ALGEMEEN

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Voor het rijden met een camper volstaat een geldig Nederlands rijbewijs B. Een groot rijbewijs is niet noodzakelijk. Echter in Australië en Nieuw-Zeeland is een Internationaal Rijbewijs verplicht (verkrijgbaar via de ANWB); alleen een Internationaal Rijbewijs is echter niet voldoende, een geldig Nederlands rijbewijs is te allen tijde verplicht. U zult merken dat het besturen van een camper relatief eenvoudig is. Daarnaast zijn de wegen breder en is het verkeer minder intensief dan u in Nederland gewend bent.

 

Is een creditcard verplicht?

Indien u een camper wilt huren is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder verplicht. Zonder creditcard kunt u geen camper huren! 

 

PLANNING VAN UW CAMPERREIS

Hoeveel personen passen in een camper?

Het aangegeven maximum aantal personen mag nooit overschreden worden, het is eerder aan te bevelen om een type te reserveren dat geschikt is voor meer personen dan de actuele groepsgrootte. Niet groot uitgevallen volwassenen kunnen ook de plaats innemen van de door ons aangegeven kinderbezetting, u dient er echter rekening mee te houden dat dan op het comfort ingeleverd wordt!

 

Wat is de beste reistijd voor een campervakantie?

Amerika: Het beste reisseizoen is april tot en met oktober. Juli en augustus zijn de populairste maanden, ook voor de Amerikanen zelf. Vanwege het gunstige klimaat, kunt u in Florida en het zuidwesten het hele jaar door met een camper op reis. Houdt u in het westen van het land van november tot en met maart wel rekening met regen en eventueel zelfs sneeuw en kou. Ook kunnen in deze periode sommige campings en nationale parken tijdelijk gesloten zijn. In het noordoosten geniet u in het najaar van prachtige herfstkleuren.

Canada en Alaska: Het beste reisseizoen is mei tot en met september. Op sommige routes kunt u echter zelfs in juni nog verrast worden door sneeuwval en afgesloten bergpassen als gevolg daarvan. Juli en augustus zijn de populairste maanden, ook voor de Canadezen zelf.

Australië: De beste periode voor een camperreis door Australië is het voor- of najaar. Omdat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die van ons, betreft dit de maanden september en oktober (voorjaar) en half maart tot en met half mei (najaar). Wilt u in de Australische zomer (december en januari) reizen, dan lenen de zuidelijke staten zich hier het beste voor. In het noorden van het land zijn de seizoenverschillen minder groot. Hier kent men een regenseizoen van november tot maart (in deze periode zijn sommige campings en bezienswaardigheden gesloten) en een droog seizoen van april tot oktober.

Nieuw-Zeeland: De beste reistijd voor het Noordereiland is medio oktober tot medio april. Voor het Zuidereiland is dit de periode december tot maart. Het populairste seizoen is november tot maart.

Zuid-Afrika en Namibië: In Zuid-Afrika kunt u het hele jaar goed met een camper reizen. Over het algemeen zijn de winters mild. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn tegenovergesteld aan die van ons, dus de winter valt in juli en augustus. Ook in Namibië kunt u in elk seizoen met een camper reizen. Houdt u in de zomermaanden wel rekening met hoge temperaturen overdag. In de winter kunnen de nachten in Namibië koud zijn. Overdag is het zonnig weer.

 

Wat is het verschil tussen de campertypes?

Een zogenaamd Motorhome heeft een doorgang van de bestuurderscabine naar het woongedeelte. De compactere Camper Van heeft meestal ook een doorgang tussen de twee delen van de camper. Deze is doorgaans wat smaller dan die van een Motorhome. Een aantal 4WD campers heeft een apart woongedeelte; de overige hebben daktenten om in te overnachten en overdag leef je buiten. Tijdens het rijden mogen in het aparte woongedeelte van de 4WD campers geen passagiers vervoerd worden. Bij een Truck Camper is de bestuurderscabine gescheiden van de woonruimte, u kunt alleen via de achterzijde de woonruimte bereiken. De camper kan niet worden losgekoppeld van de truck. Voor alle typen voertuigen geldt dat er zoveel passagiers mogen worden vervoerd als er veiligheidsgordels aanwezig zijn.

 

Hoeveel kilometer kan ik dagelijks afleggen?

Amerika en Canada: Wij adviseren u dagelijks maximaal 200-300 km af te leggen. Zo kunt u onderweg voldoende stops maken en optimaal van uw vakantie genieten. Het kan soms noodzakelijk zijn om op een dag een grotere afstand te overbruggen. Last u ook af en toe een rustdag in, zodat u de omgeving kunt verkennen.

