BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Peru

Prachtig Peru!

Ed en Astrid van den Berg over een reis in Peru op 2 juli 2014

Van 6 tot en met 24 juni 2014 waren wij in Peru. Voordat wij deze vakantie boekten twijfelden we of we deze reis via Travel Trend of via een andere organisatie (groepsreis met Nederlandstalige reisleiding) zouden boeken. Toen we de reizen samen met ons reisbureau vergeleken, bleek het programma van Travel Trend veel uitgebreider en het uiteindelijke verschil in prijs minimaal te zijn. Onder andere omdat er bij onze reis diverse maaltijden waren inbegrepen en ook alle excursies en entreegelden inclusief waren.  

Lima en de Colca Canyon

Vooraf was ik best wel huiverig of alles ter plekke goed zou gaan (vooral met het oog op de vele transfers). Ook omdat het voor ons de eerste keer was dat we niet in een groep reisden. Maar op het vliegveld van Lima stond de lokale vertegenwoordiger van Travel Trend ons al keurig netjes op te wachten. Hij wees naar ons en het bleek dat hij ons herkende aan de kofferlabels van Travel Trend. Toen we hadden kennisgemaakt was ik gelijk gerustgesteld.

Onze vakantie begon met een stadstour en een bezoek aan een paar musea in Lima. Na onze vliegreis naar Arequipa was er opnieuw een stadstour. Hier bezochten we het Santa Catalina klooster, waar de nonnen er een bijzondere levensstijl op na houden. Ook zagen we de drie vulkanen in de buurt van Arequipa vanaf een prachtig uitkijkpunt, net buiten de stad op een heuvel. 

Op weg naar de Colca Vallei zagen we een wel heel erg sputterende vulkaan. Tijdens deze rit stegen we tot grote hoogte (ons letterlijke hoogtepunt van deze vakantie was op 4.910 meter). Na een nacht te hebben geslapen op bijna 4.000 meter vertrokken we voor een prachtige rit naar de Colca Canyon, we voelden ons heel nietig toen de indrukwekkende Condors over onze hoofden zweefden.

Titicacameer

In Puno hebben we over het Titicacameer gevaren en bezochten we een rieteiland van de Urus Indianen, een eiland dat anderhalf jaar geleden gebouwd is door de ‘President’ van het eiland en waar hij de komende 25 jaar iedere paar weken het riet zal moeten aanvullen. Met een paar gezinnen leeft hij nu voornamelijk van de toeristen die op zijn eiland komen en hij biedt ‘taxi-ritjes’ aan voor 10 soles, maar dan vaar je wel op een volledig rieten boot. Zijn mede eilandbewoners bieden hun handgemaakte koopwaar aan.

In het Titicacameer ligt ook Isla Taquile. We vielen daar met onze neus in de boter, er was net een processie. De zes gemeenschappen op het eiland trokken met vlaggen naar het dorpsplein waar een groot feest losbarstte. Wat boften wij dat we dit feest gedeeltelijk mee mochten maken.

Machu Picchu en de Heilige vallei

In de Heilige vallei ligt Pisac, daar hebben we een prachtige Inca nederzetting bezocht en het fort van Ollantaytambo. Maar eerst bezochten we nog een mini dierentuintje met voornamelijk Lama’s, Guanaco’s, Alpaca’s en Vicuna’s. Op de markt in Pisac kocht ik een poncho, wat heb ik daar een leuke reacties op gekregen.

Met het boemeltje gingen we richting Machu Picchu, het is heel onwerkelijk als je daar dan in echt staat. Zo vaak hebben we er over gelezen en er televisieprogramma’s over gezien en dan ben je er opeens! Onze gids liet ons behoorlijk klimmen maar we zagen zo wel de prachtigste plekjes.

Cuzco is een gezellige plaats en ook hier bezochten we een aantal interessante plekken, waaronder het Santo Domingo klooster, de overblijfselen van een Inca- tempel, een amfitheater, een fort en een vesting. Ook hadden we een prachtig uitzicht over de stad en in de verte zagen we het Plaza de Armas, waar in de maand juni veel parades zijn van universiteiten en scholen.

