BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (7)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit Rwanda

Gorilla trekking in Rwanda

Monique van Oosten over een reis in Rwanda op 3 januari 2016

Rwanda is bij velen onbekend als vakantiebestemming. Gelegen in centraal Afrika, nabij Oeganda, Burundi, Tanzania en Congo, is het in 1994 zeer negatief in het nieuws gekomen door de vreselijke burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Op dit moment is het land stabiel. Toerisme is voor het land de belangrijkste bron van inkomsten. Onlangs kreeg ik de mogelijkheid dit land tijdens een studiereis te ontdekken.

Land of the 1000 Hills

Rwanda wordt ook wel ‘Land of the 1000 Hills’ genoemd en dat is niet gelogen. Het land is zeer heuvelachtig en beschikt verder over tropisch regenwoud, bergen en vulkanen. In de heuvels zie je veel theeplantages, bananenplantages en kleine akkers voor landbouw, waaronder rijstvelden. Je rijdt door kleine dorpjes over bochtige wegen. Langs de kant van de weg lopen vrouwen in kleurige jurken met manden, trossen bananen of bossen takken op hun hoofd. Mannen vervoeren vele producten hoog opgestapeld op hun gammele fietsen. Een typisch Afrikaans plaatje.

De highlight van Rwanda zijn natuurlijk de berggorilla’s die in Volcanoes National Park leven. Een gorilla trekking mag tijdens je bezoek aan dit land dan ook niet ontbreken.

Kigali

De reis start in de hoofdstad Kigali, waar KLM in ca. 8 uur direct naar toe vliegt. Deze stad beschikt over ca. 1 miljoen inwoners en ligt centraal in het land. In Kigali bezoeken we het Kigali Genocide Memorial. Hier bevindt zich het museum waar we veel informatie krijgen over de trieste periode uit de geschiedenis. Je wordt niet vrolijk van dit bezoek, maar het geeft je wel veel kennis over Rwanda.

Akagera National Park

Dit wildpark ligt in het noordoosten van Rwanda op ruim 2 uur rijden van Kigali. Het is tijdens een dagexcursie te bezoeken maar je kunt er ook overnachten in een hotel of in een tented camp. Het park heeft een mooi divers landschap met meren, bush, open vlaktes, heuvels, moerassen en bergen. Ook leven er vele wildsoorten. We maken een lange game-drive en spotten giraffen, olifanten, nijlpaarden, impala’s, topi’s, wildebeesten en zelfs een luipaard! Akagera beschikt wel over minder wild dan de parken in Kenia en Tanzania 

Nyungwe National Park

Vanuit Kigali is het ca. 3,5 uur rijden naar de luxe Nyungwe Forest Lodge, waar we een nacht verblijven. Deze lodge ligt midden in een theeplantage en is van alle comfort voorzien. Op korte afstand ligt Nyungwe National Park, waar we de dag erna een wandeling maken. Het park ligt in het zuidwesten van Rwanda. Het beschikt over eeuwenoude bossen met grote aantallen vogels, planten en dieren. De meeste bezoekers komen hier voor de chimpansees, waar er zo’n 500 van zijn. Maar er zijn ook diverse andere primaten zoals de golden monkey en de vervet monkey. Totaal vind je hier 13 verschillende primaten, een bijzonder groot aantal!

We doen de Canopy Walk: door het tropische woud lopen we naar de 3 hangbruggen die op 70 meter boven de grond hangen. We lopen dus boven en tussen de boomtoppen! De bruggen bieden een mooi zicht over het woud en we zien hier apen spelen in de bomen en prachtig gekleurde vogels. De totale wandeling duurt 2,5 uur en je wordt begeleid door een gids.

Lake Kivu

Dit enorm grote meer ligt op de grens van Rwanda en Congo. Het noordelijk deel van het meer waar we verblijven in het Lake Kivu Serena Hotel ligt op ruim 2 uur rijden van Kigali. Je kunt hier heerlijk ontspannen op een van de zandstranden en zwemmen in het meer (er zijn namelijk geen krokodillen!). Ook watersporten zoals windsurfen of een bootje huren zijn hier mogelijk.

Volcanoes National Park – Gorilla’s!

Dit park ligt in het noordwesten van Rwanda en is onderdeel van het Virunga gebergte dat tevens deels in Oeganda en Congo ligt. Zoals al eerder gezegd is de gorilla trekking het hoogtepunt van je bezoek aan dit land. Nabij Volcanoes NP zijn vele overnachtingsmogelijkheden. We verblijven in een eenvoudig hotel in Ruhengeri.

Het is een half uurtje rijden van Ruhengeri naar de Kinigi Headquarters, waar je een gids en de te bezoeken gorilla groep toegewezen krijgt. Er zijn hier 10 gorilla groepen en je bezoekt een groep gedurende 1 uur met maximaal 7 andere toeristen. Wij bezoeken de Pablo groep die bestaat uit 34 gorilla’s. We rijden eerst nog 1 uur naar het startpunt. Hier kun je een drager inhuren voor USD 10 die je dagrugzak (met een aantal liter water) draagt. Tevens biedt de drager een helpende hand bij steile stukken.

Omdat trackers de gorilla’s in de gaten houden en zij in contact staan met de gids, weten we ongeveer waar ze zitten. We klimmen 1 uur steil omhoog door een gebied met kleine akkertjes. De gids houdt het tempo er in omdat de gorilla’s zich verplaatsen volgens de trackers. Na een uur zijn we bij de rand van het nationale park, nu gaat het door de bush. Vervolgens laten we de rugzakken en de dragers achter en het laatste stuk lopen we alleen met de gids en de trackers. We zijn nu dichtbij!

En dan zien we ze in de bush: gorilla’s met hun kleintjes op de rug en gorilla’s druk met elkaar spelend. En natuurlijk ook de machtige silverback. Overal zitten ze, lopen ze en vooral eten ze. De gorilla’s zijn heel goed te zien omdat het terrein zo open is. En ze komen echt dichtbij, op een meter afstand lopen ze langs ons. We blijven hier een uur en genieten en maken vele foto’s. Wat een bijzondere ervaring!

Tips

  1. Beste reistijd voor Rwanda is half mei tot oktober en half december tot en met februari. Buiten deze periodes regent het erg veel.
  2. Tijdens ons Rwanda Highlights arrangement kun je Rwanda ontdekken en een gorilla trekking maken. Onze Afrika-specialisten geven je graag advies over de vliegreis en combinatiemogelijkheden met andere bouwstenen of rondreizen.
  3. De munteenheid is de Rwandese Frank. Je kunt op de luchthaven en in Kigali pinnen met je pinpas, maar soms kan het alleen met een creditcard. Bij de bank kun je ook Euro’s omwisselen voor Rwandese Franks.
  4. Malariatabletten zijn aan te raden en tevens is een gele koorts vaccinatie en een cholera stempel verplicht. Tevens aan te raden zijn vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A.
  5. Voor een bezoek aan Rwanda heb je een visum nodig. Dit kun je bij de Rwandese ambassade in Den Haag aanvragen maar het is ook online te regelen: www.migration.gov.rw
  6. KLM vliegt vanuit Amsterdam direct naar Kigali; op de terugweg wordt er een stop van een uur in Entebbe (Oeganda) gemaakt.
  7. Neem voor de gorilla trekking stevige wandelschoenen mee (enkelhoog), een regenjack/poncho en dagrugzak. Het beste is als armen en benen volledig bedekt zijn i.v.m. scherpe takken/doorns in de bush, dus lange broek en shirt met lange mouwen dragen.

Monique van Oosten is Product Manager Bij Travel Trend/NBBS Reizen.