Landinformatie Botswana

Ligging

De republiek Botswana grenst aan Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Zimbabwe.

Bevolking

Botswana telt ca. 2 miljoen inwoners. De bevolking kan worden onderverdeeld in vijf groepen, waarvan de Tswana verreweg de grootste groep is.

Taal

De officiële taal van Botswana is Engels. Andere talen die gesproken worden zijn Tswana, Mbukushu, Naro, Subiya, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

Klimaat

In Botswana zijn de seizoenen tegengesteld aan onze seizoenen. De winter valt in de maanden juni, juli en augustus. De zomer valt in de maanden november tot en met maart. Dit is tevens het natte seizoen.

Klimaattabel (Maun)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28 
Februari  27 
Maart  26 
April  25 
Mei  22  10 
Juni  19  10 
Juli  19  10 
Augustus  22  11 
September  26  11 
Oktober  29 
November  29 
December  28 
Kleding

Katoenen kleding is zeer comfortabel in Botswana. Vergeet u niet om in de wintermaanden een warme trui en in de zomermaanden regenkleding mee te nemen. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter. Tevens heeft u voor trekkings en wandelsafari’s stevige wandelschoenen nodig.

Reisseizoen

Botswana kan in ieder jaargetijde bezocht worden.

Reisdocumenten

Voor Botswana heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Botswana. Indien u niet langer dan 3 maanden in Botswana verblijft, heeft u geen visum nodig. Indien u niet de Nederlandse indentiteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u tevens op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Botswana in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur en een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A worden aanbevolen. Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Waardevolle spullen en geld kunt u beter achterlaten in de hotelkluis. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar gebruikmaken van een taxi.

Geld

De nationale munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP). 10 Pula was in november 2018 € 0,79. In Botswana is het veelal niet mogelijk om geld op te nemen met een Europese bankpas, u kunt echter vaak wel geld opnemen met een Visa creditcard. In een beperkt aantal plaatsen kunt u wel met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren u tevens contant geld in USD en EUR mee te nemen. In Botswana moeten de entreegelden voor de nationale parken in Pula betaald worden. 

Openingstijden

De banken in Botswana zijn op werkdagen geopend van 08.30-15.30 uur en op zaterdag van 08.30-10.45. Winkels zijn op werkdagen veelal geopend van 08.00-17.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.00/13.00 uur.

Tijdverschil en duur vliegreis

In Botswana is het in de winter 1 uur later dan in Nederland en in de zomer is er geen tijdsverschil. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Maun en/of Kasane bedraagt 13 uur.

Game-drives en privé-safari’s

Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7 personen.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Botswana. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. BWP 4-8 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi veelal een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag. In restaurants is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Voltage

De netspanning in Botswana is 220/240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Botswana geen vertrekbelasting te betalen.

Feestdagen 2019
1 januari Nieuwjaarsdag
19 april Goede Vrijdag
21-22 april Pasen
1 mei  Dag van de Arbeid
30 mei  Hemelvaartsdag
15-16 juli Presidentdag
30 september Botswana dag
25-26 december Kerstmis
Informatie

Botswana op internet: www.botswanatourism.co.bw