BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (4)
Argentinië (8)
Australië (11)
Bahama's (2)
Bali (4)
Barbados (1)
Bolivia (2)
Botswana (2)
Brazilië (2)
Cambodja (2)
Canada (13)
Chili (10)
Colombia (3)
Costa Rica (3)
Cuba (2)
Dubai (3)
Ecuador (6)
Florida (5)
Hawaii (3)
Hongkong (1)
India (2)
Indonesië (7)
Japan (3)
Java (1)
Kenia (1)
Malediven (3)
Maleisië (3)
Mauritius (1)
Mexico (1)
Myanmar (3)
Namibië (5)
Nieuw-Zeeland (6)
Oeganda (1)
Oman (4)
Peru (4)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (4)
St. Lucia (1)
Sumatra (2)
Suriname (3)
Taiwan (2)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (4)
USA (18)
Vietnam (4)
Zimbabwe (2)
Zuid-Afrika (11)
Een review uit India

De Gouden Driehoek van India

Esther de Munck over een reis in India op 19 juli 2016

Esther bezocht de Gouden Driehoek van India. Lees hier hoe ze deze reis heeft ervaren.

Een reis door India is een echte belevenis! In een week tijd bezoeken wij de Gouden Driehoek van India: de steden Delhi, Jaipur en Agra. We beginnen onze reis in Delhi, op Mumbai na de grootste stad van het land.

Delhi is druk, héél druk

Delhi inclusief het omringende stedelijk gebied heeft tegenwoordig circa 17 miljoen inwoners. Net zo veel als Nederland! De stad is overweldigend, vol smog en stof. De wegen zijn echter in goede staat, veel beter dan ik had verwacht. Het contrast tussen rijk en arm is zeer groot en ook goed te zien in het straatbeeld. Wat dat betreft is India echt een land van uitersten en op dat punt denk ik niet goed te vergelijken met enig ander land. Delhi is druk, héél druk. De stad is werkelijk één grote lange file, tijdens een stadstour de volgende dag blijkt dat je hier zeker geduld moet hebben. Het verkeer is een grote chaos, maar wonderbaarlijk gaat het schijnbaar (bijna) altijd goed. De afstand in kilometers tussen de bezienswaardigheden is soms kort, maar door de drukte doe je er vaak erg lang over. Onderweg is er echter genoeg interessants te zien en val je van de ene verbazing in de andere. De stad heeft een aantal mooie bezienswaardigheden.

Hoge torens en grote moskeeën

Wij hebben onder andere een bezoek gebracht aan de indrukwekkende India Gate, vergelijkbaar met de Arc de Triomphe in Parijs. Het monument is een memorial voor de soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is erg indrukwekkend en staat in een mooie, goed onderhouden groene omgeving. We maken vervolgens een stop bij de officiële residentie van de president van India, Rashtrapati Bhavan. Het is de grootste ambtswoning ter wereld, wordt ons verteld. Hiernaast zijn ook diverse overheidsgebouwen te vinden. De gebouwen zijn allemaal zeer goed onderhouden, net als de directe omgeving. We maken vervolgens een stop bij de Humayan Graftombe, een groot complex met interessante gebouwen. De volgende dag bezoeken we de Qutab Minar, wederom een indrukwekkend monument. Het is een reusachtige toren, de hoogste stenen toren van India. De toren en het complex eromheen is door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Daarna bezoeken we een van de grootste moskeeën van India, de Jama Masjid. Om deze moskee te betreden moeten we ter plaatse slippertjes kopen en een Islamitisch gewaad aandoen. De moskee biedt plaats aan maar liefst 25.000 mensen!

