BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (3)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (3)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
India (2)
Indonesië (4)
Japan (1)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (3)
Sri Lanka (2)
Sumatra (1)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (16)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Nieuw-Zeeland

Kennismaking met Nieuw-Zeeland

Mariette Baron over een reis in Nieuw-Zeeland op 2 juni 2017

Van 11 tot en met 24 mei 2017 heb ik samen met mijn collega Rosina een prachtige studiereis gemaakt naar Nieuw-Zeeland. Het Noordereiland hebben we samen per huurauto ontdekt en op het Zuidereiland hebben we met een internationaal gezelschap gereisd. We vlogen met Cathay Pacific, via Hongkong.

Hongkong

Omdat we ’s morgens vroeg in Hongkong aankwamen en pas ’s avonds doorvlogen, hebben we de dag in Hongkong ten volle benut. We hadden een dagkamer in het Harbour Plaza 8 Degrees hotel, een heerlijk hotel met een mooi uitzicht en een zwembad, midden in het drukke Hongkong. We hebben de star ferry en vervolgens de Victoria Peak tram genomen om van het mooie uitzicht van de skyline van Hong Kong te genieten.

Auckland

Na aankomst in Auckland hebben we ’s avonds een zeilcruise gemaakt met diner aan boord. De zeilboot voer uit met een klein gezelschap (ca. 8 personen) en 3 jonge enthousiaste knullen, die ook het eten verzorgden en samen de afwas deden. De skyline van Auckland is ook prachtig vanaf de boot, en ook voeren we onder de verlichte Harbour Bridge door.

Rotorua

Met de auto (via onze verhuurder Go Rentals, die ons in het hotel in Auckland kwam ophalen) reden we van Auckland naar Rotorua. Rotorua is echt een highlight die je niet over mag slaan op je reis door Nieuw-Zeeland! We bezochten de pruttelende modderpoelen, een spuitende geiser, prachtig gekleurde meertjes van turquoise evenals de bekende “champagne pool” met haar prachtige kleuren. Op heel veel plaatsen komt stoom en zwavellucht omhoog, heel bijzonder om te zien. In de stad ruik je ook de zwavellucht, daar moet je even aan wennen. Er is een leuke “eat street” waar je gezellig kunt eten.

Ons hotel Sudima Lake Rotorua ligt aan een prachtig meer, waar ’s ochtends de damp over het water opstijgt. Echt een aanrader en op loopafstand van het centrum. ’s Avonds hadden we een Hangi diner (een diner dat in de grondoven enkele uren lang op traditionele wijze wordt bereid) bij de Maori’s in Mitai met een culturele show van de Maori’s. Je maakt ook een wandelingetje vlakbij met de Maori gids waarbij je de gloeiwormen kan zien.

Napier en Wellington

We reisden met de auto verder naar Napier. Dit stadje is na de enorme aardbeving van 1931 vrijwel geheel opnieuw opgebouwd, voor een groot deel in Art Deco stijl. Napier ligt aan de zee en heeft ook een strandje.

Vandaar gingen we naar Wellington, waar we het bekende Te Papa museum hebben bezocht, zeker de moeite waard. Wellington is druk en heeft smalle straatjes in het centrum. Met een grote camper zal je daar voorzichtig moeten rijden! De wegen en bewegwijzering in Nieuw-Zeeland zijn overigens over het algemeen uitstekend. Alles wordt zeer duidelijk aangegeven. Aan het links rijden wen je best snel.

Vliegen naar Christchurch

We vlogen met Air New Zealand van Wellington naar Christchurch. Daar hebben we een citytour gemaakt. Nu wist ik dat Christchurch nog steeds in opbouw is na de grote aardbeving van 2011, die recht onder de stad plaatsvond. Maar dat er zoveel is dat nog in de steigers staat en herbouwd moet worden, was echt een schok! Alle straten in de binnenstad zijn nu nog onder constructie en op allerlei plaatsen afgezet of maar voor 1 baan beschikbaar. Tijdens de citytour zie je de ravage die de aardbeving heeft aangericht, kerken die gedeeltelijk ingestort zijn enzovoort. Ook is er een monument met een heel plein met witte stoelen, elke stoel voor een van de mensen die zijn omgekomen tijdens de aardbeving. Sommige stoelen zijn echt de lievelingsstoelen van de overledenen geweest. Ook bezochten we Sumner beach, een stukje strand in Christchurch.

