BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (5)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Cuba (1)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (2)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Suriname (1)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (15)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Cuba

De Casa’s van Cuba

Natasja Eshuis [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Cuba op 24 maart 2022

Cuba is uniek. De manier om dit eiland écht te leren kennen, is door te verblijven in zogenaamde casas particulares. Deze kleinschalige particuliere pensions kun je het beste vergelijken met bed & breakfasts. Geen andere manier van reizen in Cuba brengt je zo dicht bij het dagelijks leven. Je verblijft er bovendien voordeliger dan in hotels. 

Politieke situatie

Vanwege de politieke situatie is Cuba als vakantieland een buitenbeentje. Het is een van de laatste communistische landen ter wereld. In het verleden waren er uitsluitend staatshotels en hotels van internationale ketens waarin de Cubaanse staat financieel belang had. De afgelopen jaren zijn voorzichtige stappen gezet in de transitie naar een meer marktgerichte economie. Zo is in 2011 de regelgeving omtrent het exploiteren van particuliere pensions versoepeld, waardoor er op veel locaties in het land leuke overnachtingsplekken voor reizigers zijn ontstaan.

De casa’s

Casas particulares zijn veelal gevestigd in gewone huizen, waar de eigenaren een of twee kamers verhuren en er soms ook zelf wonen. Over het algemeen is er dan een scheiding tussen het woonhuis en de ruimte voor de buitenlandse gasten. Een pension kan in een mooi koloniaal gebouw in bijvoorbeeld het historisch centrum van Havana of Trinidad gevestigd zijn, maar ook in een eenvoudige woning of tuinhuisje in een provinciestadje.

Contact met de bevolking

Omdat het ontbijt meestal inbegrepen is, kom je makkelijk in contact met de eigenaren. Zij vinden het vaak leuk om te horen over jouw leven in Nederland en als reiziger maak je tijdens deze gesprekken kennis met de Cubaanse cultuur. En je ontvangt meteen leuke tips over activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Ga je liever meer je eigen gang, dan wordt jouw privacy uiteraard gerespecteerd.

Deze particuliere pensions vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking. Door er te verblijven, lever je hier een bijdrage aan. Cubanen die een casa particular willen openen, moeten deze officeel laten registreren bij de overheid. Zij dragen belasting af over de inkomsten die het pension oplevert. Officieel geregistreerde casa’s hebben naast de voordeur als herkenning een blauw teken dat lijkt op een omgekeerd anker.

Flexibele instelling vereist

Cuba is een arm land met een matige infrastructuur en een povere bewegwijzering. Het is daarom het meest geschikt voor reizigers met een avontuurlijke en flexibele instelling, die op het gebied van luxe geen hoge eisen stellen. Vind jij het leuk om op deze manier kennis te maken met het échte Cuba, maak dan een reis met verblijf in casas particulares.

Tips

  • Er zijn weinig huurauto’s op Cuba, dus boek een rondreis ruim op tijd.
  • Niet zelf rijden? Boek dan een rondreis (op maat) per oldtimer auto, met privé-chauffeur. Cubaanser dan dit wordt het niet!
  • Omdat Cuba geen huisadressen kent, vergt het vinden van de casa’s soms enige creativiteit. Met de voucher waar naam en locatie op staan, kom je er met hulp van de lokale bevolking zeker uit.
  • Niet alle eigenaren spreken Engels. Een vertaalapp of Spaans woordenboekje is dus handig.
  • In veel casas kun je ook ’s avonds eten. De kans is groot dat je hier lekkerder eet dan in een lokaal restaurant. Wordt er in de casa geen diner geserveerd, dan kan de eigenaar vast wel een paladar (huiskamerrestaurant) in de buurt aanraden.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text