Ogen en oren te kort op de lokale markt

Naast de gigantische moskee ligt Chandni Chowk, de drukste en oudste markt van Delhi. Per riksja rijden we over een deel van de markt, deze rit is werkelijk fantastisch! De drukte en het rumoer zijn erg indrukwekkend en het heeft even tijd nodig om hier aan te wennen, zeker met een temperatuur van 45 graden! De markt is nergens mee te vergelijken; de overvolle winkeltjes, de kleurrijke mensen, de geuren en wederom de complete chaos van het verkeer. Alles rijdt, fietst en loopt hier door elkaar, inclusief een aantal koeien en geiten die ook nog even ontweken moeten worden. Tijdens een ritje kom je echt ogen en oren tekort, wat een belevenis! Wat mij betreft zeker één van de hoogtepunten van Delhi. Na deze ervaring vervolgen we onze reis naar het Rode Fort (Lal Qila), het is een indrukwekkend ommuurd paleis. Het fort is één van de bekendste bouwwerken en highlights van Delhi en maakt tevens deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO. Het is een enorm gebouw, waar veel te zien is. Inmiddels loopt de temperatuur verder op en het water dat we meenemen vanuit onze heerlijk koele auto is na een half uurtje in de zon al heet te noemen. Onze slippers plakken daadwerkelijk door de hitte vast aan het asfalt! Stil blijven staan in de zon is geen optie meer.

Op naar Jaipur

Deze rit duurt circa 5 uur. Als we eenmaal Delhi uit zijn, schiet het redelijk op. Onderweg naar Jaipur maken we een erg leuke tussenstop bij Samode Palace. Het 475 jaar oude paleis is nu een fantastisch hotel, waar je heerlijk kunt lunchen en dineren. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en omgeven door mooie tuinen met bloemen in werkelijk alle kleuren! De stop is echt een aanrader voor bijvoorbeeld een drankje of lunch. Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de Roze Stad genoemd vanwege de vele roze gebouwen. Ter ere van de komst van de Prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd, traditioneel de kleur van de gastvrijheid onder de Rajputs. De stad maakt een goede eerste indruk en er wachten weer mooie verassingen. We maken een fotostop bij Hawa Mahal, ook wel Palace of Winds, een bijzonder gebouw om te zien.

Amber Fort

Het Amber Fort is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van India. Als we het complex in de verte zien is al duidelijk waarom, het is prachtig gelegen op een heuvel en het is van ver af een indrukwekkend complex om te zien. Je hebt hier de mogelijkheid om per olifant of per jeep naar boven te gaan. Bij ons is er geen twijfel, wij gaan per jeep. Het is een leuk, kort ritje, waarbij een stop wordt gemaakt bij een mooie Hindoe tempel. Het Amber Fort is een mooi onderhouden complex, met verschillende gebouwen, mooie tuinen en een kunstmatig meer. We horen van onze gids dat het complex gemiddeld zo’n 5000 bezoekers per dag krijgt! Zeker een hoogtepunt van onze reis. Na het Amber Fort brengen we een bezoek aan Jaipur City Palace, een paleiscomplex met diverse musea. Het bezoek aan het City Palace valt wat tegen, na het bezoek aan het imposante Amber Fort.

Agra

Op weg naar Agra maken we een stop in het eenvoudige dorp Abhaneri, waar we met een lokale gids een wandeling maken. Heel leuk om de huisjes, winkeltjes en vooral de lokale bevolking hier te zien. We brengen o.a. een bezoek aan de lokale pottenbakker. Nabij Abhaneri ligt een prachtige stepwell (een soort oude waterput), Chand Baori. Het is een complex met honderden trapjes in een mooi patroon, met in de diepte een waterreservoir. Het is een bijzonder complex om te zien. Het is zeker aan te raden om hier een kijkje te nemen. Vandaag brengen we ook een bezoek aan de oude stad Fatehpur Sikri (Stad van de Overwinning). In de avond maken we een Heritage Tour door Agra. De tour gaat gedeeltelijk per e-riksja (electric riksja) en te voet. De markt is een chaos, wat een drukte! De avond valt en de stad komt tot leven. De lokale gids neemt ons mee naar allerlei leuke plekjes zoals een naan-bakker, een textielbewerker, een snack-maker, diverse kruidenkraampjes en een ondergrondse Hindoe tempel. Tijdens ons bezoek aan de Hindoe tempel vindt er toevallig een vrouwenceremonie plaats, waar wij ook een kijkje gaan nemen. Erg bijzonder om dit mee te mogen maken! We zijn overal welkom, de locals zijn nieuwsgierig, maar erg vriendelijk. We zijn tijdens de hele avond geen andere toeristen tegengekomen.