Tip: U kunt een National Park Pass aanschaffen. Hiermee heeft u onbeperkt toegang tot alle nationale parken. Deze optie is voordeliger dan de aanschaf van losse toegangskaarten. De pas geldt voor de camper en alle passagiers.

Australië en Nieuw-Zeeland: Wij adviseren u dagelijks maximaal 200-300 km af te leggen. Zo kunt u onderweg voldoende stops maken en optimaal van uw vakantie genieten. Het kan soms noodzakelijk zijn om op een dag een grotere afstand te overbruggen. Last u ook af en toe een rustdag in, zodat u de omgeving kunt verkennen.

Bent u van plan om met uw camper door de Outback te rijden, meldt u ons dat dan bij boeking. Voor deze verlaten trajecten adviseren wij u een sateliettelefoon te huren. Ook dit dient u bij boeking door te geven.

Zuid-Afrika en Namibië: Wij adviseren u dagelijks maximaal 200-300 km af te leggen. Zo kunt u onderweg voldoende stops maken en optimaal van uw vakantie genieten. Het kan soms noodzakelijk zijn om op een dag een grotere afstand te overbruggen. Last u ook af en toe een rustdag in, zodat u de omgeving kunt verkennen. In de nationale parken geldt over het algemeen een maximale snelheid van 50 km per uur.

Namibië kent een beperkt aantal geasfalteerde wegen en een zeer groot aantal onverharde wegen, de zgn. ‘dirt/gravel roads’. De conditie van de onverharde wegen is sterk afhankelijk van weersomstandigheden en verkeersdrukte. Regelmatig worden deze wegen geplaveid. De maximum snelheid op de geasfalteerde wegen is 100 km per uur en op de onverharde wegen 60 km per uur.

Alle landen: Zodra u weet hoeveel dagen u met de camper wilt reizen, kunt u ook uitrekenen hoeveel kilometer (of mijlen) u totaal gaat reizen. Zo kunt u bepalen of het raadzaam is om eventueel een mijlen- of kilometerpakketten bij te boeken (niet van toepassing in Zuidelijk Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland). Wij geven u graag advies.

 

Hoeveel brandstof verbruikt de camper?

Een camper verbruikt veel meer brandstof dan een personenauto. Het verbruik is afhankelijk van de grootte van de camper, evenals het aantal passagiers, uw rijstijl, de weersomstandigheden en de route. Als indicatie kunt u 15 tot 30 liter per 100 km aanhouden.

 

Kan ik de camper ophalen op de dag van aankomst?

Nee, dat is niet toegestaan, met uitzondering van Zuid-Afrika, Namibië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Amerika en Canada dient u na een intercontinentale vliegreis eerst minimaal een nacht in het land te verblijven, alvorens u de camper mag ophalen.

 

Hoe werkt het ophalen van de camper?

Verhuurmaatschappijen hanteren vaste tijden voor het ophalen en terugbrengen van campers. Bij sommige maatschappijen is de transfer naar het verhuurstation inbegrepen, bij andere dient u deze transfer zelf te regelen. Op het verhuurstation krijgt u een briefing. Deze is veelal kort en bevat veel informatie. De meeste verhuurmaatschappijen hebben zeer uitgebreid instructiefilmpje beschikbaar, dat u voor vertrek online kunt bekijken. Wij raden u aan dat te doen. In elke camper ligt ook een gedrukte handleiding waarin u alle informatie rustig kunt nalezen. Rijdt u voordat u met de camper vertrekt even een rondje over het parkeerterrein om aan de camper te wennen!

 

Welke uitrusting is in de camper aanwezig?

De campers zijn niet standaard uitgerust met persoonlijke- en/of camperinventaris. De persoonlijke- en camperinventaris bestaan uit gebruiksvoorwerpen die u tijdens een camperreis nodig heeft. Per verhuurder kan de inventaris verschillen qua inhoud en kwaliteit. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen persoonlijke inventaris en camperinventaris. Ook kan het zijn dat er aparte kosten gerekend worden voor het rijklaar maken van de camper. Dit houdt in dat de camper schoon is en klaar is voor gebruik. In sommige gevallen zit in deze kosten tevens de standaard uitrusting inbegrepen of enkele basisproducten als toiletchemicaliën en een EHBO doos. De inventaris wordt geboekt op basis van het aantal reizigers in het reisgezelschap. De inhoud wordt hierop afgestemd. Sommige verhuurders plaatsen de inhoud alvast in de camper zelf. Het kan ook voorkomen dat de inventaris nog niet in de camper is geplaatst. U kunt dan zelf uw inventarispakket bij de verhuurlocatie ophalen op aanwijzing van een medewerker.

 

Hoeveel bagage kan ik meenemen?