Jungle

Na de Andes kwamen we via Puerto Maldonado in de jungle. Wat een andere wereld! Met de boot ging het naar onze geweldige lodge (en wat fijn dat onze koffers gewoon mee mochten aan boord), waar we een cabana hadden met uitzicht op het kleine meertje. Uren hebben we half liggend op onze bank en hangmat doorgebracht, genietend van het uitzicht en de prachtige geluiden die we hoorden. Maar natuurlijk moest er ook ‘gewerkt’ worden. We hebben een tocht van ruim 5,5 uur door de jungle gemaakt, af toe glibberend door de blubber (op geleende kaplaarzen). Diezelfde middag liepen we hoog boven de grond over de bruggen van de Inkaterra Canopy Walkway.

En toen weer terug naar Lima voor 1 overnachting. De volgende ochtend kwamen we er op het busstation achter dat op onze voucher voor de busreis naar Ica een verkeerde bestemming stond. Een vertegenwoordiger van de lokale agent van Travel Trend die daar aanwezig was, heeft ons geholpen en gelijk met het kantoor gebeld. Na hun bevestiging heeft hij ervoor gezorgd dat we tickets kregen voor de juiste bestemming.

In Ica, dat in een woestijnachtig gebied ligt, bezochten we het museum. Wat een mooie verzameling hebben ze daar. Persoonlijk vinden wij dat ze in dit museum de mooiste (niet de grootste) collectie hebben, met onder andere een aantal goed bewaard gebleven mummies (in foetushouding).

Nazca lijnen en de Islas Ballestas

Met negen Japanners maakten we een vlucht met een Chesna over de Nazca lijnen. De figuren zijn vanuit de lucht nog heel goed zichtbaar en het blijft wonderbaarlijk en een grote vraag hoe (en waarom) deze figuren zijn gemaakt. Vanuit de lucht zie heel goed dat er nog veel meer ‘tekeningen’ zijn gemaakt. Helaas zijn er ook een aantal (grotendeels) niet meer zichtbaar.

Het laatste hoogtepunt (wat hebben we er veel gehad!) was een boottocht naar de Ballestas eilanden. Tijdens deze trip bleek opnieuw dat we de juiste keuze hadden gemaakt door voor de kleinschaligheid van deze reis te kiezen. Ons gids fluisterde even met de kapitein en daardoor vaarden we als extraatje langs een eiland met duizenden zeeleeuwen. Ze vonden het maar niets dat wij daar waren en lieten dat goed horen. Ze doken in grote getalen in zee en pas toen ze door hadden dat we geen kwaad in de zin hadden, trokken ze zich weer terug.

Goed georganiseerd

We hadden gekozen voor middenklasse hotels en de verzorging was prima (wat je mag verwachten van een middenklasse hotel). De hotels in Chivay, Urubamba, Puerto Maldonado en Ica waren een zeer aangename verrassing en sprongen boven de anderen uit. Het 5-sterrenhotel van Hilton in Paracas was ‘gewoon leuk om een keer mee te maken’. De inbegrepen lunches onderweg waren goed tot erg goed.

De ‘excursies’ waren bijna altijd in kleine groepjes (maximaal 10 personen). Hierdoor was het veel minder massaal dan wanneer we met een groep hadden gereisd. Het is zo ontzettend leuk om met mensen te praten (soms met handen en voeten) uit verschillende continenten (Noord- en Zuid Amerika, Europa, Azië en Oceanië). Allemaal met 1 doel: genieten van al het moois op deze reis.

Tijdens ons tweede en derde verblijf in Lima werd de vertegenwoordiger van Travel Trend vervangen door een chauffeur. Hij sprak geen Engels, maar toch is er een soort van een band ontstaan. Hij zwaaide ons zelfs uit toen we op het vliegveld stonden om weer naar Nederland te vertrekken.

Wat wij ook zeer prettig vonden, was dat alle door Travel Trend aangegeven vertrek- en toeristenbelastingen niet hoefden te worden betaald.

Achteraf zijn we ontzettend blij dat we voor de 20-daagse rondreis ‘The Best of Peru’ hebben gekozen: de plaatselijke vertegenwoordiger van Travel Trend heeft onze vakantie prima verzorgd en door op deze manier te reizen hebben we veel mensen uit veel verschillende landen ontmoet (we hebben zelfs al in New York afgesproken met mensen uit de VS als we eind september onze volgende reis met Travel Trend maken – Coast to Coast).

We danken Travel Trend voor de fantastisch georganiseerde reis, we zullen met heel veel plezier terugdenken aan alle prachtige momenten. Geboekt bij VakantieXperts Naaldwijk.

Groeten Ed en Astrid van den Berg

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text