BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Myanmar

Rondreis Myanmar

Sonja Vos over een reis in Myanmar op 4 januari 2016

Myanmar (het voormalige Birma), een relatief onbekend land in zuidoost Azië. In november hebben we drie weken door dit fascinerende land gereisd. Een van de eerste dingen die ons opvallen is dat bijna iedereen een zogenaamde longhi draagt. Zowel mannen als vrouwen dragen deze soort sarongs in vele kleuren. Aan de voeten heeft 99 % van de inwoners badslippers. De vele tempels, stupa’s kloosters en zelfs hun eigen huizen worden blootsvoets betreden. Slippers mogen dan ook niet ontbreken in de koffer.

Binnenlandse vlucht

In tegenstelling tot de mobiele telefoon die voor ons gevoel iedereen heeft, is de computer nog niet echt ingeburgerd. Op de binnenlandse vluchten liggen er alleen lijsten met de namen van de passagiers en wordt er een kruisje achter je naam gezet als je er bent. Men heeft ook geen vaste stoelplaats , gewoon gaan zitten en dan maar hopen dat je in het juiste toestel zit. Er zijn namelijk geen vertrekborden met informatie maar iedereen krijgt wel een sticker. Aan de kleur van de sticker zie je dan wel of je mee moet of niet. Bagagebanden kennen ze ook nog niet, alle koffers worden handmatig in de hal gebracht en dan haal je de koffer eruit.

De bevolking is heel vriendelijk. Ondanks dat velen geen Engels spreken proberen ze je altijd te helpen. De kinderen vinden het geweldig als je langkomt en naar ze zwaait.

Yangon

De meeste reizigers komen aan in Yangon, de grootste stad van het land. Op weg van de luchthaven naar de stad valt al gelijk op dat deze stad anders is dan andere grote Aziatische steden. De wolkenkrabbers zijn op één hand te tellen. Het leven speelt zich hier grotendeels op straat af. Overal staan mensen op de stoep met etensstalletjes waar je op piepkleine stoeltjes kan gaan zitten en uit kan kiezen wat er op je bord of in je kommetje komt. De skyline wordt gedomineerd door de grootste pagode van het land, de Sweng dau pagode. Een immense gouden stupa waaromheen de Burmezen op blote voeten rondjes lopen en offers brengen. In de avondzon wordt de kleurenpracht nog meer benadrukt. Van goud geel naar bijna oranje koperkleurig.

Golden Rock

Ongeveer 5 uur rijden vanaf Yangon is de Golden Rock te vinden. Onderweg verandert het landschap langzaam van rijst- en maisvelden naar groene heuvels en tenslotte bergen. Het laatste stuk kan niet met een gewone auto worden afgelegd, maar gaat met een speciale truck. In de open laadbak zijn houten banken neergezet waar we met veel mensen letterlijk ingepropt worden. Dan begint de tocht naar boven. We denken dat we beland zijn in een achtbaan attractie, maar hier zijn geen gordels. Gelukkig zitten we zo vast tussen de andere mensen dat we niet om kunnen vallen. De weg is schitterend en het uitzicht geweldig, weelderige begroeiing en hier en daar staan kleine houten huisjes. Bovenaan nog een stukje lopen en daar staat hij dan… de Golden Rock . Volgens de overlevering gebouwd op een haar van Boeddha maar dan wel net op het randje waar hij net niet afvalt. Alleen mannen mogen hem aanraken en plakken er gouden papiertjes op. Hierom heen lijkt het wel vrijmarkt. Allemaal kraampjes waar van alles te koop is en natuurlijk veel om te eten (of te snoepen). Als ze zon ondergaat glimt de rots in al zijn pracht.

Inle lake

Het grootste meer van Myanmar ligt verscholen tussen mooie groene heuvels. Wij overnachten in Nyaungshwe aan de noordkant van het meer. Een leuk plaatsje met een deels overdekte markt. Via een 8 km lang kanaal kom je op het Inle Lake. Met een smalle gondel waar we achter elkaar zitten gaan we op weg naar de beroemde vissers. Al snel zien we ze opdoemen in de verte. De manier van vissen is bijzonder en alleen hier op het meer te zien. De vissers staan achterop de smalle gondels met in de ene hand een lange peddel en de andere een grote korf. Ze staan op één been terwijl ze met het andere been de peddel bewegen om vooruit te komen. Door het bewegen van de peddel komen er vissen tevoorschijn en die vangen ze dan met de korf. Wij zouden meteen in het water vallen als we zo moeten balanceren op een smalle boot, maar deze mensen staan als een balletdanser te bewegen.

Rondom het meer wordt de 5-dagen markt gehouden, deze verplaatst zich elke dag naar een andere plaats aan het meer. Hier komen tevens de bergvolkeren die rondom het meer wonen. Een grote diversiteit aan groenten en fruit gaat hier van hand tot hand. Aan de klederdracht is te zien waar ze vandaan komen.

Op het meer zijn een aantal dorpen helemaal op palen gebouwd, je moet letterlijk met boot naar de buurman varen. Ze hebben zelfs drijvende tuinen gemaakt. Op lange smalle stroken verbouwen ze diverse soorten groenten. Deze worden ook veel aan de restaurants verkocht zodat we ’s avonds heerlijk kunnen dineren met lokale groente en natuurlijk een vers visje.

