijk op Mahé, Praslin en La Digue. Tussen deze eilandjes varen regelmatig ferry’s (dagelijks van maandag t/m vrijdag). Op Mahé en Praslin is een lokale busdienst.

Fooien

In de restaurants en hotels wordt het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan kunt u een fooi geven van ca. 10%. Voor kofferdragers is een fooi van ca. € 0,50-1 gebruikelijk. Voor uw chauffeur/gids tijdens een excursie geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 8,- per dag.

Voltage

De netspanning is 240 volt. Wij raden u aan een universeelstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Mahé ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2019
1 januari Nieuwjaarsdag
19 april Goede Vrijdag
21-22 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
5 juni Bevrijdingsdag
18 juni Constitution Day
20 juni Corpus Christi
29 juni Onafhankelijkheidsdag
15 augustus Assumption Day
1 november Allerheiligen
8 december Onbevlekte ontvangenis
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten. Verder zijn er diverse religieuze feesten op variabele data.

Informatie

Office du Tourisme des Seychelles
18, Rue de Mogador
75009 Parijs
Frankrijk
Tel: 00 33 1 4453 9320
E-mail: info-tourisme.fr@seychelles.travel

Seychellen op internet: www.seychelles.travel