BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Indonesië

Avontuurlijk Sumatra en Java

Leo en Dymphie - Rob en Monique over een reis in Indonesië op 29 juli 2015

Een hele wensenlijst

Met een wensenlijstje zijn we bij D-Reizen in Veghel binnengestapt. We willen 3 weken door Sumatra en Java trekken. 2 weken op Sumatra en 1 week Java. Het mag wat ons vieren betreft best een actieve vakantie worden. Graag willen we de orang-oetans en olifanten zien. Contact met de plaatselijke bevolking, hoe zij leven en werken vinden wij ook een pré. Maar zeker niet onbelangrijk: ook de plaatsen waar de vader van een van ons 65 jaar geleden een belangrijke tijd heeft doorgebracht. Op Java de Borobudur, de Bromovulkaan en het ereveld voor de gesneuvelde militairen.

Goed begin

D-reizen heeft dit lijstje bij Travel Trend neergelegd. Zij hebben er een prachtige reis van gemaakt. We hadden dan ook een geweldige gids. Hij was er altijd, nooit op de voorgrond en eventuele problemen loste hij naadloos op. Hij was zeer flexibel. Onze reis kon dan ook, zo nodig, per dag naar onze wens worden aangepast. Ook de chauffeur die we 2 weken lang tot onze beschikking hadden was super. Hij loodste ons rustig en veilig door het hectische verkeer en over de achterafweggetjes. De auto was elke dag weer keurig schoon. Chapeau voor deze heren.

Medan

We zijn in Medan gestart. Daar hebben we het oude koloniale gedeelte gezien en uiteraard heerlijk gegeten bij Tip Top. Dit restaurant bestaat al sinds 1934. Zeer geliefd bij Nederlanders toen én nu nog steeds. De Grote Moskee, het Paleis van de Sultan, en de Chinese Tempel. Via kleine dorpjes zijn we richting Tangkahan gereden. Onderweg hebben we thee en koffie gedronken bij de plaatselijke bevolking. Dit was ons eerste echte contact met de lokale bevolking. Veel mooie plekjes gezien. Binjay, Tandjungpura en Stabat. In Tangkahan hebben we geslapen in een mooie cottage met het zicht op de rivier die voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt wordt. In de rivier hebben we de olifanten gewassen en de olifanten hebben óns gewassen. Daarna zijn we met een grote binnenband de rivier afgezakt (zie foto). Onderweg uitgestapt bij een mooie waterval waar we konden zwemmen. Ondertussen hebben onze gidsen een heerlijke lunch klaargemaakt. Nasi-goreng en lekker vers fruit. Het geheel hadden ze omlijst met bloemen. Een bijzonder mooi plekje op deze wereld. Een wandeling door de natuur en kleine dorpjes brengt ons terug naar ons logeeradres.

Orang-oetans

Per jeep zijn we doorgereisd, via palmolie- en rubberplantages, naar Bukit Lawang. Hier begon onze wandeling door het oerwoud en de ontmoeting met de orang-oetans. Daar hadden we een enthousiaste plaatselijke gids en weer een hele mooie slaapplaats in een ECO lodge. Dan trekken we weer verder naar Berastagi in het hoogland van Karo, geliefd vanwege het iets koelere klimaat. Onderweg hebben we een fruitmarkt bezocht met vele soorten fruit die we nog nooit gezien hadden, uiteraard hebben we die ook geproefd. Bij Lhumbini Park hebben we een duplicaat van de Pagode van Birma bezichtigd. Het toeval wilde dat we precies in Berastagi waren toen de Sinabung uitbarstte. Vanuit ons hotel hadden we zicht op deze vulkaan. De bevolking in de omgeving werd geëvacueerd met legervoertuigen. Het is een bijzondere beleving om dat mee te maken. Vanuit ons land horen en lezen we dat wel maar als je daar bent en ook nog even met de evacuees praat krijg je toch een ander idee wat voor impact het voor de bevolking heeft.

Theeplantages en rijstvelden

Van Berastagi weer verder naar Pematang Siantar. Onderweg hebben we het dorp van de Batak Karo-stam bezocht, dit dorp wordt nog steeds bewoond. De Spiso-piso-waterval en Rumah Bolon oftewel Long House bezocht. Onderweg zie je de theeplantages en de rijstvelden. Op de theeplantages was het rustig, niet helemaal de oogsttijd. De rijstvelden liggen er in diverse fases bij. Van nog te bewerken kale vlakte tot en met het oogsten. Je ziet dus alle groeifases van rijst.

We hadden kadootjes bij voor de zusters in Siantar. Dit is een congregatie van de zusters van Schijndel. Ze zijn in Indonesië in 1836 met missiewerk begonnen en doen dat tot op de dag van vandaag nog steeds met jeugdwerk. We zijn daar heel gastvrij ontvangen. Dit was ook een van de plekken waar de vader van een van ons 65 jaar geleden is geweest.