Taj Mahal

De volgende dag vertrekken we al rond zes uur richting de Taj Mahal om de drukte, alsmede de hitte voor te zijn. Ondanks het vroege uur zijn er al zat bezoekers in en rondom het complex en is het een gezellige drukte. De controle is strict. Je mag slechts het nodige meenemen; flesje water, fototoestel, zonnebrandcrème. Grote(re) tassen, boeken, vlaggen, eten etc. zijn niet toegestaan. De Taj zelf is zeker indrukwekkend, het is bijzonder om dit mee te mogen maken. Het is een gigantisch bouwwerk, helaas staan drie van de vier minaretten tijdens ons bezoek nog vanwege renovatiewerkzaamheden in de steigers. Niet alleen de Taj Mahal zelf, maar ook de tuinen en de andere gebouwen in het complex maken het een sfeervol geheel. Het was leuk om het terrein langzaam aan te zien volstromen met vele Indiase families en vrouwen gekleed in prachtige felgekleurde sari’s.

Met de trein terug naar Delhi

De rit terug naar Agra wordt gedaan per tonga rijtuig (paard en wagen), een ritje per (fiets)riksja is wellicht een beter alternatief. We vertrekken richting het Agra Fort. Rondom het fort staan enorme muren en er is een brug met winkeltjes voor je het fort bereikt. Deze brug werd gemaakt om hofdames te laten winkelen. Na de immense rode stadsmuren is het een verassing om de prachtige witte bouwwerken rondom de grote pleinen te zien. Een indrukwekkend geheel en zeker interessant om ook te bezoeken tijdens een verblijf in Agra. In de avond vertrekken we per trein terug richting Delhi. Het station is een ware belevenis: drukte, heel veel mensen, herrie en chaos. We worden probleemloos naar onze trein gebracht. Op de trein hangen lijsten met de namen van alle passagiers, het is dus eenvoudig om te zien in welke wagon je stoel is geboekt. De trein die wij nemen is de Shatabdi Express, deze gaat in de ochtend van Delhi naar Agra en in de avond weer terug. Het is dus mogelijk om in de ochtend vanuit Delhi naar Agra te reizen, de Taj Mahal te bezoeken en in de avond terug te reizen naar Delhi. De trein vertrekt op schema en zal er 1,5 uur over doen om naar Delhi te gaan. Onderweg krijgen we een eenvoudige maaltijd met een flesje water, een pakje sap en zelfs een ijsje toe. De service is goed, de stoelen zijn comfortabel. De treinreis is zeker een aanrader, leuk voor de afwisseling.

Onze reis door India zit er op. Wat is deze week om gevlogen! Er is zoveel te doen, te zien en te beleven in dit immense land!

Tips:

  • Zoek goed uit welke reisperiode de beste is voor het deel van India dat je wilt bezoeken. De beste maanden om door India te reizen zijn in de winter (november t/m februari), hoewel dit per regio kan verschillen. In de periode rond mei kan de temperatuur oplopen tot 50 graden. In Noord India is de beste reisperiode september t/m april.
  • Probeer je voor te bereiden op de drukte van het verkeer in de grote steden. Geduld is een vereiste.
  • De diverse (avond)markten zijn echt een bezoek waard, op deze manier beleef je het echte India!
  • Maak een treinreis, indien mogelijk. Een leuke afwisseling!