BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Maleisië

Highlights van Maleisië

Conny van den Ouweland over een reis in Maleisië op 13 september 2017

De gids blijft roerloos staan en tuurt door de groene junglemuur naar een punt in de verte. Hij wijst. ‘Een nest’ fluistert hij. De orang-oetans zijn echter al verder, dieper de jungle ingetrokken …

Conny van den Ouweland is werkzaam bij Reisburo Van Raak in Baarle-Nassau. Samen met haar man maakte ze een geweldige reis door Maleisië en Borneo met Travel Trend in mei/juni 2017. Lees hier haar ervaringen.

Kuching (Sarawak – Borneo)

Kuching is een leuke stad met een flink aanbod van hotels, pensions en andere overnachtingsmogelijkheden. De Sarawak River meandert traag door de stad en een romantische boulevard langs de rivier – The Waterfront – is, zeker tijdens de avonduren, een bron van leven. Kraampjes, pop-up restaurantjes en flanerende mensen, toeristen en locals, vullen het brede verlichte wandelpad aan de rivieroever. Inmiddels zal de kunstzinnige loopbrug in aanbouw over de rivier wel klaar zijn. Als dat zo is, dan kun je snel de rivier oversteken naar de oever waar het Astana, het paleis van de gouverneur, staat en het parlementsgebouw. Wil je het wat authentieker doen, gebruik dan de overzetbootjes. Voor 1 ringgit per persoon peddelt ‘de kapitein’ je naar de overkant. Bovenal is Kuching een goede uitvalbasis voor (meerdaagse) dagtrips.

Bako National Park

Na een korte autorit en boottocht bereiken we het op een schiereiland aan de kust gelegen Bako NP. We maken een mooie wandeling langs de grillige kustlijn, gevolgd door een boottochtje langs monumentale in zee gelegen rotsformaties. We hebben dan al wat ‘hoofdprijzen’ binnengehaald. Tijdens een wandeling door de bush na aankomst zien we leaf apen hoog in de bomen, everzwijnen scharrelen onder de bomen en een familie neusapen – de Orang Belanda of ‘de Nederlandse mens’ – houdt een siësta in het halfhoge struikgewas. In de oksel van een boom ligt een gifgroene adder (Green Viper Snake) te soezen. Tussendoor zwieren de kwajongens van de jungle, de makaken, van boom tot boom. Laat je spullen niet onbeheerd, de makaken weten er raad mee! Bako NP is een must bij een verblijf in Kuching!

Nanga Sumpa

We gaan met een internationaal gezelschap voor het échte avontuur! Een toeristenbusje volgeladen met een Amerikaan, een Canadese, een Maleisiër en twee ‘Orang Belanda’ en uiteraard een chauffeur en gids toert richting binnenland naar de grens met Indonesisch Borneo, Kalimantan. Na ruim 4 uur cruisen door heuvelend groen landschap over hobbelige maar goed geasfalteerde wegen komen we aan bij de aanlegsteiger in een gigantisch stuwmeer, Batang Ai. We stappen over op een paar longtailboten en maken een onvergetelijke bootreis van 1,5 uur steeds dieper de jungle in. De kanaalbrede rivier splitst zich in steeds nauwer wordende zijstromen. Uiteindelijk komen we aan bij het Longhouse van Nanga Sumpa. We maken kennis met de Iban, de koppensnellers. Tegenwoordig aardige Maleisiërs, in korte broek en t-shirt. Maar hun woonomgeving in de broeierige wildernis van Borneo is nauwelijks veranderd. Dat geldt ook voor hun gemeenschappelijke huis, het longhouse, waarin 20 gezinnen leven. ’s Avonds bezoeken we het longhouse en zien we hoe de mensen leven.

Tijdens het verblijf maken we een wandeling door het oerwoud op zoek naar orang-oetans. Ze laten zich niet zien, wel zien we de verlaten nesten. Niettemin blijft de tocht door de bush in de verzengende hitte en omgeven door alle tinten junglegroen meer dan de moeite waard. De boottocht daarna is fantastisch. We koelen af onder een waterval, een idyllisch plaatje, en vervolgens schotelen de Iban ons een onbeschrijfelijk lekkere maaltijd voor, bereid op een houtvuur op een zandbank in de kromming van de rivier.

Semenggoh Wildlife Centre

Net even buiten Kuching ligt het Semenggoh Wildlife Centre. Het is in oppervlakte een relatief klein nationaal park waar verweesde en anderszins hulpeloze orang-oetans een ‘heropvoeding’ krijgen waardoor ze opnieuw in de natuur uitgezet kunnen worden. Sommige dieren zijn te oud en te veel gewend aan mensen; zij zijn blijvende gasten. Voordeel van het kleine wildpark is dat de dieren er in het onvruchtbare tussenseizoen bijgevoerd moeten worden. Ze zijn dan tijdens voedertijden uitstekend te zien. Wij hebben dat geluk en zien deze onvoorstelbare mooie en krachtige roodharige dieren in al hun levensfasen. Van jong en klein naar groot en oud. Een schitterende ervaring!

