Landinformatie Myanmar

Ligging

Het voormalige Birma ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, Thailand en Laos. In het oosten grenst het land aan de Andaman Zee en de Golf van Bengalen. Officieel is de huidige hoofdstad (sinds 7 november 2005) het centraal gelegen Naypyidaw. de voormalige hoofdstad is Yangon. Door  onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt Yangon nog steeds als hoofdstad gezien; Nederland erkent wel Naypyidaw als officiële hoofdstad. Na Yangon is Mandalay de grootste stad van het land. Manadalay wordt ook wel ‘de hoofdstad van het boeddhisme’ genoemd. In 1824 werd het huidige Myanmar als kolonie ingelijfd door het Verenigd Koninkrijk onder de naam Burma (Nederlandse spelling: Birma). Toen het land in 1948 onafhankelijk werd bleef het  in het internationale verkeer aanvankelijk deze naam gebruiken. In 1962 werd Birma een militaire dictatuur en in 1974 een eenpartijstaat. In 1990 won de National League for Democracy de eerste vrije verkiezingen, onder aanvoering van Aung San Suu Kyi.

Bevolking

In Myanmar komen veel etnische groepen voor, waarvan de Bamar met 68% de meerderheid vormen. In 2014 is de bevolking voor het laatst geteld. Het inwonertal bedroeg toen ruim 51 miljoen. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch, zo’n 89%. Met beide 4% aandeel zijn het christendom en de islam de volgende godsdiensten in groote. Myanmar is een arm land; een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het grootste deel van de bevolking werkt in de landbouw, ongeveer 64%.

Taal

De officiële taal is het Birmaans. Veel mensen spreken echter ook Engels, vanwege de historische banden met het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast komen onder de etnische groepen veel eigen talen voor.

Klimaat

Het grootste deel van Myanmar heeft een combinatie van het moessonklimaat en het tropische savanneklimaat. Het land kent twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen (moesson). Tijdens de laatste 2 tot 3 maanden van het droge seizoen lopen de temperaturen dermate hoog op dat dit daarom soms ook wordt aangeduid als het ‘hete seizoen’. Myanmar heeft vrijwel het hele jaar tropische temperaturen van minstens dertig graden. Uitzonderingen vormen de hoger gelegen delen van de gebergtes  in het westen, uiterste noorden en in het oosten. Deze uitlopers van de Himalaya hebben door de hoogteverschillen te maken met soms aanzienlijk lagere temperaturen dan in de lager gelegen delen van centraal Myanmar en de kustgebieden. Het regenseizoen loopt van medio mei tot medio oktober. In sommige gebieden van het land kunnen dan overstromingen voorkomen. Dankzij de ligging komen orkanen en tropische stormen in Myanmar zelden voor.

Klimaattabel
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  10  26 
Februari  29  26 
Maart  31  10  27 
April  32  10  28 
Mei  31  18  29 
Juni  28  28  29 
Juli  28  29  28 
Augustus  28  28  27 
September  28  26  27 
Oktober  28  13  28 
November  29  27 
December  27  26 
Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Het verdient aanbeveling om een warme pullover of een vest mee te nemen, evenals een lange broek. In de avond is het koeler en kan de temperatuur met name rondom Inle Lake flink dalen, waardoor warme kleding aan te raden is. Voor sportieve excursies worden stevige wandelschoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel. In de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies. De bevolking van Myanmar kleedt zich degelijk en het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. Derhalve worden shirts zonder mouwen en te korte broeken over het algemeen niet gewaardeerd. Voor het bezoek aan tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn en schoenen te worden uitgetrokken. Houdt u er rekening mee dat vrouwen in veel gevallen een gepaste afstand tot het altaar dienen te bewaren.

Reisseizoen

Het grootste deel van Myanmar heeft een tropisch klimaat dat bepaald wordt door de zuidwest moesson. De beste reistijd voor Myanmar is daarom de periode oktober tot en met januari. Dan is het overwegend droog en zonnig. De periode februari tot en met april zijn heet en droog, vooral in de laagvlakten. De temperatuur kan in deze maanden oplopen tot boven 35 graden Celsius. Het betreft echter wel een droge hitte die beter te verdragen is dan de hitte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, waar in veel andere tropische landen vaak sprake van is. De hete en droge maanden worden gevolgd door de moessonregens in de maanden juni tot en met september, vooral in juli en augustus kan in het zuiden van Myanmar veel neerslag vallen. Wij raden u af om in deze maanden naar Myanmar te reizen.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Myanmar heeft u een paspoort nodig, dat na vertrek uit Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens heeft u een visum nodig, dat u binnen 90 dagen na uitgifte van het visum dient te gebruiken. Uw verblijf in Myanmar mag maximaal 28 dagen zijn, dit is niet verlengbaar. Verder dient er in het paspoort minimaal 1 lege pagina beschikbaar te zijn voor het visum en heeft u een kopie van uw paspoort nodig. Vliegt u naar Yangon, Mandalay of Nay Pyi Taw, dan is het mogelijk om zelf uw E-visum aan te vragen, via https://gomyanmar.online/. De Birmese overheid brengt hiervoor USD 50 p.p. in rekening. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Gezondheid

