BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Zuid-Afrika

Per huurauto van Johannesburg naar Kaapstad

Marielle van Vliet - Mast over een reis in Zuid-Afrika op 15 januari 2015

Ervaringen van een fly-drive Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad door Mariëlle van Vliet, VakantieXperts Houten.

Meet & Greet in Johannesburg

Eind september vlogen we non stop naar Johannesburg met KLM’s dagvlucht. Tijdens de Meet & Greet met de lokale agent van Travel Trend kregen we meteen de eerste waardevolle tip: om ons nooit te laten ‘helpen’ bij een pinautomaat, ter voorkoming van criminineel gedrag. Met een shuttle-service waren we binnen een kwartier bij ons overnachtingadres.

Panoramaroute

De volgende dag, na ontvangst van de huurauto, gingen we op weg naar Hazyview. Een lange en niet zo boeiende rit van 400 km, waar het helaas regende. Het Protea hotel daar is een aanrader met mooi zicht op het dal. Op dag 3 stond de Panoramaroute op het programma. We konden genieten van diverse watervallen, Bourke Luck’s Potholes en de Drie Rondavels. Helaas zat God’s Window potdicht van de mist en ook van de Blyde River Canyon hebben we weinig meegekregen. Maar het weidse uitzicht bij Wonderview, iets ten noorden van God’s Window, maakte veel goed, want daar was het gelukkig wel helder weer.

Phalaborwa en het Krugerpark

Onze volgende slaapplaats was in Phalaborwa, de westgate van Kruger National Park. Tijdens het eten in onze lodge liepen de waterbokken, zwijntjes en impala’s langs het hek om te drinken bij de waterplaats, recht voor onze neus, op nog geen 20 meter afstand van onze eettafel! ’s Middags waren hier zelfs al hyena’s en olifanten gespot.

De volgende twee dagen troffen we het en hebben enorm veel wild gespot in Kruger, zelfs een cheetah, die dronk bij de rivier. Het landschap in het oosten is vlakker dan in het centrale en zuidelijke deel van het park. Omdat het voorjaar was, zat er nog niet zoveel blad aan de bomen en konden we de dieren dus goed zien. Onvoorstelbaar lang is een giraffe, zeg! En wat te denken van een roedel hyena’s die om 05.30 uur, bij zonsopgang, de weg overstak. Heel bijzonder, ik kreeg hierbij een echt Lion King-gevoel.

De eerste dag hier hadden we een safari geboekt en de tweede dag reden we zelf met onze huurauto door het park. Verkijk je niet op de afstanden; Kruger is ongeveer 300 km lang en 60 km breed. Een overnachting in het park is daarom aan te bevelen, als je twee of meer dagen in het park wilt zijn. Veel gebruikte camps zijn Skukuza, Berg en Dal en Lower Sabie, die allemaal in de zuidelijke helft van het park liggen.

Swaziland

Na Kruger gingen we naar Swaziland. Swaziland is heuvelachtig en bestaat uit enorme bossen, waarvan de bomen gebruikt worden voor de papierindustrie. Er is veel nijverheid en in de vele craft-shops kun je zien wat er van glas, riet en hout wordt gemaakt en dit alles is natuurlijk ook te koop. Je hebt een origineel cadeautje en steunt ook nog eens de lokale bevolking. Doen dus!

Hluwhluwe Game Reserve

Terug in Zuid-Afrika bleek Hluwhluwe Game Reserve veel heuvelachtiger en compacter dan Kruger en zagen we ook hier weer veel olifanten, zebra’s, giraffen en ook witte neushoorns, waar het park bekend om staat.

Via de doorgaande kustweg reden we naar Winterton in Drakensberg. Drakensberg is een enorme bergketen, bestaande uit een noordelijk, centraal en zuidelijk deel en vormt de grens met het westelijker gelegen Lesotho. Er zijn enorm veel hiking trails en je kunt er met gemak enkele dagen doorbrengen als je van wandelen houdt. Het uitzicht op de bergen verandert steeds en is werkelijk fantastisch. Als je meerdere dagen wilt wandelen adviseer ik om ook op verschillende locaties te slapen omdat de wandelgebieden behoorlijk ver uit elkaar liggen.

Durban

We kregen als tip om fietsen te huren bij het stadion van Durban en de 5 kilometer lange boulevard langs het strand te rijden. Er viel daar van alles te zien; straattheater, een waterpark, openluchtzwembad, restaurantjes en Indiase riskja’s waarmee je een ritje kon maken. Erg leuk! En het grootste warenhuis van het zuidelijk halfrond, Gateway in Umhlanga Rocks, was ook erg de moeite waard. Naast alle bekende merkwinkels ook veel leuk lokaal aanbod. Wij bezochten ook de lokale markt in Durban, waar bijna iedereen afkomstig bleek te zijn uit India. In de koloniale tijd zijn veel arbeiders voor de houtindustrie uit India gehaald en hierdoor is een enorm grote Indiaase gemeenschap ontstaan, die nog altijd in en om Durban woont.