Mulu

We vliegen door via Miri naar Mulu. Net voor de landing met het propellervliegtuig zien we de wouden als broccoliplantjes onder ons door schuiven. Mulu is niet veel meer dan een landingsstrip midden in de natuur. Via het Nationaal Park Gunung (UNESCO Werelderfgoed) maken we wandelingen naar enorme grottenstelsels met namen als Lang Cave, Deer Cave, Cearwater Cave en Wind Cave. In de Deer Cave hangen miljoenen vleermuizen te wachten op de nacht. Bij schemering vliegen ze uit en dat leidt tot een overweldigend gezicht van synchroon bewegende wolken van fladderende vleermuizen, alsof ze door gapende grotten minutenlang uitgebraakt worden. 

Kota Kinabalu

De stad Kota Kinabalu stelt niet vreselijk veel voor, op het waterfront en de enorm grote markt in het verlengde daarvan na. Het is wel een goede startplaats voor het maken van trips. Wij gaan naar Kinabalu Park (Werelderfgoed). Voor we daar aankomen maken we een stop bij een lokale markt in Nabalu. Het is daar niet zozeer de markt die ons aantrekt als wel de in volle zon glinsterende Mount Kinabalu die trots 4100 meter de lucht in piekt. Een zeldzaam gezicht volgens de gids. Alsof om het te bevestigen hult de berg zich even later in een witte sluier van wolken. De wandeling in het park, die ons over hangbruggen voert, is mooi en leerzaam, dankzij de ervaren gids die hele verhalen vertelt over de plantengroei en de omgeving. Na de wandelingen kun je lekker badderen in de hotspring; een heetwaterbron waaraan allerlei badfaciliteiten zijn toegevoegd.

Gaya Island

Gaya Island voor de kust van Kota Kinabalu is een sprookje. De accommodatie is een beetje decadent en daarmee in schril contrast met de gemiddelde levenstandaard hier, maar schitterend en uitstekend om – voor zover nodig tijdens je vakantie – je batterij op te laden en te genieten van zon, zee, dierenwereld en culinaire genoegens.

Kuala Lumpur

Wat een wereld van verschil! De groene rust van Borneo versus de drukke walmende hitte van de wereldstad. We maken een georganiseerde citytrip waarbij voor ons de Twin Towers het hoogtepunt vormen. Aangrenzend ligt een mooi park met fraai uitzicht op de Towers. Van hieruit reizen we verder door West Maleisië per huurauto.

Melaka

We zouden ons in Nederland wanen op het plein voor het stadhuys met Fort Willemstad om de hoek en het kerkhof met zerken met Nederlandse namen op een helling bij de ruïnekerk, ware het niet dat het hier snoeiheet is en de sfeer rondom ons bijna Caribisch is. We zijn in Melaka en van medio 17e tot eind 18e eeuw verkeerden hier de Nederlanders. Die hebben het nodige nagelaten hier, al zullen ze veel meer hebben meegenomen! De stad is een plaatje. Een vaartocht over de Sungai Melaka is een leuk intermezzo na de wandeling in de stad.

Cameron Highlands

Per huurauto zetten we onze reis verder richting Cameron Highlands. Over kronkelige weggetjes door de heuvels met een korte stop bij een schilderachtige waterval waar mensen genieten van de frisheid van het razende water. De regio staat bekend om z’n theeplantages en als we stoppen bij een tea-house en we niets vermoedend het terras oplopen, ontvouwt zich een prachtig heuvelend theelandschap met daar middenin, diep onder ons, een waterval. Theeplukkers met witte oogstzakken op de rug bewegen zich als witte stippen tussen de felgroene theestruiken. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en uiteraard bezoeken aan theeplantages. Verder is het hier ook de streek van de aardbeien. Je zou dat hier niet meteen verwachten!

Penang

We sluiten onze reis af op het eiland Penang. We verblijven in het Holiday Inn Penang met een mooi strand, veel vertier, veel goede eethuisjes en een leuke nachtmarkt in de buurt. George Town is hier de plaats die je moet bezoeken. De binnenstad is Werelderfgoed en is leuk om doorheen te wandelen waarbij het een sport is om al de muurtekeningen die hier zijn aangebracht te scoren.

Al bij al een geweldige reis!

Tips

Kuching en omgeving:

  • Hou je van visgerechten: ga dan zeker naar Top Spot Food Court aan de Jalan Green Hill!
  • Kuching (betekent ‘kat’ in het Bahasa) is ‘the city of cats’; leuk om alle kattenmonumenten te scoren!
  • Ben op tijd bij Semenggoh, net na openingstijd heb je de grootste kans om de orang-oetans te spotten;
  • Neem zo weinig mogelijk bagage mee op de trip naar het longhouse in de jungle; laat overtollige bagage achter in je hotel;

Overig Maleisië:

  • Zorg voor een goede, maar licht regenjack of poncho!
  • Als je de kans hebt: ga vooral kijken naar de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia;
  • Kuala Lumpur: neem de lift naar de hoogste verdieping in het Traders Hotel in Kuala Lumpur; van daaruit heb je een geweldig uitzicht op de Petronas Twin Towers!
  • In Maleisië rijdt men links, over goed geasfalteerde wegen. Zorg wel voor je gaat rijden voor een prepaid tolkaart!
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text