BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Peru

Rondreis door de Andes van Peru

Sabine van den Berg over een reis in Peru op 19 mei 2015

Kleurrijk, Machu Picchu en de Inca’s. Dat is waar mensen Peru vaak van kennen. Dit Zuid-Amerikaanse land heeft echter veel meer te bieden. Tijdens een studiereis ga ik de veelzijdigheid van Peru zelf ontdekken.

Lima

We starten in de hoofdstad van het land, Lima. Een grote stad met zo’n 12 miljoen inwoners. Maar door de spectaculaire ligging bovenop de kliffen aan de kust van de Grote Oceaan, is het zeker de moeite waard om hier twee dagen bij te komen na de lange vlucht. We verblijven in de luxe wijk Miraflores, die aan zee ligt. Hier kun je prima ’s avonds nog over straat lopen.

De volgende dag beginnen we met een tour door het historisch centrum. Tot het begin van de 19e eeuw was Lima de Spaanse koloniale hoofdstad van heel Zuid-Amerika. Plaza Mayor, ook wel het Plaza de Armas genoemd, is een prachtig voorbeeld van Spaans koloniale architectuur. Een groot plein met in het midden een indrukwekkende fontein en rond het plein het Paleis van de President, het stadhuis, de kathedraal en het Paleis van de Aartsbisschop. De gebouwen rondom het plein zijn voorzien van mooie galerijen en typische houten balkons.

In het Larco museum maken we uitgebreid kennis met de Peruaanse geschiedenis. We genieten in de prachtige bloementuin van het museum van de lunch in Café del Museo. Een echte aanrader. Na de lunch bezoeken we Parque del Amor, met de bekende Gaudí bankjes. Hier huren we een fiets voor een uurtje en al fietsend genieten we van de mooiste uitzichten. We eindigen in Larcomar, een groot winkelcentrum gebouwd in en bovenop de kliffen. Hier zijn vele leuke boutique shops en hippe barretjes. Een geweldige plek om te genieten van de zonsondergang.

Heilige Vallei (bij Cuzco)

We nemen een binnenlandse vlucht naar Cuzco, zo’n 1,5 uur vliegen. Hier worden we opgewacht door onze nieuwe gids, die ons gedurende ons verblijf in Cuzco en omgeving zal begeleiden. De komende dagen gaan we de Heilige Vallei verkennen. Het hoogtepunt van vandaag is toch wel de markt in Pisac. Deze zondagmarkt is de grootste markt in de regio. Uiteraard een goede plek voor souvenirs. Maar het mooiste is toch wel het deel van de markt waar groente, vlees en kaas wordt verkocht. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan. Met name de vrouwen lopen hier in klederdracht en vaak nog met een baby een draagzak op hun rug. De kleding en deze draagzakken zorgen voor een geweldig kleurenspektakel.

Bezoek aan een project

We brengen een bezoek aan de gemeenschap Huilloc. Dit is een project waar onze lokale agent al jaren mee samenwerkt en waar wij met het bedrijf al eerder donaties deden. Alle deelnemers van deze reis hadden kleding, knuffels en schoolartikelen meegebracht. Het was een geweldige ervaring om hier de lokale school te bezoeken. De jongste kinderen deden zelfs een mooie traditionele dans voor ons. Wat waren ze blij met de kleurboeken en knuffels.

Moray en Maras

Nog twee bijzondere plekken die we bezochten waren Moray en Maras. In Moray zijn drie cirkelvormige amfitheaters die bestaan uit terrassen. Waarschijnlijk werden deze in de Inca tijd gebruikt als landbouwkundig proefstation. Maras staat bekend om zijn zoutwinning. Tegen de heuvel op zijn terrassen gebouwd waar het ‘zoute’ bergwater doorheen loopt. Door het effect van de zon verdampt het water en blijft het zout liggen.

Hacienda del Valle in Urubamba

Deze nachten verblijven we in het charmante Hacienda del Valle in Urubamba. Prachtig gelegen in mooie tuinen met rondom uitzicht op de toppen van het Andesgebergte. Door de wat afgelegen ligging ben je hier aangewezen op het restaurant van het hotel, maar de diners hier hebben we ons prima laten smaken. Doordat we al aardig op hoogte zitten is het sowieso verstandig om minder te eten. De lunch wordt in Peru dan ook gezien als de hoofdmaaltijd.

Machu Picchu

We vertrekken vanuit Ollantaytambo met de trein naar Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd. De treinreis duurt 1,5 uur en onderweg genieten we van de mooie uitzichten.

Met een minibus gaan we het laatste half uurtje al zigzaggend naar de top waar we uitkomen bij één van de zeven moderne wereldwonderen: Machu Picchu. We hebben geluk als we aankomen in t-shirt. Geweldig fotomoment, maar helaas begint het na een half uur behoorlijk te regenen! Ondanks de regen en mist was een bezoek aan Machu Picchu een bijzondere ervaring.