Kalaw

De Alpen van Myanmar maar dan met en tropisch tintje. Dit bergdorpje ligt op 1000 meter hoogte en is door de Britten al gebruikt als zomerresidentie vanwege het heerlijke koele weer. We gaan hier een volle dag op weg met een gids om door de omgeving te wandelen. Het begint vrij easy en we babbelen gezellig met onze gids en 2 medewandelaars. Al snel gaat het pad vrij steil omhoog en hebben we minder praatjes maar genieten volop van de mooie uitzichten. Om ons heen zien we zo ver we kijken kunnen bergen en hier en daar een pagode of kleine dorpjes met een paar huizen. Onderweg zien we dames hard aan het werk op de (steile) theeplantages om de blaadjes te plukken en in grote rugzakken te doen. De lunch is boven op de berg waar een heel klein houten huisje staat. Tot onze verbazing toveren ze een soort mini rijsttafel tevoorschijn met Indische invloeden. Uiteraard serveren ze er een kopje thee bij, de nationale drank van Myanmar. Terug richting het dorp passeren we een aantal schitterende rijstvelden waar de rijst bijna rijp is voor de oogst. Na dik 7 uur komen we weer terug in het dorp en kunnen we onze voetjes laten rusten. Voor het eerst deze reis doen we een fleecetrui aan want de temperatuur is 13 graden. Heerlijk koel.

Bagan

Zelfs Marco Polo heeft hier zijn voetstappen achtergelaten. Een immense vlakte van 26 km² die vol staat met meer dan 2000 tempels gebouwd door diverse koning gedurende een aantal eeuwen. Met een elektrische scooter en op onze badslippertjes verkennen we diverse tempels. Er is een geasfalteerde hoofdweg en de rest is onverhard tot zelfs losse zandpaden. Het is een bizar landschap, vlak en waar je ook kijkt zie je tempels opdoemen. Sommige heel groot en imposant andere heel klein en bijna vervallen zodat de natuur er vrij spel heeft. Juist omdat er zoveel tempels zijn sta je vaak alleen bij een tempel en kun je uitgebreid genieten van de schoonheid. Een andere manier om de tempels te zien is met een ballonvlucht, zowel in de vroege morgen als met zonsondergang kan men een vlucht maken. Wij kiezen voor een steile klim op de hoogste tempel. Langzaam kleurt de lucht rood en worden de tempels een zwarte schim terwijl op de achtergrond de Irriwaddy rivier glinstert. Wel een lampje meenemen want er is geen straatverlichting terug naar het hotel.

Hispaw (spreek uit als Sjiepa)

Hier heeft de tijd stil gestaan. Met een 5 uur durende treinrit vanuit Pin o Lyn bereiken we dit kleine stadje. Het ligt midden in de Shanstaat waar een van de grootste minderheidsgroepen van Myanmar woont. Met de fiets en een gids gaan we de omgeving ontdekken. Zoals zo vele wegen in Myanmar zijn de paden niet geasfalteerd en hobbelen we er lekker op los (nee, het zijn geen mountainbikes). We gaan op zoek naar een hoge waterval en komen zo langs rijstvelden en ander gewassen waar veel mensen aan het werk zijn. Onze woordenschat is nog niet erg groot maar mingkalaba (= goedendag of hallo) komt ons goed van pas. Overal worden we van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen en kinderen komen lachend naar je toe.

De ballonnen die we meegenomen hebben vergoten de feestvreugde. We zien veel “zzp-ers“ rondom het stadje. Hele kleine bedrijfjes waar ze papier, waaiers, vissnoepjes of sigaren maken. Hier lunchen we weer midden tussen de rijstvelden bij een familie thuis, We maken kennis met de Shan soep. Een grote kom soep met noedels, verse groenten, eitje en heerlijke knapperige broodstukjes. Deze soep zullen we nog heel wat keertjes nuttigen op deze reis.

Mandalay

De derde stad van het land en het heeft zelfs een internationale luchthaven. Hier ontdekken we de stad wederom op de fiets. Dit is goed te doen want het autoverkeer is nog vrij rustig. Het leuke van Myanmar is dat je op je gemak ergens kunt staan of naar iets kijken zonder dat er gelijk 10 mensen naar je toe komen om iets te verkopen. Ze zien je wel maar laten je je eigen gang gaan. Hier bezoeken we een werkplaats waar ze van goud hele dunne plakjes maken zo dun dat het wel papier lijkt. De mensen kopen deze om ze vervolgens op een boeddha te plakken. De bewoners van Myanmar zijn veelal boeddhisten en offeren veel. Op straat komen we ook een boeddha werkplaats tegen, In de openlucht worden hier boeddha’s in alle soorten en maten gemaakt. Vanwege het gruis dat hier vrijkomt zijn de hele straat en de medewerkers witgekleurd. ’s Avonds gaan we op goed geluk naar een lokaal restaurant. De kaart kunnen we niet lezen en niemand spreekt Engels. Maar gelukkig hebben ze boven de toonbank foto’s hangen zodat we het kunnen aanwijzen. We eten een heerlijk bord nasi en een koel drankje erbij totaal zijn we ongeveer 2 Euro per persoon kwijt.

Ngapali Beach

Een wit strand aan een azuur blauwe zee omringd door palm- en dennenbomen. Hoe lekker is het om hier de reis door Myanmar af te sluiten! De hotels in Ngapali Beach liggen allemaal aan het strand en het water van de zee is rond de 28 graden. Langs het strand staan een aantal kleine restaurantjes waar de vis die ’s morgens gevangen is ’s avonds op je bord ligt. In de avond wordt het vloed waardoor wij met onze voeten in het zeewater zitten. Elke avond een mooie zonsondergang als uitzicht. Wat wil je nog meer?