Vliegen naar Port Elizabeth

Wij vlogen vanaf Durban naar Port Elizabeth en na een nachtje nabij de luchthaven stond de Suspension Bridge van Stormsrivier op het programma. Deze 100 m. lange hangbrug ligt aan zee en bestaat uit drie delen. Even verderop kun je de diepste bungy-jump ter wereld maken, vanaf een andere brug. Een bezoek aan Tsisikamma National Park, even verderop, was een volgend hoogtepunt van onze reis. Enorm groen en heuvelachtig met bijzondere geelhoutbomen, die tot aan de zee groeien. Pittige wandelingen langs de rotsen boden een fenomenaal uitzicht op de ruige kust en wilde zee. Ook hier zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Door naar Knysna, een klein stadje aan een lagune die door 2 enorme rotsen gescheiden is van de zee. Op de westelijke rots is het groene Featherhead Nature Reserve alleen per boot bereikbaar, een leuke excursie met ook weer een fantastisch uitzicht op de lagune en de zee.

Wij maakten hier de pittige wandeling van ruim 9 km door Robberg Nature Reserve bij Plettenberg Bay (op een half uur rijden), waarbij we de hele tijd uitzicht hadden op zee in de hoop walvissen te spotten. Zeehonden spartelden vrolijk bij de rotsen. Doordat het op een landtong ligt kun je op sommige punten aan weerszijden de zee zien.

Swartbergpas

Via route 62, met panoramische vergezichten, reden we na de maffe struisvogels (hoezo nieuwsgierig?) van Oudtshoorn via de R328 over de Swartbergpas. Via steile hellingen en bizarre rotsformaties verscheen telkens weer een nieuw vergezicht op de imposante bergen. Verder langs de route 62 op weg naar Swellendam zagen we veel wijngaarden.

Aangekomen in Hermanus konden we genieten van de vele walvissen die vlak voor onze neus in de baai zwommen. Toen we daarna bij Gansbaai tijdens een shark-cagedive-boottocht ook nog een witte haai op een meter afstand zagen kon onze dag niet meer stuk. Diverse organisaties daar bieden deze boottochten aan. Spannend!

Kaapstad

Onze laatste stop was Houtbaai, een rustige uitvalsbasis voor een bezoek aan Kaapstad, op een halfuur rijden, en aan het Kaaps schiereiland met de pinguins van Boulders Beach en natuurlijk Kaap de Goede Hoop. Houtbaai is het startpunt van de 14 km lange Chapman Peaks Drive, een mooie weg die langs de kust slingert met uitzicht op zee.

Het Kaaps schiereiland kun je in een halve dag bezoeken en het uitzichtpunt bij de vuurtoren op Cape Point biedt weer een prachtig uitzicht op zee. Er is ook een kabelbaan voor wie niet lopen wil of kan. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ontmoeten de Atlantische en Indische Oceaan elkaar niet hier, maar een stuk oostelijker bij Cape Agulhas.

Een bezoek aan de Tafelberg mocht natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig was het redelijk helder weer en ging de kabelbaan naar boven. Het uitzicht op de stad is prachtig en de contouren van de heuvel, midden in de stad, in de vorm van een liggende leeuw, zijn dan goed zichtbaar. Eenmaal beneden hebben we de pittige wandeling gemaakt vanaf Signal Hill, helemaal naar de top van de ‘leeuwenkop’, Lion’s Head, op 669 m. boven zeeniveau. Het was een stevige klim, met veel geklauter, maar het prachtige uitzicht vanaf de top, o.a. op de Twelve Apostels, was onze beloning en gaf ons weer een ‘Wow’-momentje (zie foto).

Wijngebied

Als je niet te veel tijd hebt om de wijngebieden te bekijken is een bezoek aan landgoed Groot Constantia, aan de zuidkant van Kaapstad een bezoekje waard. Je kunt er ook wijn proeven en heerlijk lunchen op het terras. Heb je meer tijd, rijdt dan in een uurtje naar Stellenbosch, waar uitgestrekte wijngaarden zijn, die je ook kunt bezoeken.

Na enkele dagen relaxen en bezoek aan V&A Waterfront, het mega-winkelcentrum aan de gezellige haven van Kaapstad vlogen we met de KLM weer naar Amsterdam, na een geweldige vakantie!

Tips

  • Koop een wildcard van SANparks, de organisatie van nationale parken in Zuid-Afrika als je de route neemt die wij hebben genomen. Het loont om deze pas aan te schaffen, want je bent uiteindelijk iets goedkoper uit, dan telkens bij elk park apart toegangsgeld te betalen.
  • Reis je naar Swaziland, let er dan op dat je bij de huurauto een vrijbrief krijgt om dit landje te bezoeken. Bij de grens schrijft men een briefje met het aantal inzittenden en het kenteken van je auto dat je weer inlevert nadat je de nodige stempels hebt gehaald, tegen betaling.

 Mariëlle van Vliet – Mast, vestigingsmanager VakantieXperts Houten.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text