De opbergruimte in campers is beperkt. Wij adviseren u om uw bagage mee te nemen in zachte tassen die u makkelijk in de camper kunt opbergen. Reist u met een koffer van hard materiaal, dan kunt u deze bij sommige verhuurmaatschappijen leeg achterlaten totdat u de camper weer terugbrengt. Uw bezittingen bergt u dan op in de kastjes van de camper.

 

Is het mogelijk om de camper ergens anders in te leveren?

Tegen betaling van een toeslag is het mogelijk om de camper in te leveren op een andere plaats dan waar deze wordt opgehaald. Dit noemt men een “one-way” huur. Dit dient reeds bij reservering opgegeven te worden, waarbij dan tevens de hiervoor geldende toeslag wordt meegedeeld.

 

Mag de camper mee op de ferry (Nieuw-Zeeland en Canada)?

Nieuw-Zeeland: De oversteek van het Noorder- naar het Zuidereiland maakt u per ferry. U reist in ca. 3,5 uur van Wellington naar Picton, of vice versa. De prijs van de overtocht wordt bepaald door de lengte van de camper en het aantal inzittenden. Bent u van plan de oversteek te maken in de drukke periode van november tot maart? Dan adviseren wij u om deze voor vertrek uit Nederland door ons te laten reserveren.

Canada: In Canada kunt u met de camper de zogenaamde Inside Passage ferry-overtocht maken van Prince Rupert naar Port Hardy op Vancouver Island. Tevens kunt u ferry-overtochten vanuit andere havens maken. Wanneer u Vancouver Island in uw reisplan opneemt, maakt u met de camper de oversteek van en naar het eiland. De prijs van de overtocht wordt bepaald door de lengte van de camper en het aantal inzittenden. U kunt vooraf een plaats reserveren voor een bepaalde afvaart van de ferry.

 

Mag ik op alle wegen en in alle staten/landen rijden?

Het is niet toegestaan om met de camper op onverharde of niet openbare wegen te rijden. Voor sommige staten en specifieke trajecten gelden additionele restricties. Dit kan per verhuurmaatschappij verschillen. Meer informatie vindt u onder ‘Prijzen en voorwaarden’. Tevens gelden voor sommige staten restricties. Dit kan per verhuurmaatschappij verschillen. Meer informatie vindt u onder de prijstabellen.

Zuid-Afrika/Namibië: Met de campers is het uitsluitend toegestaan om in Zuid-Afrika, Swaziland en Lesoto op verharde wegen en erkende onverharde te rijden. Met de 4WD campers is het ook toegestaan in Botswana, Mozambique (uitsluitend tot aan Vilanculos), Zambia (uitsluitend tot aan Livingstone) en Zimbabwe te rijden. Het is verboden om met de campers de grens met Tanzania of Malawi te overschrijden.

 

Hoe werkt het inleveren van de camper?

Het wordt aanbevolen om op de dag van inleveren geen aansluitende ochtend- of vroege middagvlucht te reserveren. De camper dient schoon ingeleverd te worden.

 

KAMPEERPLAATSEN

Is het raadzaam om de kampeerplaatsen vooraf te reserveren?

Reist u in het hoogseizoen, dan adviseren wij u om de kampeerplaatsen vooraf te reserveren. De lokale bevolking trekt er in die maanden ook graag op uit met de camper. Vooral in de weekends kan het druk zijn in en rond de nationale parken.

 

Welke faciliteiten bieden de kampeerplaatsen?

Amerika en Canada: In de Verenigde Staten komen drie soorten kampeerplaatsen voor. De staats- en provinciale campings liggen veelal te midden van de prachtige natuur in de nationale parken. Niet al deze campings zijn ‘full hook-up’. Wel zijn er douches, toiletten en speciale plekken waar u afvalwater kunt lozen. Ook de overige faciliteiten van de kampeerplaatsen zijn beperkt, omdat de nadruk hier ligt op het verblijf in de natuur. In de meeste gevallen zijn er kampeertafels en plekken waar u een houtvuur kunt stoken.

Particuliere campings beschikken over het algemeen over meer faciliteiten zoals restaurants, winkels, wasmachines en -drogers, een zwembad, kinderspeeltuin etc. Kampgrounds of America (KOA) beschikt over meer dan 500 campings in de Verenigde Staten en Canada. Ook deze campings beschikken veelal over uitgebreide faciliteiten. De kwaliteit van campings kan zeer uiteenlopen. Houdt u hier rekening mee. In Amerika en Canada is wild kamperen niet toegestaan.

