BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, een ongelofelijke belevenis!

Ed Huijgen over een reis in Nieuw-Zeeland op 25 april 2013

Geboekt bij reisbureau Thomas Cook in Zwijndrecht

Nieuw-Zeeland is bijna het verste land van Nederland qua afstand ,verder dan Nieuw-Zeeland is eigenlijk terug via de andere kant van de globe. De lange vlucht(en) kunnen door middel van een stop-over aangenamer gemaakt worden. Het chaotische en levendige Hongkong is bijvoorbeeld een aanrader om eens te bezoeken, wat wij op weg naar Nieuw-Zeeland ook gedaan hebben.

In Nieuw-Zeeland domineert de natuur

De afwisseling van subtropische regenwouden, gletsjers, besneeuwde bergtoppen, wereldse steden en prachtige stranden zorgen voor een onvergetelijke reiservaring. De natuur regeert de mens in Nieuw Zeeland. Niet andersom.

Het mooiste, leukste, spannendst of indrukwekkendst of minst interessante in Nieuw-Zeeland kunnen we niet beschrijven, het is één grote belevenis op zich. Als je met de auto of camper reist, neem dan wel de tijd qua planning, want 100 kilometer rijd je niet in één, maar eerder in twee uur. De afstanden worden dan ook meestal niet in kilometers uitgedrukt, maar in reistijd. Je kunt van tevoren een planning maken voor je reis. Maar even gemakkelijk wijzigt de planning door lokale weersomstandigheden, of omdat er toch nog onderweg veel meer moois te zien is.

Het ene moment is het groen met bewolking en aan de andere kant van de berg heeft de bewolking plaats gemaakt voor een helder blauwe lucht met zon. Vervolgens zie je bergtoppen met sneeuw. Daarna sta je in een grote stad of ben je een klein dorp alweer uit voordat je doorhad dat je er was.

Je valt van de ene verbazing in de andere, een wonderlijke natuur en met zeer vriendelijke bevolking.

Afhankelijk van de tijd die je hebt is het zeker de moeite waard het Noordereiland en het Zuidereiland te bezoeken, ons inziens mooiste plaatsen op aarde.

Noordereiland

Onder andere bezocht Noordereiland:

 • Auckland Skycity Tower. Deze toren is maar liefst 318 meter hoog en mag zich tegenwoordig de hoogste toren van het zuidelijk halfrond noemen! Hier kijk je 360º in de rondte en kun je jezelf testen op hoogtevrees door je op de glazen vloer te begeven. Je kunt ook met een glazen lift omhoog gaan en genieten van uitzicht over Auckland.              
 • Bay of Islands Paiha. Watersportmogelijkheden, lekker eten, genieten en het Northland ontdekken.
 • 90 Mile Beach. Ninety Mile Beach in Northland is het langste strand van heel Nieuw-Zeeland. De naam doet vermoeden dat er negentig mijl aan onafgebroken strand ligt, maar het is ‘slechts’ negentig kilometer. Toch lang genoeg om indrukwekkend mooi te zijn. De zandduinen zijn op sommige plekken bijna 150 m hoog en het strand maar liefst 6 km breed.
 • Waiau falls. Een prachtige waterval in het forest op de Coromandel schiereiland.
 • Coromandel Train Rail. Door een pottenbakker aangelegde treinrails, omdat daar het beste materiaal te halen was om mee te pottenbakken.        
 • Whangamata. Toplocatie voor surfers.
 • Gisborne. Blue en Green lakes. En wist je dat Gisborne de eerste stad is die de zon ziet opkomen?
 • Waimangu Volcanic Valley. Vulkanische berg met geisers en dampende meren met water dat naar zwavel ruikt en zomaar 80 graden Celsius warm is. Een schitterende wandeling langs kratermeren en andere geothermische velden, afgewisseld met prachtig natuurschoon. Een spektakel van kleuren.
 • Whakapapa. Whakapapa Village ligt in het Tongariro National Park. ‘Dorp’ is een groot woord,  want er is slechts een hotel, een café, een winkeltje, een bezoekerscentrum van het natuurpark en een kampeerterrein. Een gebied waaruit blijkt dat er lekker aan wintersport gedaan kan worden indien er sneeuw is, maar waar in de zomer mooie wandelingen gemaakt kunnen worden.
 • Cape Kidnappers. Kolonie met Jan van Genten (vogels met een spanwijdte van 1,5 tot wel 2 meter).

Van het Zuidereiland voeren wij naar het Noordereiland met de Interislander Ferry, van Wellington naar Picton. Een tocht over Cook Street, waar bijna altijd bewolking en wind is door het samenkomen van alle zeestromingen in de omgeving.

Zuidereiland

Onder andere bezocht Zuidereiland:

 • Kaikoura. Zeehonden, pinguïns en vogels leven langs de kust. Walvissen kijken is een belevenis op zich, maar als het stormt vaart de boot niet. Geen punt, oftwel ‘No Worries’: morgen is er weer een dag en je wordt gewoon omgeboekt. Op die dag ga je de oceaan giganten echt zien. Met maar liefst een lengte van 23 meter (groter dan onze boot van 18 meter) zie je de donkere vlek omhoog komen uit het heldere zeewater, wauw!!
 • Abel Tasman National Park. Het natuurgebied waar je met een watertaxi kunt laten afzetten om van de ene baai naar de volgende te wandelen door de natuur. Of een stuk kanovaren naar de andere baai, waar je gewoon weer door de watertaxi wordt opgepikt.
 • Punakaiki Pancake Rocks. Deze bizarre verschijnselen doen inderdaad denken aan enorme stapels versteende pannenkoeken. Dankzij duizenden jaren regen, wind en opstuivend water hebben zich laagjes kalksteen ontwikkeld die worden gescheiden door dunne repen zachter kleisteen. Extra bijzonder zijn de ‘blowholes’. Deze ronde gaten zijn ontstaan doordat het koolzuurhoudende regenwater geleidelijk in de spleten van het kalksteen doordrong. Tijdens hoogwater doen deze gaten hun naam eer aan, want dan stroomt het water onder hoge druk naar binnen. Met als gevolg spectaculaire explosies van water en waterdamp!
 • Mount Cook, Fox Glacier onvergetelijke plaatjes van de gletsjers. Meren met turquoise gekleurd water zo glad als een spiegel.
 • Milford Sound met vele watervallen in een verschrikkelijk indrukwekkend fjordenland.
 • Queenstown is een stadje met een geheel eigen charme.
 • Evengoed de trieste aanblik van het normaal zo mooie Christchurch, waar in het centrum de verwoestende aardbeving heeft huisgehouden en een trieste indruk heeft achtergelaten.

Teveel om op te noemen in korte tijd,maar een geweldige autoreis kris-kras door Nieuw Zeeland is zeker een aanrader. Een reis die je misschien maar één keer maakt. Om nooit te vergeten!

Ed Huijgen & Sylvia Termijn

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text