Tobameer

Op weg naar Parapat hebben we warmwaterbronnen gezien en gevoeld, een bezoek gebracht aan een basisschool. In de haven van Parapat zijn we op de boot gegaan naar Samosir, een eiland in het Tobameer, het grootste vulkaanmeer van Zuidoost-Azië. Dit meer wordt als heilig beschouwd door de Bataks. We hebben 2 nachten op Tuk Tuk geslapen. Het hotel was sprookjesachtig mooi en het water van het Tobameer heerlijk van temperatuur en super helder. We hebben er heerlijk in gezwommen. Een prachtige rondrit gemaakt over Samosir met de vele graven en indrukwekkende tombes van de Batak-bevolking. Sommige tombes zijn heel sober andere zijn zelfs uitgerust met airco! In Ambarita is een nederzetting van de Batak-kannibalen, wees gerust…ze eten al jaren geen mensenvlees meer. In Simanindo hebben we genoten van de traditionele Batak-dansen en op Tomok de graven van de Sibutar-familie bezocht. Kortom een geweldige tijd op dit eiland.

Via de Porsea-brug zijn we naar Balige gereisd. Via de kalkterassen bij Sipoholon. Vanuit de vissershaven van Sibolga hebben we een dagtocht gemaakt naar Mursala in de Indische oceaan met zijn prachtige waterval. Gestopt, gezwommen en gepicknickt op een mooi tropisch eilandje met een wit strand. Jammer dat we geen snorkel bij ons hadden, dan hadden we het koraal en de prachtige vissen nog beter kunnen bewonderen.

Bukittinggi

We reizen weer door. Nu op weg naar Bukittinggi. We stoppen onderweg bij een kruidentuin, de kruiden o.a. gember, vanille en kaneel, die wij alleen uit een potje kennen groeien daar weelderig. Ook een ananasplantage wordt niet voorbij gereden. Weet je hoe lekker een verse ananas smaakt, hoe sappig!! Onze gids heeft er een aantal meegenomen voor later onderweg. Bij de bronnen van Rimba Panti stroomt kokend water zo uit de grond. Alsof je de sauna instapt. Enkele jongens koken een paar eieren in een plastic zakje. We passeren bij Bonjol de evenaar. Via de weg met 1400 bochten komen we tenslotte laat in de avond aan in Bukittingi. We zitten dan in het gebied van de Minangkabau. Ieder dorp heeft zijn eigen specialiteit, houtsnijwerk, zilver bewerken, weven. Via Kelok 44 belanden we bij het vulkaanmeer Maninjau. We gebruiken daar de lunch bij een prachtig uitzicht. Via Fort de Kock en het prachtige uitzicht op Sianok Canyon terug naar ons hotel. Op onze laatste dag op Sumatra hebben we een fietstocht gemaakt door de rijstvelden. Een absolute aanrader! Onderweg koffie en thee gedronken met de lokale bevolking waar we thuis ook een heerlijke maaltijd kregen aangeboden. Ook een steenfabriek en een borduuratelier bezocht. Later in de middag hebben we kookles gehad om zelf Indonesisch te koken. Alle ingrediënten hadden we zelf ’s morgens vers op de markt gekocht. Vlees, kruiden en groenten. Natuurlijk de recepten mee naar huis gekregen. Via de Anay-watervallen en nog meer mooie plekjes zijn we in Padang beland. Hier eindigt een bijzonder mooie reis op Sumatra. Alles zat perfect in elkaar.

Door naar Java

Per vliegtuig reizen we door naar Jakarta op Java. Hier krijgen we een andere gids en chauffeur. We reizen direct door naar Bogor, het voormalige Buitenzorg. Java is druk, veel verkeer en veel grote gebouwen. Na een goede nachtrust in een mooi hotel brengen we een bezoek aan de botanische tuin. Heel erg jammer dat die zo slecht onderhouden wordt. We vervolgens onze weg naar Bandung. We maken een tussenstop bij Leuwigajah de ere-begraafplaats van de Nederlandse militairen. In Bandung wonen we een optreden bij van een muziekschool. Hier worden kinderen opgevangen en van de straat gehouden. Kinderen tussen 3 en 18 geven een prachtige, kleurrijke voorstelling met muziek en dans.

Met de trein reizen we van Bandung naar Yogyakarta, dwars door de rijstvelden. We bezichtigen en beklimmen de Borobudur. Een Boeddhistische tempel. We krijgen uitleg van een gids die alles op een geweldige levendige manier kan uitleggen. Dan door naar Malang via de Coban Rondowaterval. Van daaruit gaan we naar de zonsopkomst kijken op de Bromovulkaan. Heel vroeg je bed uit, maar zeker de moeite waard.

De laatste dag brengen we luierend door aan het zwembad in ons hotel in Malang. Nagenietend van al het moois, de vele indrukken. De contacten met de lokale bevolking. Geweldig!!

Leo en Dymphie Theijssen & Rob en Monique van den Broek