BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Suriname

Rondreis Suriname

Ed en Astrid van den Berg over een reis in Suriname op 24 maart 2015

Na onze rondreizen door Peru en de VS, hadden we nu door Travel Trend een rondreis door Suriname laten verzorgen bij VakantieXperts Naaldwijk. Onze collega’s van Surinaamse afkomst waren heel erg enthousiast en we kregen vooraf al veel tips.

 

Hotel Torarica

Op 3 maart 2015 vlogen we met KLM naar Paramaribo, waar we wat later aankwamen dan gepland vanwege een onvoorziene vertraging. Hou er bij binnenkomst ook rekening mee dat je lang moet wachten tot je door de douane bent! Wij kozen voor de 16-daagse rondreis Suriname Experience. Onze ‘thuisbasis’ was hotel Torarica in Paramaribo. Een prima keuze! We verbleven hier in totaal acht nachten omdat je in Suriname niet echt kunt rondreizen, maar steeds terugkeert naar Paramaribo om van daaruit naar een ander deel van het land te reizen. Van de agent ter plaatse kregen we twee documenten: een overzicht van alle activiteiten, waarop ook alle ophaaltijden stonden en een uitgebreid programmaoverzicht. Tijdens alle excursies werden we begeleid door vakkundige en vriendelijke gidsen die ons altijd precies op tijd kwamen ophalen.

Paramaribo en omgeving

Vanuit Paramaribo hebben we diverse uitstapjes gemaakt. De City Tour deden we wandelend met onze gids. Hij liet ons de mooiste plekjes van Paramaribo zien, waaronder het Onafhankelijkheidsplein, het presidentieel paleis, de altijd gezellige Waterkant, de basiliek met zijn volledig cederhouten interieur en de centrale markt, waar werkelijk van alles wordt verkocht. Paramaribo is een levendige stad, waar het grootste gedeelte van de bevolking woont. 

Tijdens de boottocht naar en over de Commewijne rivier werden we verwend met allemaal lekkere hapjes en drankjes. We bezochten Fort Nieuw Amsterdam, dat is gebouwd in een vijfpuntige structuur. Ook bezochten we voormalige plantages. In Frederiksdorp genoten we van een heerlijke lunch, die werd bereid door de vrouw des huizes. Helaas was het water van de rivier deze dag te ruw, zodat we niet konden zwemmen en de dolfijnen zich niet lieten zien. 

Met onze gehuurde fietsen stapten we op een pontje voor een fietstocht naar en over plantage Peperpot, zie bovenstaande foto. De eigenaar doet er veel aan om de gebouwen te restaureren en in ere te houden. Tijdens de fietstocht over de plantage zagen we onder andere een luiaard en wilde aapjes. Op de terugweg werden we getrakteerd op roti. 

Het bezoek aan de vlindertuin en de botanische tuin Para Flor waren ook zeker de moeite waard. We zagen duizenden vlinders en kregen uitleg over het proces van rups naar vlinder. In de botanische tuin werd ons duidelijk dat planten en kruiden praktisch zijn voor een heleboel kwaaltjes. De eigenaren verwenden ons met onder andere een heerlijk fruitdrankje.

Anaula

Na een busreis van drie uur kwamen we aan in Atjoni, waar we overstapten in een korjaal die ons in een uurtje naar het eiland Anaula bracht. Ook hier weer een prima gids, die ons o.a. meenam naar het Marrondorp waar we een kerkdienst meemaakten. Andere hoogtepunten van deze trip waren het bezoek aan Pikin Slee (niet standaard), het kaaimannen spotten in het donker, de boswandeling over het eiland en het traditioneel/cultureel dansoptreden. De huisjes zijn voorzien van prima bedden (met klamboe), een douche en wastafel met koud stromend water en een kluisje. De maaltijden zijn prima en afwisselend. 

Overbridge

Op de terugweg naar Paramaribo overnachtten we in het Overbridge resort. Hiervandaan maakten we een boottocht naar de Jodensavanne, waar in de 18e eeuw de eerste Portugees-joodse immigranten zicht vestigden. We bezochten de ruïne van de Joodse Synagoge, de Joodse begraafplaats en een geneeskrachtige bron, waar we het water over onze gezichten goten. 

Nieuw Nickerie

Tijdens de lange reis naar Nieuw Nickerie, met onder andere stops in Groningen en Boskamp, zorgde gids Cor voor een vrolijke noot. Niet alleen heeft hij veel kennis, maar hij zit ook vol grapjes. Hij bracht ons ook naar een vliegveldje, waar hij jaren heeft gevlogen in sproei/zaai-vliegtuigen (rijst). De mannen hebben zelfs in zo’n vliegtuigje mogen zitten. Nieuw Nickerie is een gemoedelijk stadje dat rust uitstraalt. Het hotel was voorzien van alle gemakken. 

De halve dagtrip naar Bigi Pan was adembenemend, we zagen veel vogels, waaronder honderden flamingo’s, die normaal gesproken allang naar het zuiden waren vertrokken. Maar er zat nog voldoende voedsel in het meer. We maakten een stop op een kamp op het water. Tegelijkertijd kwam daar ook een Surinaamse familie aan. Zij betrokken ons gelijk in hun feestje en zo hadden we een heel gezellig uurtje. De zonsondergang vanaf de Zeedijk en het bezoek aan de rijstfabriek sloten onze trip naar Nieuw Nickerie af. 

Op zoek naar zeeschildpadden

Tijdens de busrit van Paramaribo naar Albina werd een aantal keer gestopt en reden we door Moengo, de plaats waar Ronnie Brunswijk woont. Ook bezochten we het monument in Moiwana, waar in 1986 meer dan 40 burgers omkwamen.

De boottocht naar Galibi is onstuimig en nat, vergeet niet een poncho en waterschoentjes mee te nemen. En dan kom je in het paradijs. De accommodaties zijn erg eenvoudig, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de sfeer, de vriendelijke mensen en het lekkere eten. In de middag is er een wandeling door het dorp en na het eten staat de tocht op zoek naar de zeeschildpadden op het programma (op wisselende tijden, ligt aan het getij). Dit is een belevenis die je niet mag missen: de spanning van het varen in het donker, de gidsen die op zoek gaan naar de sporen over het strand, het aan land gaan en het heel stil zijn om de soepschildpadden niet te storen. En dan maar hopen dat we het leggen van eieren mogen meemaken. En dan is het zover, een andere gids geeft door dat een van de schildpadden in trance haar eieren legt. Ze heeft niet door dat wij er zijn en legt onverstoorbaar zo’n 120 eieren. Ze is tussen de 80 en 90 jaar oud en is enorm groot. Op het moment dat ze het gat weer vol gooit met zand, laten wij haar met rust. Zij zal daarna nog een nep-gat maken om ‘kapers op de kust’ te misleiden. Toch zal uiteindelijk maar 1 op de 1000 schildpadjes ouder dan twee jaar worden (stropers, vogels, grote vissen enz.) 

Op de terugweg naar Albina wordt een bezoek gebracht aan het dorpje Saint-Laurent-du-Maroni in Frans Guyana. Dit plaatsje is bekend geworden door de verfilming van het boek Papillon. Om de gevangenis te kunnen bezoeken, heb je wel euro’s nodig. 

Tot slot

Voor ons betekende deze trip het einde van een fantastische reis. We zijn blij dat we hebben gekozen voor Suriname en wederom voor de Travel Trend. Daarom wordt onze volgende reis, naar Hawaii, ook verzorgd door Travel Trend.

Groeten Ed en Astrid van den Berg

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text