Cuzco

Cuzco is een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Hier kun je gemakkelijk een paar dagen verblijven. Heerlijk rondslenteren door de kleine steegjes. Ga lekker op een bankje zitten op het Plaza de Armas en laat het lokale leven aan je voorbij trekken. Opvallend hier zijn de rode dakpannen, de houten balkons en waar je ook kijkt de toppen van het Andesgebergte.

We nemen een kijkje in de kathedraal. Leuk Peruaans detail op het grote schilderij ‘het laatste avondmaal’ is de cavia die wordt geserveerd. Daarna hebben wij de zonnetempel en Sacsaywaman bezocht. Cuzco heeft ook een bruisend uitgaansleven met vele restaurants, barretjes en disco’s. Maar de wekker ging de volgende dag alweer vroeg voor de busrit naar Puno

Per bus naar Puno

Bij het instappen werden we gelijk gerust gesteld dat we niet 10 uur in de bus zouden zitten. Om het uur stond er namelijk een leuk uitstapje gepland, waardoor we 6 uur in de bus zaten en er 4 uur overblijft voor de stops. Zo waren er stops in Andahuayillas, Raqchi, Sicuani, La Raya en Pukara. Bij La Raya bereikte we het hoogste punt, namelijk 4335m. Ook was het genieten van de prachtige uitzichten van de Andes. De afstand van Cuzco naar Puno is overigens ook gewoon per trein of vliegtuig te overbruggen. Wij hebben echter erg van onze rit door de Andes genoten.

Titicaca Meer

In Puno verbleven we in hotel José Antonio. Het hotel ligt direct aan het Titicaca Meer en alle kamers kijken uit over het meer. We zitten ondertussen op ruim 3800 meter dus alles moet een beetje op een rustiger tempo. Veel water drinken en niet te veel eten is het advies. We maken een heerlijke boottocht over het meer en bezoeken één van de Uros eilanden. Dit zijn eilandjes die totaal gemaakt zijn van riet en waar de Uros indianen in rieten huisjes leven. Ze leren ons alles over hun cultuur en ze nemen ons mee op hun boot, uiteraard van riet.

Na deze unieke ervaring varen we door naar het eiland Taquile. We maken een prachtige wandeling en komen uit bij een lokaal restaurantje met vis of omelet op het menu. Taquile is bekend vanwege de textielkunst. De vrouwen maken garen en weven, maar het breien wordt uitsluitend uitgevoerd door de mannen!

Voordat we terugvliegen naar Lima bezoeken we nog de authentieke begraafplaats van Silustani. De indrukwekkende graftombes (chulpas) zijn ruim 12 meter hoog en hebben een doorsnee van 5 meter. De hoge ligging op het schiereiland zorgt voor een indrukwekkend vergezicht over het Titicaca Meer. Een mooie afsluiter van een geweldige reis.

Wat een prachtig en veelzijdig land! En dan te bedenken dat ik tijdens deze reis vooral het zuidelijke deel van Peru heb leren kennen. Ik keer graag nog een keer terug om het noorden en het Amazonegebied van Peru te ontdekken.

Tips

  • Bezoek het Larco Museum in Lima. U leert er veel over de geschiedenis van Peru en kunt er in de tuin heerlijk lunchen in Café del Museo.
  • Huur een fiets in het fotogenieke Parque del Amor in Lima en geniet van het uitzicht op zee vanaf de kliffen.
  • Leuke lunchtip voor Cuzco is restaurant Aldea Yanapay. Alle opbrengsten zijn voor het gelijknamige opvanghuis voor (wees)kinderen.
  • Bezoek in Cuzco het Choco Museo, waar je ziet hoe chocolade wordt gemaakt van cacaoboon tot de bonbon die je in het museum kunt proeven en kopen. Het Choco Museo ligt op 2 blokken vanaf Plaza de Armas en de toegang is gratis.
  • Reis per bus van Cuzco naar Puno i.p.v. per trein of vlucht. Door de stops en de prachtige uitzichten van de Andes is deze busrit zeker de moeite waard. De treinreis duurt ook ca. 10 uur, maar tijdens deze rit worden geen stops gemaakt.
  • Verblijf in Puno in een hotel aan het Titicaca Meer en geniet hier van het mooie uitzicht en de rust. Per taxi ben je in 10 minuten in het centrum van Puno.
  • Houd rekening met de hoogte: doe alles rustig aan, eet licht, drink veel water en drink weinig of geen alcohol.
  • Het is aan te raden om voorafgaand aan een trekking naar Machu Picchu langer in Cuzco te verblijven om alvast aan de hoogte te wennen.