Australië en Nieuw-Zeeland: Australië/Nieuw-Zeeland biedt diverse opties voor kampeerplaatsen. De staatscampings bevinden zich veelal in de natuur van de nationale parken. Naast douches, toiletten en watertanks bieden deze campings weinig faciliteiten. De nadruk ligt op het verblijf in de natuur. Particuliere campings beschikken over het algemeen over meer faciliteiten zoals een restaurant, winkeltje, wasmachines en -drogers, een zwembad, kinderspeeltuin etc. Hier kunt u veelal kiezen tussen standplaatsen met of zonder elektriciteit en water. In Australië is wild kamperen niet toegestaan. In Nieuw-Zeeland mag dit wel, behalve op plaatsen waar een verbod geldt, dat wordt aangegeven op borden. Voorwaarde voor wild kamperen is dat uw voertuig ‘self contained’ is. Dit houdt in dat u gedurende 3 dagen in de camper kunt verblijven zonder water te verkrijgen en afval te dumpen. Regionaal kunnen andere regels gelden. Het beste is om hierover navraag te doen bij regionale Visitor Information Centres. Wij adviseren u echter om op een camping te overnachten.

Zuid-Afrika en Namibië: In Zuid-Afrika/Namibië zijn vele campings. Een groot aantal daarvan heeft een schitterende ligging in de natuur. De faciliteiten lopen uiteen. Douches en toiletten zijn er altijd. Datzelfde geldt voor ‘braais’: barbecues. Grotere campings beschikken vaak ook over een winkel, restaurant en bar. Ook bij de zogenaamde rest camps van de nationale parken bevinden zich campings. Rest camps zijn omheinde gebieden met vaste openings- en sluittijden waarin zich diverse soorten accommodatie bevinden. Soms is hier tevens een restaurant of winkel. In Namibië kan de afstand tussen campings groot zijn, dus houdt u daar rekening mee bij de planning van uw reis. In Zuid-Afrika en Namibië is wild kamperen niet toegestaan.

 

Waar kan ik de camper op de kampeerplaatsen op aansluiten?

De camper kan op de meeste campings aangesloten worden op elektriciteit en in Amerika en Canada tevens op water en de afvoer (riool). In dat geval spreekt men van zogenaamde ‘full hook-up’ campings. Het water is niet altijd drinkwater, dus controleert u dit goed. U krijgt al snel handigheid met het aansluiten. Het loskoppelen van water en afvoer is iets meer werk, maar kost uiteindelijk ook niet veel meer dan tien minuten tijd. Het is niet noodzakelijk om uw camper op elke kampeerplaats op de afvoer aan te sluiten. Op sommige campings is dit ook niet mogelijk. U kunt het afvalwater van het keukentje en douche/toilet in de tanks van de camper verzamelen en eens in de paar dagen legen bij speciale stations op de kampeerplaatsen. Schaft u voor dit klusje een paar rubberen handschoenen aan!

 

Wat is de gemiddelde prijs van een kampeerplaats?

Amerika en Canada: Prijzen variëren van USD/CAD 25 tot USD/CAD 100 per standplaats per nacht. Staatscampings zijn over het algemeen iets voordeliger: USD/CAD 10 tot USD/CAD 50 per nacht.

Australië en Nieuw-Zeeland: Voor een staatscamping betaalt u ca. AUD/NZD 20 tot AUD/NZD 30 per standplaats per nacht. De prijs van de particuliere campings wordt vooral bepaald door de locatie en varieert van AUD/NZD 35 tot AUD/NZD 80 per standplaats per nacht.

Zuid-Afrika en Namibië: Prijzen bedragen gemiddeld ca. ZAR/NAD 200-500 per kampeerplaats per nacht.

 

CAMPERRONDREIS VERSUS AUTORONDREIS

Twijfelt u tussen een reis per camper of huurauto? Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Een camperreis is over het algemeen duurder dan een vergelijkbare autorondreis inclusief overnachtingen in middenklasse hotels, zeker wanneer u de reis met twee personen maakt. Tevens verbruikt een camper meer brandstof dan een huurauto (zie boven).
  • Reizen per camper betekent dat u eens in de paar dagen tijd dient in te lassen voor het doen van boodschappen en dat u de camper en het beddengoed onderweg zelf schoon dient te houden. Dit houdt ook in dat u af en toe het afvalwater van uw camper dient te lozen, op campings waar deze mogelijkheid wordt geboden. Ook het comfort van het sanitair in de camper en op de campings is uiteraard anders dan in een hotel.
  • Staat u eenmaal op een camping, dan bent u minder mobiel als u activiteiten wilt ondernemen of uit eten wilt gaan. Dan moet de camper losgekoppeld worden en nadien weer aangesloten worden (mogelijk in het donker). Het helpt als u het leuk zou vinden om zelf te koken in de camper.

Liefhebbers kiezen voor de camper vanwege de vrijheid en de charme van een camperreis; voor reizigers die een keuze willen maken tussen een reis per camper of huurauto is het goed om bovenstaande punten in overweging te nemen.

Update: 15 januari 2024.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text