Tranzalpine trein

Daarna gingen we met de Tranzalpine trein van Christchurch naar Greymouth. Het landschap dat aan je voorbijtrekt is overweldigend mooi, met hoge bergen en mooie vergezichten. De trein heeft ook een wagon zonder ramen, zodat je mooie foto’s kan maken, zonder de reflectie van de ramen in beeld. In die wagon zijn geen zitplaatsen, dus je loopt er echt alleen even heen voor een paar mooie foto’s. Tevens is er een cafetaria aan boord voor broodjes, koffie en ander lekkers. De rit duurt bijna 5 uur. Daarna gingen we met de Intercity Coach, die op de trein blijft wachten, door van Greymouth naar Franz Josef. Hoewel de busrit lang is (ca. 4 uur), is dit absoluut geen straf. De chauffeur/gids vertelt honderduit tijdens de route over de mooie omgeving, tot in details. En ook wordt er soms een foto-stop gemaakt of een stop voor koffie/toiletbezoek.

Franz Josef is een kleine plaats waar de mooie Franz Josef gletsjer zich bevindt. Helaas hadden wij geen tijd in het programma om deze te bezoeken. We gingen de volgende dag al door met de bus naar Queenstown. Dit is wederom een hele lange rit, maar de bus maakt voldoende stops, o.a. voor lunch, koffie en foto’s onderweg. En de omgeving is zo overweldigend mooi, waarbij de chauffeur van alles vertelt over wat je ziet, dat je de tijd gewoon vergeet!

Queenstown

Queenstown ligt in een prachtige omgeving met een meer en hoge bergen. Vanuit ons motel, Blue Peaks, hadden wij zelfs uitzicht op deze prachtige bergen met besneeuwde bergtoppen. Queenstown is echt een must op een rondreis door Nieuw-Zeeland. Wat een gezellige plaats, met allerlei restaurantjes, winkels, gezellige straatjes en een schitterende ligging. Loop even naar het meer. Of ga mee met de gondel naar aan mooi uitzichtspunt. Queenstown wordt wel de “adrenalin capital of the world” genoemd. Dit omdat je hier van alles kunt doen zoals bungy jumpen van een brug, skydiving, para-gliding enzovoort. Wij hebben bijvoorbeeld de dart river jet safari gemaakt.

De jet safari wordt gemaakt vanaf Glenorchy. dat ligt op ca. 45 minuten vanaf Queenstown. De route naar Glenorchy staat in de top 10 van “most scenic roads”, dus de route ernaar toe is al prachtig met bergen en meren. Glenorchy is ook de plaats waar veel filmopnames zijn gemaakt, de gids vertelt hier over aan de hand van een kalender met plaatjes van de bergen die je rondom je ziet. De dart river jet safari is een bootsafari die je in een snelle vaart met bochten en zelfs 360 graden spins over de Dart River voert, terwijl je de prachtige omgeving met bergen om je heen ziet. Er is ook een zij-arm van de rivier waar je naar toe vaart waar het water onwerkelijk helder groen lijkt. Je kunt hier overigens ook kajakken en paardrijden. Er is zoveel te doen in de omgeving van Queenstown!

Milford Sound Cruise

Verder hebben wij de Milford Sound Cruise gedaan. Na een lange rit van ca. 5 uur (met enkele foto-stops), die werkelijk adembenemend is en ook in de top 10 most scenic routes staat, maak je een cruise door de prachtige fjorden van Milford Sounds en heb je de kans om dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns te spotten. Wij hebben een groep dolfijnen zien langszwemmen en zeeleeuwen gezien. Daarnaast is het een fenomenaal mooi natuurgebied met fraaie rotspieken, watervallen en fjorden. De terugreis vanuit Milford Sounds naar Queenstown duurt 1 uur korter, omdat je geen foto-stops meer maakt.

Vanaf Queenstown zijn we via Auckland en Hong Kong weer terug gevlogen naar Amsterdam.

Het was al met al een geweldig mooie reis!

Tips

  • Gebruik de ruime tijd die je bij de doorverbinding van Cathay Pacific in Hong Kong hebt om deze stad te verkennen
  • Maak de Milford Sound Cruise vanuit Te Anau en niet uit Queenstown, dat scheelt je zo’n 2 uur rijden.
  • Doe de Dart River safari of ga paardrijden in Glenorchy, een geweldige omgeving!
  • Ga lekker een hapje eten in New Regent Street, Christchurch. Dit is een leuke gekleurde straat in de stijl van de Spaanse missionarissen, geheel nieuw opgebouwd na de aardbeving.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text