Voor Myanmar zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Een gele koorts-vaccinatie is wél verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Deze gebieden bevinden zich in Afrika en Zuid-Amerika. Drink geen water uit de kraan, maar gebruik uitsluitend water uit flessen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u om gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en kostbaarheden. Bij de receptie van uw hotel kunt u veelal over een gratis kluisje beschikken. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid van Myanmar heet Kyat (MMK). De waarde van 1000 Kyat is ca. € 0,55 (november 2018). Muntgeld en papiergeld van lage waarde (1 en 5 Kyat) worden nauwelijks gebruikt. Het beste kunt u ter plaatse geld pinnen. ATM’s zijn te vinden bij de banken, in grotere hotels en soms zelfs bij tempels. Wisselkantoortjes zijn er bijna niet (meer). Om te kunnen pinnen in Myanmar dient er op uw bankpas het Maestro-logo te staan. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan. Het gebruik van creditcards wordt steeds meer geaccepteerd. Met name in de grotere hotels, restaurants en winkels. Let op: U kunt uw niet gebruikte Kyat niet terug omwisselen naar Euro’s of Dollars, ook niet op de luchthaven.

Openingstijden

Winkels in Myanmar zijn gewoonlijk op maandag t/m zaterdag geopend van 09.30-18.00 uur. Openingstijden van banken zijn maandag t/m vrijdag van 09.30-15.00 uur en postkantoren tot 15.30 uur.

Maaltijden

Myanmar heeft geen culinair hoogstaande keuken zoals China, Thailand en India. Het is meer een volkskeuken. Wel kent de Birmese keuken internationale invloeden in het gebruik van kruiden en andere ingrediënten. Rijst vormt de basis van iedere maaltijd. Daarbij eet men groentecurries, al dan niet aangevuld met rundvlees, of vlees van varken, vis, eend of kip. Voor Birmezen is gezamenlijk eten een belangrijke sociale activiteit.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In de winter is het in Myanmar 5,5 uur later dan in Nederland,. In de zomer 4,5 uur. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Yangon duurt gemiddeld 15 uur.

Fooien

In Myanmar is het niet gebruikelijk om een fooi te geven in eenvoudige restaurants en taxi’s. Onder invloed van het toerisme komt hier echter langzamerhand verandering in. In restaurants en hotels waar voornamelijk toeristen komen verwachten serveersters, kruiers en kamermeisjes inmiddels een fooi voor hun diensten.

Voltage

De netspanning in Myanmar is 220 volt. Stopcontacten zijn anders dan in Nederland, dus wij adviseren u om een universeelstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen veelvuldig voor. Op het platteland is stroom niet of slechts voor enkele uren per dag beschikbaar.

Vertrekbelasting

Wanneer u vanuit Myanmar vertrekt, dient u ter plaatse USD 10 vertrekbelasting te betalen voor internationale vluchten.

Feestdagen
1 januari Nieuwjaarsdag  
4 januari Onafhankelijkheidsdag  
12 februari Dag van de Unie  
1 maart Maka Bucha (Boeddhistische feestdag)  
2 maart Dag van de Boeren  
27 maart Dag van de Strijdkrachten  
13-16 april Thingyan (Waterfestival)  
17-20 april Birmees Nieuwjaar  
29 april Buddha Purnima (Boeddhistische feestdag)  
1 mei Dag van de Arbeid  
19 juli Dag van de Martelaren  
23-25 oktober Einde van Boeddhistisch Vasten  
21-22 november Tazaungmone (Einde van het Regenseizoen)  
2 december Nationale dag  
25 december Kerstmis  
31 december Oudejaarsavond  
     
Verder zijn er lokale religieuze feestdagen en historische evenementen waarop openbare voorzieningen gesloten zijn.
Informatie

Myanmar Tourism Federation 

No.3A, Corner of Waizayandar Road & Thanthumar Road, Thuwanna
11071 Yangon, MYANMAR
Tel: +95-1-855 1012, 855 1013
Fax: +95-1-855 1016
                www.myanmar.travel